Üniversiteye Yeni Başlayanlara Tüyolar
Lise dönemi hemen hemen her öğrenci için zordur. Sınıf geçme telaşı, derslere verilen yoğunluk, bunun yanında merkezi sınavlara hazırlık elbette ki her gençte stresli bir yaşama sebep olur. Yeni bir okul kazanmak yeni ortam, yeni şehir ya da yeni arkadaşlıklar anlamına gelirken pek çok kişi için bu süreç lise döneminden daha sancılı olabiliyor. Lise dönemi ergenliğin yaşandığı, samimi arkadaşlıkların kurulduğu bir ortam oluyor. Ancak üniversite hayatına pek çok genç adapte olmakta zorluk çekiyor. İster hayalinizdeki bölümü kazanın, isterseniz de sadece gitmek için bir üniversiteyi tercih edin ama asla sizleri yeni bir hayatın beklediğini unutmayın.
Üniversite ortamı üzerinde her gencin kurduğu bir düş vardır. Geniş yemyeşil kampüsler, sınırsız imkânlar, sosyal hayat, öğrenci kulübü gibi çeşitli düşünceler olsa da ortamın gerçekliği ile baş başa kaldığında pek çok kişi adeta tökezliyor. Konya öğrenci yurtları aslında bunun için var. Yurda ilk yerleştiğinizde yabancılık hissetmiyorsunuz. Yurtta pek çok kişi ile tanışıyor ve arkadaş olma imkânı ediniyor, ayrıca oda arkadaşınızı dahi kendiniz seçebiliyorsunuz. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi okul hayatında da ilk günlerde gözleriniz tanıdık birilerini arıyor olabilir. İlk günlerin genelde gergin geçme sebepleri bu stres olurken öğrencinin hayal kırıklığı yaşamaması için tıpkı lise ortamında bulduğu yakınlığın kendisine sunulması gerekir. Ayrıca ders kayıtlarının yapılması, ders seçimi, devam durumu, hangi dersten ne kadar puan almak gerektiği gibi kafaya takılan pek çok soru olabilir.
Öğrencilerin bu noktada hayal kırıklığı yaşamalarının asıl sebebi aslında lise ortamını aramalarıdır. 4 yıl süren lise eğitimi uzun saatler olduğundan ve öğrenciler paylaşım yapabildiğinden dolayı güzel arkadaşlıklar edinilmektedir. Özellikle farklı bir şehirde üniversite eğitimine başlandıysa bu durum öğrenciler için daha can sıkıcı olmakta. Nasıl yeni dostluklar kuracağını, ortama ve şehre nasıl alışacağını, ailesinden nasıl ayrı kalacağını düşünen öğrencide çeşitli psikolojik sorunlar dahi olabilmektedir. Panik ve gerginlik gibi durumların sebepleri anı duygu değişiklikleri olmaktadır. Ancak bu süreç uzun ve güzel bir yol olarak görülmelidir.
Üniversite ortamı profesyonel hayata geçişte adeta bir köprüdür. Üniversite ortamında çok fazla kişi olması, üniversitelerde farklı bölümler olması, kütüphane ortamı, sınıf ortamı gibi daha pek çok kavram öğrencilerin hayatı öğrenmesi için vardır. Lise ortamında öğretmenin ders anlatıp öğrencinin not tuttuğu, daha sonra bu notlara çalışarak sınav olduğu bir ortam yoktur. Üniversite ortamı bireyleri düşünmeye, araştırma ve sorgulama yapmaya iter. Bu sebeple üniversite ortamı bir girdap olarak görülmemeli, aksine ortamdan dersler çıkarılmalı. Başarı ile kendini kanıtlamalı ve umutsuzluk durumu bertaraf edilmeli. Konya öğrenci yurtları samimi bir ortam oluşması, güzel arkadaşlıklar edinilmesi, öğrencilerin barınma ve yemek yeme ihtiyaçlarının profesyonel bir şekilde karşılanması ve onlara kendi evlerinin sıcaklığının sunulması amacı ile vardır.
Üniversitede bireylerin hayal kırıklığı yaşama ve adaptasyon sorunu çekmelerinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de sınav sistemidir. Kişi hayallerini gerçekleştiremediğinde, istediği bölüm ya da üniversiteye gitmediğinde çevre baskısı sebebi ile kendini bir bölümü tercih etmek zorunda hisseder. Mezuna kalma korkusu olan öğrenci bu sebeple yanlış tercihler yaparak kendini çıkmaza sokabilir. Gençlerin tüm gelecekleri üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olan tercih meselesi aşılması gereken bir konudur. Öğrencilerin hiç istemedikleri bir ortamda lisans ya da yüksekokul düzeyinde eğitim almaları başarıyı değil başarısızlığı getirecek ve birey hayata 1-0 mağlup başlamış olacaktır.
Üniversite yaşamında ilk yıl yaşanan sorunlardan bir tanesi de farklı şehirlerde okumaktır. Özellikle küçük şehirlerde ikamet ederek daha sonra büyük şehirlere okumaya giden öğrenciler kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmektedir. Güven problemi sebebi ile yeni arkadaşlıklar kurmakta zorluk çekecek olan öğrenci aynı zamanda okul ortamına da adapte olmakta zorluk yaşamaktadır. Uyum sorunu başlığı altında toplayabileceğimiz sorunların daha pek çok sebebi bulunuyor. Bunları kısaca iki başlık altında ele alalım;
- Üniversite ortamına dair yaşanan zorluklar
Öğrenci üniversiteye ilk başlayacağı zaman şehri tanımıyor. Ayrıca barınma sorunları da beraberinde geliyor. Beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile öğrenci evleri dezavantajlı olurken bu noktada yurtlar imdada yetişiyor. Özellikle yoğun derslerin olduğu anlarda yurtta yemeğin var olması öğrenciler için adeta bir kurtarıcı anlamına geliyor. Özellikle gençlerin barınma problemlerinin ortadan kalkması, kendilerine huzurlu bir ortam sunulması amacı ile Konya öğrenci yurtları inşa edilmiştir. Devlet yurtları fiyat olarak daha makul olmakla birlikte özel yurtlar da imkânları sebebi ile öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Barınma ihtiyacından ziyade öğrencilerin beslenme durumları da yurt seçimi açısından önemli olmaktadır. Henüz arkadaş edinilmemesi, güvensizlik, derslerin yoğunluğu ve beslenme gibi gerekçeler ile yurtlar tercih edilmektedir.
- Bireylere dair sorunlar
Özellikle farklı şehirlerde yaşayan gençler üniversite okumak için başka bir şehri tercih ettiğinde karşılarına aile problemi çıkıyor. Aileden ilk defa ayrılan birey kendini güvensiz hissediyor. Bunun yanında meslek seçiminde kararsız olmak, yeni bir ortama tutunmak için yeteneği olmaması, ekonomik sorunlar, kültürel uyumsuzluk gibi sebeplerden dolayı öğrenci zorluk çekebiliyor. Sosyal becerilerin bu noktada kısır oluşu, hazırlıksız yakalanma, doğru tercih yapmama endişesi, aileye olan özlem gibi daha pek çok sebepten ötürü öğrenciler aslında kendilerinden kaynaklanan pek çok sorun yaşayabiliyor.
Peki, bu sorunları aşmak için neler yapılmalı?
- Kitap okumayı ihmal etmeyin.
Boş vakitlerinizde ve yanınızda kimse yokken dahi en büyük arkadaşınız kitaplar olsun. Böylece sıkılmaktan kurtulmuş olursunuz. Ayrıca kütüphaneye giderek okumakta olduğunuz bölümle ilgili kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Bu durum derslere adapte olmanızı sağlarken yalnızlığınıza da iyi gelecek. Derslerde en çok yapılan aktivitelerden biri de sunum hazırlamak. Özellikle cümle kurma yeteneğinin gelişmesi, hitabet sanatının ve diksiyonun güçlenmesi amacı ile çeşitli kaynaklardan yararlanılabilir. Üniversitelerin hepsinde sayısız kaynak olan devasa kütüphaneler bulunur. Bu kütüphaneler ise sığınmak için mükemmel bir ortamdır. Sınav zamanları sabahlayabileceğiniz, uzun saatler ders çalışabileceğiniz, belki de bir roman okuyabileceğiniz bu ortamlara aşina olmak her zaman iyidir.
- Konferanslara katılın.
Üniversite ortamın girdiğinizde göreceksiniz ki çeşitli konu ve konuklardan oluşan sayısız konferans düzenleniyor. Bilim insanları, iş insanları, siyasetçiler gibi pek çok konuğun katıldığı konferanslar adeta sohbet havasına geçiyor. Öğrenci ister bölümü ile isterse de bölümü dışında olsun bilgi edinmek ve bir duruş kazanmak için bu konferanslara katılım sağlamalı. Belki de derslerde öğrenilmeyen pek çok şey bu konferanslar sayesinde kolayca öğrenilecek. Ayrıca Konya öğrenci yurtları da özel gün ve haftalarda çeşitli konuklar getirerek konferanslar düzenlemekte. Konferans sonunda bu kişiler ile iletişim kurmak, belki de bir fotoğraf karesi çekinmek kendinizi mutlu etmenize sebep olacak. Ayrıca mezun olmanızın ardından iş hayatında da bu kişiler ile irtibat halinde olmak sizlere referans noktasında yardımcı olacaktır.
- Oryantasyon eğitimlerine katılın.
Üniversite hayatına giriş yapıldığında daha ilk hafta oryantasyon adı verilen programlar düzenlenir. Yine çeşitli konuklar ve konular ele alınırken öğrencinin kampüsü tanıması sağlanır. Kafanıza takılan ve huzursuzluk yaşadığınız konuları böylece daha kolay bertaraf edersiniz. Belki de bu eğitimlerde yeni arkadaşlar edinme imkânı dahi bulabilirsiniz.
- İlk günlerde çok kişi ile tanışın.
Çekingen biri olabilirsiniz. Hatta ilk merhabayı söyleme noktasında da sıkıntı yaşayabilirsiniz. Fakat ilk günlerde kimseyi tanımıyor oluşunuz sizleri olumsuz yönde etkileyecek. Sosyalleşmek, yeni kişiler tanımak adına pek çok kişi ile tanışmaya özen gösterin. Zamanla bu kişileri tanıdıkça elbette ki daha seçici olacaksınız. Ancak ilk günlerde kurulan dostlukların genelde uzun ömürlü olduğu bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır.
- Gerçeği kabul edin.
Artık üniversitelisiniz! Üniversite hayatı hata yapmaya eğilimli bir ortamken aynı zamanda olgunlaşma için de bulunmayacak bir fırsattır. Zihinsel ve davranışsal olarak gelişim aslında tam da bu ortamda sağlanır. Bu ortamda olduğunuzu ve devam etmek istediğiniz süre boyunca bu ortamda olacağınızı kabullenin. Elbette bölüm ve üniversite noktasında sıkıntı yaşıyorsanız hazırlık kurslarına katılarak farklı bir üniversite tercihi de yapabilirsiniz. Bu bölümü okumak zorunda değilsiniz. Fakat okumaya kararlıysanız bulunduğunuz ortamda mutlu olmayı öğrenin. Aslında mutluluğun sırrı burada; “Bulunduğun ortamda mutlu ol!” Bu ortam sağlam ve kaliteli dostlukların yanında aynı zamanda sizleri başarılı bir iş hayatına da ulaştıracaktır.
- Kendinize vakit ayırın.
Konya öğrenci yurtları kendinize vakit ayırmak için ideal bir ortam. Oldukça steril bir ortam olmakla birlikte hobilere ve çeşitli spor aktivitelerine rahatlıkla zaman ayırabilirsiniz. Motivasyon artırmak adına yürüyüşler yapabilirsiniz. Yurtların mutfağı da sağlıklı beslenme açısından elverişlidir. Farklı yiyecek alternatifleri ile gönlünüze göre menüyü belirleyebilirsiniz.
- Kampüs içi etkinliklere katılın.
Motivasyonu artırmak için yurt ve kampüste yapılan etkinliklere katılmak gerekiyor. Bunlar sadece konferanslar ile sınırlı değil. Aynı zamanda öğrenci kulüpleri, düzenlenen ücretsiz dil kursları da yeni arkadaşlıklar için önemli olmakta. Üniversitenin imkânlarını keşfetmek, geleceğe dair planlar yapmak, sosyalleşmek için bu etkinliklere katılmanın önemi tartışılamaz.
- Üniversite ve şehir hakkında araştırma yapın.
Sonuçlar açıklandı. Siz artık üniversitelisiniz. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Farklı bir şehir, yeni bir ortam, yeni arkadaşlıklara hazır mısınız? İşte bu noktada biraz araştırma yapmak içinizi rahatlatabilir. Şehir hakkında bilgi edinmek, Konya öğrenci yurtları ve diğer barınma imkânlarının araştırılması, fakülte ve okunacak bölüm ile ilgili elde edilen bilgiler içinize su serpebilir.
- Konya öğrenci yurtları avantajlarından yararlanın.
Özellikle yurtların evi aratmaması ve ortamına çevrilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede sizlere sunduğumuz imkânlar stresten uzak olmanız ve samimi bir ortam yakalamanız açısından önemli. Yurda yerleştiğinizde kendi bölümünüzden arkadaşlar edinebilir ve onlarla henüz okul başlamadan dahi sohbet etme imkânı yakalayabilirsiniz.
İster öğrenciden isterse de okuldan kaynaklansın öğrenciyi bekleyen pek çok zorluk olabilir ve olacaktır. Sonuç olarak hayat kolay bir yol değil. Bazen adaptasyon sorunu yaşanabilir. Farklı zorluk ve sorunlar ile karşılaşmak mümkün olabilir. Ancak üniversite ortamı tecrübe sahibi olunacak, dersler çıkarılacak belki de unutulmaz arkadaşlıklar edinilecek bir ortamken sizi başarıya taşıyan basamakların belki de sonuncusudur. Bu sebeple öğrenci yurtlarımızda sınırsız ve üst düzey imkânlardan yararlanırken ayrıca kişisel gelişimini destekleyici çeşitli kurs ve aktivitelere katılmalıdır. Üniversite kulüpleri, konferanslar, Hayat Boyu Öğrenme eğitimleri gibi pek çok eğitime katılmak gerekir. Bunun yanında hocaları tanımak, dersle alakalı bilgiler edinmek, seçmeli ders seçimine dikkat etmek ile işe başlayabilirsiniz. İstanbul, Ankara ve Konya’da bulunan yurtlarımız mükemmel bir yurt ortamı ile üniversite yaşamını desteklediğinizde üniversitenin unutulmaz izler bıraktığınızı görecek, daha donanımlı ve sorgulamaya açık bir birey olduğunuzun farkına varacaksınız.