Yaşamını Ölümsüzleştir
Anılarını biriktireceğin hatta ölümsüzleştireceğin muhteşem bir döneme giriyorsun. Hayatta her anın bir önemi vardır fakat bu anları insan bazen ölümsüzleştirmek ister. İşte o ölümsüzleştirmek isteyeceğin anları, doludizgin üniversite yaşamında öğreneceksin. Heyecan verici bir gelişme olan, geleceğe bir iz bırakma yöntemi olarak fotoğraf çekme ile bugünü yarına taşıyabilir hale geldik. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık neredeyse hepimiz hemen birer amatör fotoğrafçı olmaya başladık. Cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlarda bulunan kameralar, süper çekim teknikleriyle artık profesyonel fotoğraf makinelerini aratmamaya başladı. Bu yüzden her anımızı ölümsüzleştirmek bir deklanşör sesi kadar uzaklıkta.
Tercih sonuçları açıklandı, Konya Özel Yurtlar hakkında araştırmalar yapmaya başladın ve karşına Konya, Ankara ve İstanbul’da şubeleri bulunan Konya Özel İdeal Öğrenci Yurtları çıktı. Konya’da bulunan özel yurtlardan biri olan İdeal Özel Öğrenci Yurtları’nda geçirdiğin her an kıymetli. Neden mi? Çünkü yurt bünyesinde yapmış olduğumuz aktiviteler ve de eğlenceli zamanların her anı ölümsüzleştirmek için fotoğraflanıyor. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için sitemizde bulunan faaliyet fotoğraflarını inceleyebilirsin.
Fotoğrafın Keşfi
1700’lü yıllarda Alman Profesör Johann Heinrich Schulze tarafından, gümüş nitratların güneş ışığından etkilenerek karardığı gözlemlendi. İşte bu keşif, fotoğrafçılık tarihinin önemli keşiflerinden biridir. Böylelikle 1700’lü yıllardan günümüze kadar birçok bilim insanı birbirinden etkilenerek, biri diğerinin bulduğu keşfin üzerine eklemeler yaparak, günümüzde fotoğraf çekimi hızlanmış ve artık herkes birer fotoğrafçı olmaya başlamıştır. Kimileri fotoğrafçılığı hobi olarak yaparken kimileri ise bu işten para kazanmak için yapmaktadır. Tabii bazıları ise hobi olarak seçtiği fotoğrafçılığı, para kazanma için bir yol olarak görmüştür. Yani aslında işini severek yapanlar genellikle hobisini paraya çevirenlerdir.
Artık her şey bir tık uzağımızda olduğu gibi internet üzerinden de anında, bir tık ile “profesyonel bir fotoğrafçı nasıl olunabilir “ veya “telefon kamerasından en iyi fotoğraf çekimi nasıl yapılır” öğrenebilir ve böylelikle fotoğrafçılığa hızlı bir başlangıç yapabilirsin. Tıpkı şu anda bu makaleyi okumaya başlayarak yaptığın gibi.
Neden Fotoğraf Çekeriz?
Fotoğrafın, fotoğrafçılığın şu söz ile önemini anlayabiliriz: “İnsanlara yanan evlerinden hangi eşyaları kurtaracaklarını sorduğunuzda en sık verilen cevaplardan biri fotoğraf albümü veya dijital görüntülerinin olduğu bir bilgisayardır.” Çünkü fotoğraf, kişinin daha doğrusu senin bir daha aynı anı yaşayamayacağın bir kayıttır. Böylelikle aslında daha önceden hayatımızda olan fakat şimdi olmayan veya dünyadan göçüp giden birini, yaşamımızdaki önemli olayları bu fotoğraf kareleri ile koruyoruz. Fotoğraf o anı yaşamak olduğu gibi aynı zamanda anları dondurup, insanların duygularını da fark etmemizi sağlamaktadır. Bir suyun damlayışını, arabanın hareket anını, bir çocuğun gülüşünü vb. şeyler… Bunların hepsi kıymetli anlar.
Her fotoğraf, bir hikaye anlatıyor.
Başlangıç
Etkileyici bir fotoğraf çekimi için oldukça fazla bir emek harcama ve maliyet söz konusuydu. Ta ki artık akıllı telefonlarımıza, profesyonel fotoğraf makinesi ile eş değer bir kamera eklenene kadar. Günümüzde fotoğraf çekmek bu denli ilerlemişken, fotoğrafçılığa karşı ilgin varsa, kendine bir alan seçip, o alan üzerinden fotoğraf çekimini başlayabilirsin. Elinde illa ki profesyonel bir fotoğraf makinesi olması gerekli değil. Başlangıçta telefonunun kamerası ile çekim yapmaya başlayabilirsin. İşte bu makalede hobi olarak başlayacağın fotoğrafçılık için profesyonel fotoğraf makinelerini aratmayacak çekimler yapabilmen için sana püf noktalar vereceğiz. Bun adımları uygulamaya başladığında, kendinde bir ilerleme kaydettiğinin farkına varacaksın.
Telefon Kamerası İle Profesyonel Makineleri Aratmayacak Fotoğraf Çekimi
- Fotoğraf Dengesi İçin Kılavuz Çizgileri Kullanın
Telefonla çekimde, fotoğrafı dengelemenin en kolay yolu, kılavuz çizgilerini etkinleştirmektir. Telefonunuzun ayarlar bölümünden bunu çizgileri aktifleştirebilirsiniz. Bu fotoğrafın kompozisyonunda da ‘üçler kuralına” dayanan çizgiler ekler yani; bir görüntünün hem dikey hem yatay olarak üçe bölünmesini ister Böylelikle fotoğrafı dokuz parçaya bölmüş olacaksınız. Bu kurala göre çizgilerin kesiştiği noktalara hatlar boyunca fotoğrafı yerleştirirseniz, fotoğrafınız dengeli ve düz olacaktır.
- Odak Noktanızı Ayarlayın
Telefonunuzun kamera ayarları otomatik ayar olduğu için çerçevenizin ön planına odaklanır. Kameranız hareket halinde iken odak yapmanız oldukça zordur, tekrardan odak yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden, odak yaparken, hareket halinde olmayıp, çekeceğiniz nesnenin ya da yerin hareket halinde olmadığından emin olun. Sonra kamera merceğinizin odaklanmasını istediğiniz yeri ayarlamak için kamera uygulamanızı açın ve görünümü netleştirmek istediğiniz ekrana dokunun. Böylece daha net bir fotoğraf görüntüsü elde edebilirsiniz.
- Odağınız Tek Bir Konu Olsun
Çektiğiniz fotoğrafta net bir görüntü elde etmenin diğer bir yolu ise; zaman ayırmak. Fotoğrafın üçte ikisinin negatif alan olması gerekmektedir. Yani odak sadece merceği nesne üzerine yoğunlaştırmak değil aynı zamanda sadelikten geçmektedir. Bu negatifliği kullanmak, konunun daha çok ön plana çıkmasını sağlayacaktır.
Ufak Bir İpucu; Fotoğrafı çektikten sonra fotoğrafı daha canlı hale getirebilmek için filtreler kullanabilir, kırpma aracı ile doğru çerçevelemeyi yakalayabilirsiniz.
- Negatif Alan Kullanın
Çekeceğiniz nesnenin ön plana çıkmasını istiyorsanız, negatif alan kullanımı nesneyi ön plana çıkaracaktır. "Negatif alan", bir görüntünün nesnelerinin etrafındaki ve arasındaki alanların sadeleşmesi ve fotoğrafa boş alan dahil etmektir. Konu daha fazla ön plana çıkarak, hedef kitlenin dikkatini çekecektir.
Peki negatif alan nedir?
Açık bir gökyüzü, su, boş bir alan veya sade düze renge sahip, büyük bir duvar.
- Bakış Açınızı Farklılaştırın
Bir fotoğrafın beklenmedik bir açıdan çekmek, ona eşsiz bir bakış katacaktır. Herkesin baktığı açıdan değil de kendi açınızı oluşturun. İşte o zaman fotoğraflarınıza anlam katabilirsiniz. Ayrıca nesnelere derinlik ve yükseklik katmak, görüntüyü ayakta tutmaya yardımcı olarak mükemmel bir görüntü elde edeceksiniz.
Profesyonel Bir İpucu: Fotoğrafta perspektif eğilimli ise bir program aracılığıyla bu eğikliği önleyebilirsiniz.
- Yansımaları Keşfedin
Fotoğrafınıza farkındalık katmak için yansımaları kullanın. Yansımalar, insanların daha çok dikkatini çekmektedir. Bu yansıma bulduğunuz noktalarda güzel bir açı yakalayabilir, bunu derinleştirmek içinde üzerinde oynamalar yapabilirsiniz. Yansıma olarak da; büyük su kütleleri, deniz, göl vb. güneş gözlükleri, bardaklar, metal yüzeyler ve birçok araçlarla da bunu gerçekleştirebilirsiniz.
- Öncü Çizgileri Kullanın
Fotoğraf çekeceğiniz alanın öncü çizgileri vardır, bunu ilk baktığınız zaman çerçevenin belirli bir kısmına çeken bir çizgi vardır. İşte bunlar öncü çizgilerdir. Öncü çizgiler fotoğraflarda derinlik hissi yaratmak için harika bir alternatif. Yolda giderken aniden bir şekil bulsanız bile bu öncü çizgilerle etkileyici bir görüntü elde edebilirsiniz. Merdivenler, bina cepheleri, tren rayları, yollar ve hatta orman içinden geçen bir yol… Öncü çizgileri kullanacağınız muhteşem açılar.
- Simetriyi Yakalayın
Muğlak bir uyumlu, güzel oran ve denge duygusu ola simetri, fotoğraflarda kullanıldığı zaman göze inanılmaz hoş gelebilir. Fotoğrafçılıkta simetri genellikle birbirinin ayna görüntüsü olan iki eşit parçaya bölünebilen bir görüntü oluşturmak anlamına gelir . Bu, yansımalardan biraz farklıdır, bunu da yine aynı şekilde kılavuz çizgilerini kullanarak başarabilirsin.
- Birbirini Tekrarlayan Görüntüleri Kaçırmayın
Çizgiler, geometrik şekiller, fonlar ve renkler tekrarlandığı zaman ortaya çıkarlar. Tekrarı olan desenler göze çarpıcı gelebilir ve en iyi görüntüyü elde edebilirsiniz. Yan yana dizilmiş binalar, çorba kâseleri vs. şeylerle tekrarı yakalayabilirsiniz.
- Renk Engelleme
Bu adımda, fotoğraf çekmekten ziyade biraz program bilme beceriniz önemlidir. Ön plana çıkarmak istediğiniz konuda, her şeyi siyah- beyaz yaparak, ele aldığınız konunun rengini koruyabilirsiniz. Renk engelleme, bir bitki veya koyu renkli başka bir şey gibi dikkat çekmek istediğiniz bir fotoğrafın öğelerini vurgulamanıza yardımcı olabilir. Negatif alanla benzer bir hedefe ulaşmaktadır.
- Yakınlaştırma Yapmayın
Lensi çekmek istediğiniz şeyin üzerine yakınlaştırarak çekmek görüntüde bulanıklaşmaya yol açabilir ve fotoğrafta bütünlük sağlanamayacaktır. Eğer yakınlaştırmak istiyorsanız da, fotoğrafı genel olarak çekip daha sonra kırpma işlemi ile yakınlaştırabilirsiniz. Böylelikle kalitede düşüklük yaşamazsınız.
- Odağınızı Küçük Ayrıntılara Çevirin
Hayatı güzelleştiren detaylar olduğu gibi fotoğrafı güzelleştiren ayrıntılarda vardır. Küçük, karmaşık ve hassas ayrıntıları yakalayan yakın çekim görüntüler, gerçekten etkileyici bir görsel içerik oluşturabilirsiniz. Tabii kılavuz çizgileri kullanmayı ve odak yapmayı unutmuyoruz.
- Doğallıktan Vazgeçmeyin
Profesyonel çekim yapan fotoğrafçılar gerekli olmadıkça flaş kullanımından uzak durmaktadırlar. Ayrıca şu an yeni başladığınız için telefonla çekim yaptığınızdan dolayı flaşla çekilmiş mükemmel bir fotoğraf bulamazsınız. Doğal ışığı kullanmak her zaman gerçeklik hissi verir. Hava kararsa bile her zaman ortamda bulunan doğal ışığı kullanmaya çalışın. Bu ışıklar sizin siluet oluşturmanızı sağlar. Gündüzleri bazı yerlerde ise flaş, bazı karanlık gölgeleri yumuşatmaya yardımcı olur.
- Candid Fotoğraf Çekimini Deneyin
Önceden pozlanmış bir görüntü oluşturmadan, samimi çekilen fotoğraftır. Fotoğrafta anın duygusunu ve özünü daha etkili bir şekilde aktarabilme sağlar. Bir kişinin gülmesi, ağlaması, birinin gülmesi ile ortaya çıkan dişleri… İşte bu çekim türü her zaman samimiyeti göstermektedir.
- Mümkünse Bir Mobil Tripodun Olsun
Tüm bu adımları izleyerek, fotoğrafçılığa adım atmak ve kendini fotoğrafçılık alanında geliştirme çabasındasın. Bu çaba içerisinde iken seni zorlamayacak aynı zamanda fotoğraflarının, videolarının odak noktasının kaymaması için; bir Mobil Tripod’a sahip olabilirsin. Artık gelişen fotoğrafçılık ile birçok çekim malzemelerini uygun fiyata bulabilirsin.
- Lensini Sürekli Olarak Temiz Tut
Bazen kameranın ya da çekeceğimiz konunun hareketli olduğunu düşündüğümüz için fotoğraflarda bulanıklık olduğu düşünülür. Ama bazen durum sandığımız gibi değildir. Lensteki tek bir leke ile fotoğraf lekeli çekilebildiği gibi flu bir görünüm elde edersiniz. Bu yüzden lensinizi, sert olmayan, yumuşak özel lens temizleme mendilleri ile temizlemeye özen gösterin. Eğer silme işlemi için kullandığınız mendil yumuşak değilse, lensinizi çizebilirsiniz, bu da ayrı bir masraf demektir.
- Düzenlemeleri Eksik Etmeyin
Veee gelelim son adımımıza. Bu son adımda, bir önceki uyguladığın bütün adımların bir bütünüdür. Lensini temizledin, Tripodun ile kameranı sabitledin, kompozisyon kurallarına uydun ve birçok fotoğraf çektin. Şimdi sıra çekmiş olduğun bu fotoğrafları düzenlemede. Düzenlemeler iki amaç için kullanılır;
- Kusurları gidermek
- Renklerin Daha Canlı Görünmesini Sağlamak için
Aralarında çizgilerde kayma yaşadığın veya istediğin rengi yakalayamadığın bir fotoğraflar olmuştur. Bu noktada birçok programları öğrenerek veya telefonuna yükleyerek, fotoğrafın rengini, kontrastını, derinliğini, simetrisini ayarlayabilirsin. Böylelikle istediğin görüntüye istediğin şekilde yönlendirebilirsin.
İşte sürekli sosyal medyada zaman geçirdiğimiz akıllı telefonlarla, hobi olarak fotoğrafçılığını geliştirebilirsin. Daha sonra profesyonel makineye sahip olduğunda, temelin olduğu için artık yapacağın çekimleri biliyorsun demektir. Kim bilir belki sende hobi olarak başladığın fotoğrafçılığı ilerde para kazandığın bir meslek haline getirebilirsin.
Her anını ölümsüzleştireceğin bir üniversite yaşamı diliyoruz.