Üniversiteye Başlarken
Herkes başarılı olmak ister. İleride daha iyi, daha başarılı bir hayat yaşayabilmek için emek vermeye okul sıralarında başlarız. Okul hayatının belki de en önemli kararlarından biri üniversite tercihidir. Bu tercihi yaparken üniversiteden beklentilerinizi iyi düşünmeniz gerekmektedir. İmkânlarıyla ve eğitimiyle sizi tatmin edecek bir üniversite seçmeniz, geleceğinizi de üniversite hayatınızı da olumlu yönde etkileyecektir. Eğer tercihlerinize uyan üniversite şehir dışındaysa, bunun için de mutlaka bir ön hazırlık yapmak gerekir. Okulunuzun konumunu araştırıp çevresinde neler olduğunu öğrenmeniz, şehrin gezilip görülecek yerlerini not almanız, toplu taşıma araçlarını kullanırken hangi kartı kullanmanız gerektiği gibi bilgileri edinmeniz size kolaylık sağlar.
Üniversite Hayatına İlk Adım
Üniversitenizin internet sitesinden sürecin nasıl olacağını öğrenmeniz gerekmektedir. Evrak ve tarihlerle ilgili yapılan açıklamaları mutlaka takip edin. Eğer bölümünüz hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, ön araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Artık üniversitelisiniz ve her ne kadar öğretmenleriniz size yol gösterecek olsa da bilmediklerinizi sormanız, araştırmanız ve her konuyla ilgilenmeniz gerekir.
Lisede fazla aşina olmadığınız kampüs kavramı ile artık karşı karşıyasınız. Kayıt yaptırdığınız kampüs ile okuyacağınız kampüs aynı olmayabilir. Örneğin, hazırlık okumanız gerekiyorsa ana kampüsten ya da bölümünüzün olduğu kampüsten farklı bir yerde okuyabilirsiniz. Üniversitelerde çok fazla bölüm ve kampüs olabilir. Bu yüzden her ne kadar kayıt yaptırırken size aktarılacak olsa da kendi kampüsünüzü gidip görmeniz, hatta bölümünüzü ziyaret etmeniz büyük önem taşır.
Ankara, Hacettepe, ODTÜ ve Gazi gibi birçok üniversite, yeni başlayan öğrencileri için üniversiteye uyum programı hazırlamaktadır ve bazı bölümlerde bu programa katılım zorunludur. Genellikle bir hafta süren bu programda yeni kayıt olmuş öğrencilere kampüs tanıtımı ve bölüm hakkında bilgilendirmenin yanı sıra şehrin tanıtımı da yapılmaktadır. Bu programlar okulunuza ısınmanız, çevre edinmeniz ve şehri tanımanız anlamında önem taşır.
Yurt Tercihi: Yeni Evinizi Seçerken
Zorlu bir üniversite hazırlık sürecinin ardından tercihleriniz doğrultusunda bir üniversiteye giriş yapma hakkını kazanırsınız. Üniversiteye başladığınızda gelecekte tebessümle hatırlayacağınız, yepyeni anılar biriktireceğiniz yeni hayatınızı kurma yolunda ilerlersiniz. Bu yolda ilerlerken yapacağınız en önemli tercihlerden biri de yurt seçimidir. Günün yorgunluğunu atacağınız, sınavlarınıza hazırlanırken rahat çalışabileceğiniz, arkadaşlarınızla şehrin tadını çıkarmak istediğinizde gezebileceğiniz alanlara yakın olan, yani özetle hem içindeki imkânlarla hem de konum olarak size tatmin edecek bir yurt seçmeniz üniversite hayatınızı kolaylaştırır.
Tecrübesine güvenebileceğiniz, yıllardır birçok öğrenciye kucak açmış bir yurtta kalmak alışma sürecinizi kısaltır. Yurtta kalacağınız süre zarfında ihtiyaç halinde iyi bir kriz yönetimi uygulayabilecek, sorunları dinleyerek empati kurabilecek, eşitlik gibi toplu yaşam alanlarında uyulması ve yürütülmesi gereken kuralları denetleyecek, size yardımcı olabilecek bir yurt idaresine ihtiyacınız vardır. Bunu da tabii ki senelerdir birçok öğrenci ile karşılaşmış, onların sorunlarına ortak olup çare aramış, şu an düşünemediğiniz krizleri ortadan kaldırmış, tecrübe sahibi bir yurdun yapabilmesi daha olasıdır. Bu yüzden size tavsiyemiz, kalacağınız yurdun araştırmasını yaparken bir liste çıkarmanız ve en tecrübeli gördüklerinizi mutlaka başa almanızdır.
Seçeceğiniz yurdun konumu sizin üniversite ve sosyal hayatınız arasında önemli bir bağ kuracaktır. Sadece üniversitenize değil, sosyal hayattan geri kalmayacağınız şekilde toplu taşımaya ve gezebileceğiniz yerlere de yakın olmalıdır. Üniversite hayatınız size sadece bölümünüzle ilgili bilgi ve yetkinlik kazandırmaz, aynı zamanda sosyal bir çevre de kazandırır. İşe başladıktan sonra fırsat yaratmaya zorlanacağınız konser ve sergilere gitmek, şehri keşfetmek, hatta piknik yapmak gibi birçok aktiviteyi üniversite hayatınızda gerçekleştirebilirsiniz. Bu yüzden yurdunuzun bu alanlara da yakın olması sizin için bir avantajdır.
Yurda dışarıdan girişleri engelleyen bir güvenlik sisteminin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kalacağınız yurtta kameralı bir sistemin olması, ailenizin de sizin de içinizin rahat etmesi için çok önemlidir. Odanıza, oda arkadaşlarınız dışında kimsenin girmemesi içinizi rahatlatır. Bu konuda en pratik sistem kartlı sistemdir. Gerek taşıma gerekse kullanım anlamında kolaylık sağlar. Yurtla yapacağınız görüşmede odaların güvenliğini mutlaka yurt müdürüne sorup bilgi almanız tavsiye edilir.
Yurt temizliği hakkında yurdu gezmeyi talep ederek bilgi sahibi olabilirsiniz. Yurdun koridorları, odaları, televizyon odası ya da yemekhane gibi toplu kullanım alanları size temizliği hakkında muhakkak ipucu verecektir. Yurt seçiminde göz önünde bulundurabileceğiniz diğer bir alan da tabii ki imkânları. Yurdun spor salonunun ya da televizyon odasının olması sizin yurt arkadaşlarınızla dışarıya çıkmadan da sosyalleşip eğlenmenizi sağlayacaktır. Üniversitede edindiğiniz arkadaşlarınız çok kıymetli olsa da yurt arkadaşlıklarının çok daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Hele ki bir de hem aynı yurt hem de aynı üniversiteye gidiyorsanız, sıkı bir dost buldunuz demektir!
Dikkat edilmesi gereken başka noktalar da var ancak bunun için kişinin kendi önceliklerini de belirlemesi gerekir. Örneğin, odanızda televizyon bulunmasını istiyorsanız, televizyonlu odası olmayan yurtları eleyebilirsiniz. Bu noktada size tavsiyemiz iki adet liste hazırlamanızdır. Birincisi kendi isteklerinizden oluşan bir liste olsun. Diğerinde ise imkânlar dâhilinde en uygun olduğunu düşündüğünüz yurtları en beğendiğinizden başlayarak sıralayın. Bu yönteme iki adet liste oluşturmak ve ortak bir noktada buluşarak karar vermek diyebiliriz.
Sosyal Çevrenizi Genişletmek İçin Öneriler
Üniversite ile beraber artık sizin yön vermeye başladığınız bir okul hayatına giriş yaparsınız. Öğretmenleriniz arkadaşa ihtiyacınız olduğunu düşünüp size takım çalışması ödevi vermez ya da iyi anlaşacağınızı düşündüğü birinin yanına oturtmaz. Hatta derslere katılıp katılmamak da sizin kararınızdır. Üniversite çok sosyal bir ortamdır. Aslında burada arkadaş edinmek için çok çaba sarf etmenize gerek yoktur. Sadece dikkat edeceğiniz birkaç nokta olduğunu hatırlatmak isteriz. Öncelikle kaldığınız yurttaki arkadaşlarınızla zaman geçirin, onları dinleyin, nereli oldukları, hangi bölümü okudukları gibi temel bilgileri öğrenin. Daha sonra içinizin ısındığı bir arkadaşınıza markete gitmeyi, çay içmeye çıkmayı ya da kafeteryada oturmayı teklif edebilirsiniz. Bundan çekinmeyin çünkü yurtta herkes sizin gibi başka bir şehirden gelip şehri ve insanları tanımaya çalışır. Üniversitedeki arkadaşlarınızla ise paylaşımlarınız öncelikli olarak dersler üzerinden olur. Artık üniversitede dersleri siz seçtiğiniz için, aynı bölüme beraber girseniz de aynı dersleri almayabilirsiniz. Ortak dersler sayesinde başka bölümden öğrencilerle beraber aldığınız dersleriniz de olabilir. Bu noktada öncelikle ortak noktalarınızı gözden geçirmelisiniz. Aynı dersleri alıyor, aynı öğretmenleri tanıyor ve aynı materyalleri kullanıyor olabilirsiniz. Aslında sadece bunlar bile konuşacak bir sürü konu demektir. Bir kitap sorma ya da bir dersle ilgili anlamadığınız bir konuda yardım isteme güzel bir ilk adım olabilir.
Ankara’da Öğrencilerin Gidebileceği Yerler
Ankara öğrenci nüfusunun yoğun olduğu bir şehirdir. Ulaşım seçenekleri zengindir. Ulaşımda EGO kartlar kullanılır ve telefon uygulamasından ya da EGO şubelerinden karta dolum yapılır. Cadde üstünde yer alan kafelerinde üniversiteli birçok öğrenci çalışır ve mutlaka çevrenizde üniversite hayatının bir bölümünde bu kafelerde çalışan arkadaşlarınız, tanıdıklarınız olur. Öğrencilerin gerek çalışma gerekse eğlenme amaçlı bulundukları alanlar genellikle ulaşımı daha kolay ve giyinme, yeme-içme gibi birçok ihtiyacı karşılayabilecekleri yerlerdir. Tabii ki hem para kontrolünü yeni yeni öğrenmeye başlamanın hem de aileden uzak olmanın etkisiyle maddi zorluklar yaşanması olasıdır. Bu yüzden öğrencilerin çoğunlukla tercihi uygun fiyatlı mekânlardır. Öğrencilerin bütçelerini aşmadan alışveriş yapabilecekleri, gezebilecekleri ve eğlenebilecekleri birkaç yerden bahsedelim.
Bahçelievler, Ankara’nın en güzel semtleri arasında yer alır. Ulaşımı oldukça kolay ve hemen her üniversiteye de tek araçla gidip gelinebilecek bir noktadadır. Burada gençler özellikle 7. ve 3. Cadde üzerinde gezerler. Cadde üstü hem mağaza hem de kült filmler, karikatür dergileri gibi farklı dekorasyonlar içeren kafelerle doludur. Bunun yanı sıra yemek yerleri ve dondurmacılar da vardır. Dinamik bir caddedir, arabayla turlayan gençleri sık sık görebileceğiniz bir yerdir. Ayrıca 7. Cadde'nin başında bulunan Milli Kütüphane muhtemelen vize ve final dönemlerinizde en çok uğrayacağınız yerlerden biri olabilir.
Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara’nın en popüler noktalarından biridir. Paralelindeki Bestekar Caddesi ve Tunus Caddesi zaman geçirebileceğiniz, arkadaşlarınızla buluşup yemek yiyebileceğiniz çok sayıda mekana ev sahipliği yapar. Meşhur Kuğulu Park da buradadır. Biraz ileride ise mezuniyet kıyafeti bakabileceğiniz, abiye elbiseler, çantalar, ayakkabılar ve takılar satan bir alışveriş merkezi vardır. Kuğulu Park genelde gençlerin kahvesini alıp biraz huzurla kuğuları seyretmek için geldiği, köpeği olanların köpeğini gezdirdiği bir parktır. Parktan Kızılay yönüne doğru yürüdükçe kebapçıdan tutun, eğlence mekânlarına kadar birçok farklı yeri bir arada bulabilirsiniz.
Seğmenler Parkı, doğa ile iç içe olup bir yandan da etkinliklere katılmak isteyen üniversiteli gençlerin buluşma noktasıdır. Bazen üniversite forumları, bazen de sosyal medya aracılığı ile Seğmenler Parkı'nda etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kültürel olabildiği gibi, üniversite öğrencilerinin eğlenmek için bir araya geldiği, su savaşı etkinliği ya da çimlere uzanma etkinliği gibi tamamen ücretsiz aktiviteler de olabilmektedir.
Kızılay, özellikle vize ve final zamanı fotokopi çoğaltma ya da kitap arama için gideceğiniz ilk yerdir. Her tür sınav kitabını Kızılay’daki kitapçı ve kırtasiyelerde bulabilirsiniz. Ayrıca fotokopi işleri de hem uygun fiyata hem de kısa sürede halledilir. Bunun yanı sıra bütçenize göre en uygun fiyatlı mekânlar da buradadır. Aslında Kızılay gerek alışveriş merkezleri gerek cadde üstü dükkânları gerekse yıllanmış caddeleriyle ayrı bir şehir gibidir. Meşrutiyet Caddesi'nin sağında ve solunda yer alan her sokak takı, elbise, ayakkabı, çanta, yiyecek-içecek bulabileceğiniz bir hazine gibidir. Her bir pasajı ayrı bir dünyadır. Bunlara ek olarak, akşam 8’den sonra seyyar satıcıların sokak pazarı kurması, ilk defa görenleri şaşırtsa da gezmesi bir o kadar keyiflidir. Kızılay anlatmakla bitecek bir yer değil ama metro altı çarşısından da bahsetmek gerekir. Burada yine türlü kozmetik ürünleri, pijama, tişört ve elbise gibi giyim ihtiyaçlarınızın yanı sıra pastane ve bankamatikler de yer almaktadır.
Ankara’da öğrenci olmak, şehirde öğrenciler için çok fazla imkân olması, ulaşım kolaylığı ve üniversite sayısı gibi birçok sebepten dolayı unutulmaz bir deneyimdir. Eymir’de bisiklete binmek, Gölbaşı’da mis gibi bir yürüyüş yapmak, Çukurambar’da Türk kahvesi içmek, Göksu’da mangal yapmak, Batıkent’te konsere gitmek gibi birçok semtte yapılabilecek bir sürü etkinlik Ankara’da mevcuttur. Zaman geçirdikçe gerek tarihi önemi gerek insanlarının sıcaklığı gerek hastaneden markete her ihtiyacınıza rahat ulaşımı sayesinde, öğrencileri seven ve destekleyen bir şehir olan Ankara’ya daha da bağlanırsınız. Mezun olduktan sonra kim bilir, belki de bu şehirde yaşamayı seçebileceğinizi ve üniversitenin bir parçası olmak isteyebileceğinizi düşünebilirsiniz. Yolun başında bile olsanız, bu konuda bilgi almanızı ve öğretmenlerinize kendinize güvendiğinizi göstermenizi tavsiye ederiz.