Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Var Olan Ama Bilinmeyen Bölümler

Var Olan Ama Bilinmeyen Bölümler BLOG
ideal saat ikon 2021-11-25

Var Olan Ama Bilinmeyen Bölümler

Var Olan Ama Bilinmeyen Bölümler

2021-2022 eğitim öğretim yılından, üniversiteli ve üniversiteli olma hayali kuran öğrenci arkadaşlarımıza merhabalar…

Pandemi, deprem, sel, yangın derken koskoca 2 yılı geride bıraktık. Bazılarınız bu 2 yılı üniversiteye adım attığı ilk yıl, bazılarınız ise mezuniyet töreninin bile olmadığı bir yıl olarak hatırlayacak. Biz ise İdeal Öğrenci Yurtları ailesi olarak sizsiz ‘sessiz bir yıl’ olarak hatırlayacağız. Bu günleri her ne kadar geride bırakmış sayılmasak da, sizlerle kavuşmak, tekrardan bir araya gelmek heyecan verici.

İdeal Öğrenci Yurtları olarak 27 yıldır bu sektörde sizlerle olmak, Konya, Ankara ve İstanbul’da bu çatı altında bir araya gelmek, sizden sonraki nesillere de bir ışık kaynağı. Her yıl 5 bine yakın öğrencimizi bünyemizde misafir ederek; öğrenci ve de çözüm odaklı, kaliteyi yaşam biçimi halinde sunarak,  aile evi sıcaklığını aratmayan bir hizmet anlayışı ile öğrencilerimizin destekçisi olmaya devam ediyoruz.

İdeal Her Zaman Yanında

12 yıl boyunca iyi bir üniversiteye girebilmek ve beraberinde iyi bir meslek edinebilmek için çabalıyorsun. Emeklerinin karşılığını istediğin şehirde, istediğin bölümü kazanarak aldın. Aynı şekilde bu yazımızı okuyup, üniversite hayali kuran öğrenci arkadaşlarımız da var aramızda. Onlara da İdeal Öğrenci Yurtları olarak şunu demek istiyoruz; endişelenme, vazgeçme. Hayalin için çabala, başaracaksın.

Bu yazımızda Türkiye’de sadece tek bir üniversitede bulunan ve kimsenin bilmediği daha doğrusu çok az kişinin okuduğu veya okumak isteyeceği bölümlerden bahsedeceğiz. Bu konuya geçmeden önce nasıl bir süreçten geçtin veya geçeceksin bakalım.
 

12 Yıl Süren Bir Maraton

Okuma yazmayı öğrendiğimiz andan itibaren kendimizi büyük ve uzun bir yarış içerisinde bulduk. Hep en iyisi, en akıllısı, en zekisi belirlendi. Kısacası “en” kelimesi hayatımızın bir köşesine gelip kuruldu. Bu kelime hayatımıza girdiği günden bu yana hep ona ulaşmak için çabaladık ve onun için birçok şeyden feragat ettik.

Hepimiz başarılı olmak isteriz, bunun için plan yapar, emek veririz. “Başarıya giden her yol mubahtır” evet her yol mubah ama bu yolun sonunda başardığınızda mutlu olacak mısınız? Bence önce bunu sormalısınız kendinize. Hayallerinize ulaşan yolda başarmanın ne anlama geldiğini belirlemelisiniz. Başarı sizin için ne ifade ediyor? Bunu sınırlamalı ve buna göre plan yapmalısınız. Her şeyi başarmak size mutluluk vermez aksine sizi yorar ve mutsuz, karamsar olmanıza neden olur.


Başarı kolay bir şekilde elde edilemeyebilir ama başarıya giden yolları, yaptığınız planlarla ve düzenli bir çalışma ile kolaylaştırabilirsiniz. Yeter ki ne istediğinizi bilin. Tamamen kendinizi çalışmaya odaklamak sizi negatif düşüncelere bürüyebilir.

İdeal’den Başarıya Götüren Adımlar

İdeal Öğrenci Yurtları olarak, sizi hem üniversiteye hazırlık aşamasında hem de üniversite hayatında başarıya götürecek adımları derledik.

  • Önceliğinizi Belirleyin: İçinde bulunduğunuz durumu tespit edip, eksiklerinizi belirlemelisiniz. Bu, hangi noktada olduğunuzu bilmenize ve ona göre bir hedef koymanıza yardımcı olacaktır.
  • Belirlediğiniz Öncelikleri Benimseyin: Bu önceliklerin sizlerin ilerideki yaşamı için çok önemli bir adım olduğunu sürekli kendinize hatırlatarak, motive olun ve benimsemeye başlayın. Hayatınızın, belirlediğiniz bu önceliklerle değişeceğini unutmayın, kendinize bunu sürekli hatırlatın.
  • Çalışma Planı Hazırla:  Başarı sadece çok çalışarak değil, düzenli ve sıkı bir şekilde çalışınca elde edilir. Bu yüzden muhakkak bir çalışma planı/programı hazırlamalısın. Böylelikle zamanı doğru bir şekilde kullanmayı öğrenerek, sosyal aktivitelerinize de zaman ayırmış olacaksınız.

 

Bu üç adımı sadece sınavlarda değil, hayatınızın her alanında uygulamanız kendinize daha fazla vakit ayırmanıza yardımcı olacaktır. Tamamen kendinizi bir kutuya hapsetmeniz ve hedefe odaklamanız belirli bir süre geçtikten sonra sıkılmanıza ve motivasyonunuzun düşmesine neden olacaktır. Kendinizden feragat etmek yerine düzenli ve de planlı bir şekilde çalışma şeklini benimsemeye başladığınızda, arkadaşlarınızla güzel bir zaman geçirmeye, hobilerinizi devam ettirmeye vaktiniz olacaktır. Böylelikle motivasyonunuzu da sağlamış olacaksınız.

Var Olan Ama Bilinmeyen Bölümler

Yoğun geçen bir lise hayatı ve stresli geçen bir sınav zamanını geride bıraktın. Planlı ve sıkı çalışmanın karşılığını alacağın bir adıma geldin. Bu adıma gelmeden önce;  “Bu bölümü gerçekten istiyor muyum? Ya da bu bölümde gerçekten başarılı olabilir miyim? Bu mesleği yaparsam mutlu olur muyum?” diye kendine bu soruları sordun mu?

Geleceğimizle ilgili aldığımız kararlardan en önemlisi meslek seçimidir. Bu seçimi yapmadan önce ailenin ve çevrenin alacağımız karar üzerinde büyük bir etkisi bulunmaktadır. Genellikle aileler, çocuklarına iş olanağı yüksek, mezun olur olmaz meslek başına geçebileceği bölümleri tercih etmesi konusunda baskı uyguluyor.  Evet, günümüz koşullarında mezun olur olmaz iş bulma imkânı geçmişe göre daha da zorlaştı. Fakat bu mesleği sen yapacaksın ve bu yüzden mutlu olduğun bir bölüm seçimi yapmalısın. Etrafındaki insanların senden beklentisi yüksek olacaktır, şunu bilmelisin ki; her meslek kutsaldır.

Günümüzde kalıplaşmış ve belli bir düzene oturmuş mesleklerin dışında kalan bölümlerin bir önemi olmadığını düşünen aileler, bu noktada sizler üzerinde baskı oluşturabilir, sizi yanlış tercih yapmaya yönlendirebilir. Bu nedenle tercih ve seçim yapmadan önce yukarıda sana sorduğumuz soruları, kendine sormayı ihmal etme. Tercih senin.

Biz ise İdeal Öğrenci Yurtları olarak; Türkiye’de sadece bir üniversitede bulunan ve birçok kişi tarafından bilinmeyen bölümleri senin için araştırdık. Kim bilir belki şu an bu bölümde okuyorsundur veya okumak isteyeceksindir. Bu süreçte de İdeal Öğrenci Yurtları yanında.

BÖLÜMLER:
 

  • Basım Teknolojileri: Lisans bölümü sadece Marmara Üniversitesi’nde bulunan bir bölüm. Bölümün oluşma amacı; “basım teknolojileriyle ilgili uluslararası standartlara göre proje hazırlayabilecek, hazırladığı projeleri hayata geçirecek, üretim sürecinde karşılaşılan problemleri çözebilecek uzmanlar mezun eder. Eğitimler de bu amaç ve hedef doğrultusunda verilir.”


Basım sanayi ile arasında ilişki bulunan bölümün, uzmanları tarafından öğrencinin üçüncü sınıfta bir dönem boyunca iş yeri alması istenir. Böylelikle öğrencinin sektörü yakından tanınması ve deneyim kazanması amaçlanmaktadır. 2016 yılında kapanan Matbaa Eğitimi bölümüne temeli dayanan bölümde, laboratuvarların kurulmasında birçok sektörün desteği olmuştur.

Çalışma Alanları: Hem kamu hem de özel kuruluşlarda iş imkânı bulunan bu bölümden mezun olan öğrenciler;

  • Yerel veya ulusal gazeteler
  • Ambalaj üreticisi firmalar
  • Basım alanı ile ilgili ham madde üreten firmalar
  • Basım işi ile uğraşan işletmeler
  • Reklam şirketleri
  • Grafik Tasarım Şirketleri
  • Yayınevleri
  • Yerel veya ulusal televizyonlar
  • Matbaalar
  • Sosyal medya kuruluşları
  • Dergi Yayıncılığı
  • Web tasarımı ile uğraşan firmalar
  • Evde serbest çalışma
  • Haber Ajansları
  • İnternet ve Sosyal Medya Tasarımı
  • Ulusal ve Yerel Gazeteler şeklindedir.

 

  • Cevher Hazırlama Mühendisliği: Sadece İstanbul Teknik Üniversitesi’nin açmış olduğu bir lisans bölümüdür. Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alıyor. Bu bölümün amacı; doğal madenlerin işlenerek kullanılabilir hale getirilmesidir. Cevher Hazırlama Mühendisi ise; dört aşamadan meydana gelen cevherin aşamalarını, doğal kaynaklardan elde edilen seramik, cam, demir çelik, boya ve enerji gibi maddelerin üretimi için ihtiyaç olan bileşenlerin operasyonlara hazır hale getirilmesini amaçlar.

 

Çalışma Alanları: Bu bölümden mezun olan mühendisler,  maden ve enerji ile ilgili çalışma yürüten pek çok kurumda çalışabilmek imkânına sahiptir. Cevher hazırlama ve zenginleştirme işlemleri proses ve tesis tasarımını gerçekleştirir, cevher ve kömür hazırlama tesisleri denetimini yapar, Nükleer enerji hammaddelerinin teknolojisiyle ilgili araştırmalar yaparak, temiz katı yakıt üretim tesislerinin tasarımını ve işletilmesini yapar. Beraberinde atık değerlendirme ve tesis işletmeciliği gibi alanlardaki gelişmeleri takip eder.

  • Demir çelik fabrikaları
  • Cevher zenginleştirme tesisleri
  • Termik enerji santralleri
  • Kırma ve öğütme sistemleri
  • Cam ve seramik üretim tesisleri

 

  • Gemi ve Deniz Teknoloji Mühendisliği: Ülkemizde sadece İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunan bu bölüm; gemi, deniz ve kıyı yapılarının uluslararası standartlara uygun bir şekilde tasarlanmasını sağlayarak, deniz dibinde bulunan hammaddelerin araştırılması ve çıkartılmasını sağlar. Ardından çıkarılan hammaddelerin işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve bu tasarım aşamasında ekonomik yollara ulaşarak üretilmesini planlar.

Bu alanın mühendisi, her türlü su altı ve su üstü araçların (deniz altı ve deniz üstü vs.) ve sabit deniz yapılarının projelendirmesi ile uğraşır. Tasarım ve üretim aşamasında mühendislik bilgilerinden yararlanarak çalışmalarını yürütür.


Çalışma Alanları: Özel ve kamu sektöründe iş bulma imkânına sahip olan bu bölüm mühendisleri, çoğunlukla iş yaşamlarına tersanelerde veya özel deniz taşıma şirketlerinde devam etmeyi tercih ediyorlar.

  • Kamu kurumlarından olan ve Türkiye Gemi Sanayii AŞ’ye bağlı tersanelerde
  • Özel sektöre ait İstanbul Tuzla'da bulunan 30 adet tersanede
  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Askeri Tersanelerde
  • Gemi söküm tesislerinde
  • Gemi işletmeciliği alanında planlamacı olarak,
  • DPT veya Ulaştırma Bakanlığına bağlı liman ve işletmelerde, 
  • Dizel motor fabrikaları veya Türkiye temsilciliklerinde

 

  • Hidrojeoloji Mühendisliği: Hacettepe Üniversitesi, Hidrojeoloji lisans eğitimi veren ilk ve tek üniversitedir.  Yer altı ve yer üstündeki suların araştırılmasında görev alan mühendisler, suları inceleyerek, kirlenmiş yer altı sularının da temizlenmesini sağlar.
    Suların belirlenmesi ve çıkarılması çok önemlidir. Mühendis, su kaynaklarının belirlenmesi, araştırılması ve işlenmesi gibi konularda çalışmalar yapar.

 

Çalışma Alanları: Çalışma alanı oldukça geniş olan bu bölümden mezun olan kişiler,  arazi, laboratuvar ve büro ortamında çalışır. Çalışırken laborant, teknisyen, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

 

  •  Devlet Su İşleri
  •  Maden Tetkik ve Arama
  • Su Arıtma Tesisleri
  • Belediyeler
  • Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

  • Meteoroloji Mühendisliği:  Ülkemizde sadece İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nde bulunan bu bölüm, atmosferi incelemek, hava durumu ve koşulları ile ilgili tahminlerde bulunmak için bilimsel araştırma ve matematiksel modelleri kullanır. Yapılan tahminlerin yorumlanarak, günlük hayata uygulanmasını sağlar. Buradan mezun olan mühendisler;
  • Yer istasyonlarında, nehir ve göllerde belirli saatlerde, belli noktadaki meteorolojik durumu (ısı, yağış, basınç, bulut vb.) gözler
  • Kod haline dönüşen bilgileri Roma’daki merkeze gönderir.
  • Meteorolojik olayları yer ve basınç durumunu yüksek kartlara işler ve haritaların bilgisayar yardımıyla çizimini yapar, meteorolojik olayları harita üzerinde belirtir.

Çalışma Alanları:

  • Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü
  • Devlet Su İşleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi
  • Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi
  • TV, radyo ve gazete gibi kitle iletişim kurumlarında
  • Çevre Bakanlığı ve İl Çevre Müdürlükleri
  • Deniz Kuvvetlerinin Seyir Hidrografi ve Oşinografi daireleri

Bilinmeyeni bilmen ve de öğrenmen için hazırladığımız bu yazımızda, geleceğinin şekillenmesine katkıda bulunabildiysek ne mutlu bizlere. Unutma ki; tercih senin, biz ise İdeal Öğrenci Yurtları ailesi olarak verdiğin her kararda destekçiniz.

 
Sağlıklı günler…

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok