Sıfırdan Başlayanlara
Bazı şeylere sıfırdan başlamak üzeresin. Sıfırın anlamı bir niteliğin yokluğunu temsil etmektedir. Gerçi sen üniversite sınavlarına hazırlanırken bunların ne demek olduğunu biliyorsundur ama sıfırdan başlamak ne demek bilmiyorsun. Hemen bu konu üzerine seni aydınlatalım. Matematikteki sıfırı hayatımıza entegre etmek olumsuz bir anlam gibi görünse de, aslında ‘sıfırdan başlamak’ güzel başlangıçların noktasıdır. Bir defterin sayfası gibi düşün. Bu zamana kadar yaşadığın hayatı bir sayfa olarak, sıfırdan başlamayı ise hayatında yeni bir sayfa açmak olarak ele al. Bu zamana kadar ailenin senin için oluşturduğu bir yaşam tarzını geride bırakarak, yaşamında yeni sayfa açıp, kendi hayatına adım atacaksın. Tabii ailenin yanında edindiği tecrübeleri de yanına alarak bu hayata başlayacaksın.
Ankara Kız Öğrenci Yurtları hakkında araştırmalar yaparken “sıfırdan başlamak” hakkında bilgi içeren bir yazı ile karşılaşmak biraz enteresan olabilir ama burada Ankara’da kuracağın yeni yaşamında, nitelikli bir birey olarak başlaman için bu konuyu ele aldık. Ankara’da yeni yaşam alanı olan İdeal Kız Öğrenci Yurtları hakkında da tabii ki bilgi vereceğiz ama öncelikle senin üniversite hayatında ‘kişisel gelişimine’ katkı sağlaman için önerilerde de bulunacağız.
Bu zamana kadar hayallerine, hedeflerine ulaşmak için sürekli olarak eğitim odaklı çalıştın ve kendini geliştirmek adına nereden baksan, iki elin parmağını geçmeyecek kadar kurslara, seminerlere katıldın. Merak etme üniversite hayatında kendi gelişimine katkı sağlayabilmek için bolca vaktin olacak. Bazen zamanını tutturamaz bazen de şu an olduğu gibi üniversite sınavına hazırlandığından dolayı vaktin olmadığı için ama ne olursa olsun gelişimin ve kişisel gelişimin yaşı yoktur. Peki, nedir bu kişisel gelişim?
Kişisel Gelişim
Kişi için ömür boyu süren süreç olan kişisel gelişim; bireyin kendi beceri ve niteliklerini değerlendirmesi, ortaya çıkmamış gücünün farkına varması ve üst düzeyde gerçekleştirmek için hedefler koymasıdır. Erken yaşlarda ailede, okulda vb. alanlarda başlayan gelişim, ilerleyen dönemlerde kişinin kendi iradesi ile durmaksızın devam etmektedir. Yaşamın her alanında farklı deneyimlerle edindiği tecrübelerde, kişinin kişisel gelişimine etki etmektedir. Amerikalı Akademisyen ve Psikolog Abraham Maslow’un “İhtiyaçlar Hiyerarşisinde” piramidin en başında ‘kendini gerçekleştirme’ adımında kişisel gelişimin önemi vurgulanmaktadır. Kişi ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle kendi kişisel gelişimini tamamlamalı ki; neye ihtiyacı olup olmadığını bilmeli.
Kısacası kişisel gelişim; kişinin kendi kendini tanımasıdır. Oluşan olumsuz düşüncelerin önüne geçerken, hedeflere ulaşmada kişiyi motive eden birçok strateji ve plan içeren bir süreçtir. Sadece kişisel alanda değil farklı alanlarda da kişisel gelişim sağlanmaktadır. Bu alanlar; özel hayat, sosyal hayat, iş hayatı vb. alanlardır. Şunu da unutmamak gerek; kişisel gelişim sadece bir alana indirgenemez. Hayatımız boyunca öğrenme süreci sonsuzdur.
Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar?
Kendin için verebileceğin en uygun kararlardan biri kişisel gelişimin için sürekli çabalamaktır. Peki, bu kişisel gelişim ne işe yarar? Birey üzerinde nasıl bir etkisi olacak? Bu soruları cevaplayalım.
- Kişisel gelişim yaşam kalitesini yükseltir.
- Kişinin özgüveninin artmasını sağlar.
- Olgunluk katar.
- Öğrenme yetisini korur. Kişi her yaşta öğrenmek ister. Özellikle bu durum iş hayatında oldukça art bir değer katacak
- Empati duygusunu geliştirir ve de ikili ilişkilerde karşılaştığı sorunların aşılmasını yardımcı olur. Çünkü kişi kendini tanıyor.
- Sinir sistemini korur ve olaylara olgun bir bakış açısı ile yaklaşılır.
- Birey iradesini kontrol edebilir, neyin kendisine fayda sağlayacağını bilir ve ona göre kararlar alır.
- Zorluklara karşı ayrı bir güç kazanır. Her şeyin farkında olduğu için gelen olumsuzluklara karşı olgun tavır sergiler.
- Pozitifliğini daima korur hemen moralini bozmaz. Kaçmak yerine, sorunun temeline iner ve çözümler üretmeye çalışır.
Bunlar kişisel gelişimini tamamlayan ve tamamlamaya çalışan bireylerde görülen ortak özelliklerdir. En önemlisi de, hayatın her evresinde karşımıza çıkacak olan sorunlarla baş etmeye çalışmak sağladığı en büyük kolaylıklardan bir tanesidir. Kişisel gelişim sağlamak bile bir hedef bir amaçtır. İşte bu kişisel gelişim yolculuğunu daha eğlenceli ve daha verimli hale getirmek için 13 adımda kişisel gelişim süreci var.
13 Adımda Kişisel Gelişim Süreci
Hayatta birçok şeyin anında gerçekleşmediği gibi kişisel gelişimde istediğimiz her an gerçekleşmemektedir. Öncelikle sabrı merkezine almalısın, iyi şeyler daima sabredince olur. Bunun için aşağıdaki adımları izlemen, kişisel gelişimin için istikrarlı olduğunu göstermektedir. Kendi geliştirmek için çaba sarf ettiğinde, sonunda büyük ödüller seni bekliyor demektir. O ödülleri kazanmak için her şey önemlisi nitelikli bir birey olmak için, aşağıdaki adımları takip et.
- Aktif Dinleyici Ol: Herkes konuşabilir ama herkes dinleyemez. Karşıdaki kişiyi tam anlamı ile dinlediğini göstermek, karşındaki kişiye değer verdiğinin göstergesidir. Beden dili, jest ve mimiklerinle aktif bir dinleyici olduğunu destekleyebilirsin.
- Vücut Dilini Geliştir: Sözlü ve sözsüz iletişimde yüzdelik oranlarda, kullandığınız cümlelerden sonra dediklerinizi, jest ve mimiklerle, beden dilinizle destekler. Doğru vücut dilini kullanmanız, karşınızdaki kişinin söylediğiniz sözleri daha etkili bir şekilde algılamasına yardımcı olmaktadır. Bu da sizin ne kadar özgüvenli, girişken, azimli ve de kendinden emin olduğunu gösterir.
- Kendinle Barışık Ol: Kendinle iyi geçinmek başkalarıyla iyi geçinmenin habercisidir. Bu zamana kadar edindiğin tecrübeleri, becerileri, sınırlamalarını, öğretilerini takdir etmesini bil, kabullenmeyi öğren. Unutma başkalarının sana saygı duymasını istiyorsan önce sen kendine karşı saygılı olmalısın.
- Erken Kalk: Erken kalkmanın kişisel gelişimle ne alakası olabilir diye düşünebilirsin. Ama şunu bilmelisin ki, başarılı insanların çoğu sabahın erken saatlerinde kalktıklarında, öğrenme eğilimlerin daha yüksek olduğunu belirtirler. Gün başlamadan senin yapman gereken işleri erkenden yapmanı, günden tasarruf etmeni sağlar. Çünkü dimağın daha taze iken yapmış olduğun bilgi yüklemesi, zihinde kalıcılığını korur. Aynı zamanda düzenli bir yaşam tarzını benimsemiş olursun.
- Zamanında Yap, Erteleme: Şimdi yapman gereken işleri ertelemek yerine zamanında yaparsan daha sonra birikmez ve unutmazsın. Ertelemek bir alışkanlık, onu bırakmak ise senin elinde.
- Stresi Yönetin: Fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen stresle baş edebilmek için gelişen internet ortamından taktikler alabilir, uygulayabilirsin. Stres yerinde saymayı ve ilerlemeni engellediği için kişisel gelişim konusunda da seni olumsuz etkileyecek, negatif kişiliğe bürüneceksin. Bu yüzden stresle başa çıkma yollarını öğrenmeli ve uygulamalısın.
- Paylaşımcı Ol: Kişisel gelişim konusunda edindiğin bilgileri aslında sende başkalarından öğrenerek ediniyorsun. Bilgi paylaşılarak çoğalan şey olduğu için başkalarının seninle paylaştığı bilgiyi, sende başkaları ile paylaşabilirsin. Bu süreçte sadece karşındaki kişiyi bilgilendirmiş olmuyorsun aynı zamanda sende o konu hakkında ustalaşıyorsun.
- Empati Yeteneğini Geliştir: Empati kurmak hayata farklı perspektiflerden bakabilme gücünü artırır. Ayrıca karşıdaki kişinin de size karşı olan güven duygusunu oluşturur.
- Korkuyu Yen: Korkuyu yenmek için korkunun ne demek olduğunu bilmelisin. Korkmana izin ver, ona maruz kal. Korkuyu maruz kalman, sana yeni yollar bulmanı sağlayacak ve belirsizliği ortadan kaldırarak, rasyonel bir kimlik oluşturacak.
- Proaktif Yaklaş: Rasyonel olabildiğin gibi beraberinde Proaktif bir kişiliğe de bürünebilirsin. Proaktif kişilik, yaptığın bir işte sorunları önceden kestirebilmek ona göre adımlar atmaktır. Proaktif kişilerde aşağıdaki özellikler görülmektedir.
- Kendi hayatlarının yaratıcı olarak görürler
- Kendilerini kurban olarak görmezler
- Kendi kaderlerini kendileri belirlerler
- Elde ettikleri sonuçların sorumluluğunu üstlenirler, sonucu kötü dahi olsa kabullenirler
- Çözüm Ustası Olun: Hayatın her alanında karşılaşılan sorunlar aslında senin çözüm becerilerini geliştirmektedir. Her soruna rasyonel bir şekilde yaklaşıp, çözüm üretebilmek daha sonra aynı sorunla karşılaştığında, çözüm odaklı yaklaşmanı sağlayacaktır.
- Sürekli Okuma Halinde Ol: Karşına çıkan her şeyi oku. Kahvaltı yapmak için serdiğin gazete kâğıdının üstündeki haberleri bile oku. Fazla bilgi göz çıkarmaz. Neyin nasıl olduğunu okuyarak öğrenmen, bilginin sınırının olmadığının göstergesidir. Hem o konu hakkında bilginin olması bir avantaj.
- Kendini Sınırlama: Bazı şeyleri inanmasan bile öğren. Sınırlar koymak öğrenmeni engeller, başarısızlığa sürükler. Gelişim konusunda çatışma yaşayabilirsin. Engellediğin şeyler, hayallerine ulaşman için birer yol.
Kişisel Gelişimin Temel Faydaları
- Öz Farkındalık Oluşturur: Kim olduğunu bulmanı sağlar. Kendini bulduğun an, kendi amaç ve hedeflerini takip edebilir, mutluluğu yakalayabilirsin. Amaç ve hedeflerine ulaşmak için çıkacağın yolculuktan zevk almaya başlayacaksın bu da seni mutlu edecektir. Bir şeye başlamadan önce aşağıdaki soruları kendine sorman, kendini yönlendirecektir.
- Hoşuma gitmiyorsa nasıl olmasını isterdim?
- İstediğim bu değilse, ne istiyorum?
- Değiştirmek istesem nasıl değiştiririm?
- Benim istediğim gibi olsaydı nasıl olurdu?
Kendine bu soruları sorman, ne istediğini ortaya koyacaktır.
- Yön Duygusu: Öz farkındalık oluşturduktan sonra kararlarında daha net olursun. Rutinleşen görevleri artık yapılacaklar listene eklemene gerek kalmaz. Hedeflerini doğru belirlersen, iş yükünü hafifletir, yaptığın işin kalitesini artırırsın. Seni hedeflerine götürmeyen her şeyi ortadan kaldırarak, kendi yönünü bulabilirsin.
- Odaklanma ve Etkililik: Yön duygunu belirlediğin zaman artık her şey netlik kazanır. Kişisel gelişimin geliştikçe önceliklerin her zaman değişir ve önceliğini ayarlaman kolaylaşır. Kişisel gelişime bağlı olmak da, her zaman odak noktanı toplayarak, etkili bir çalışma yaptığını göreceksindir. Aşağıdaki maddeler, kişisel gelişimde neden odaklamanın kolay olduğunu anlatıyor.
- Bir elin beş parmağı ayrı boyutta olduğu için en önemli aktivite öne çıkarak, önemliden önemsize doğru sıralanacaktır.
- Önemli olanlardan zevk aldığın için her zaman önceliğin olacak
- Artış Gösteren Motivasyon: Bir şeyleri öğrendikçe, kendine bir şeyler kattığını gördükçe, motivasyonun artacak. Çünkü hedeflerine adım adım ulaşıyorsun demektir. Onlara ulaştıkça, görevlerin ayırt etmeksizin keyif verdiğini anlayacaksın.
- Artan Direnç: Kişisel gelişimde her zaman olumlu şeyler olmayacaktır. Bazen kötü şeylerde olacak ki, gelişim sonrası karşılaştığında tökezlememen için. İşte bu noktada doğru yolda emin olduğun an, hedeflerine ulaşabilmek için her zorluğa göğüs gerebilecek hale geleceksin. Bu da senin dayanıklılığını artıracaktır.
Ankara İdeal Kız Öğrenci Yurtları olarak her bakımdan yeterli bir öğrenci olmanı can-ı gönülden isteriz. Kişisel gelişimine odaklanman için Ankara İdeal ailesi olarak, bizde üstümüze düşeni yaptık ve sorumluluklarını hafifletecek ayrıcalık ve konforlar sunduk. Ayrıcalıklarımızı ve konforlarımızı merak ediyorsan, şu anda bulunduğun web sitesinden ‘ayrıcalık, konfor ve faaliyetlerimize’ bakabilirsin. 26 yıl öğrencinin rahatlığı odaklı çıktığımız bu yolda, öğrenci ile aramızdaki iletişime önem verdiğimiz için pedagojik formasyona sahip, güler yüzlü personellerimizle, öğrencilerle sağlıklı bir iletişim kurmaya özen gösteriyoruz. Çünkü bizim için düşünce ve görüşlerinin her zaman önemi var. Sende Ankara İdeal ailesine katılmak istersen bizimle iletişime geçebilirsin.
İdeal Öğrenci Yurtları, bir yurttan daha fazlası.