;

Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Üniversiten Bugüne Nasıl Geldi Biliyor Musun?

Üniversiten Bugüne Nasıl Geldi Biliyor Musun? BLOG
ideal saat ikon 2021-11-29

Üniversiten Bugüne Nasıl Geldi Biliyor Musun?

Üniversiten Bugüne Nasıl Geldi Biliyor Musun?

 Merhabalar arkadaşlar, İdeal Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları olarak, bugün sizlere birçok farklı içeriğin ardından, üniversiteler ile ilgili başarı sıralarına ve tarihçelerine yönelik bilgilerle de geldik. Belki okumak istediğiniz belki de şu anda okuduğunuz üniversitenin diğer üniversitelerden farkını biliyor musunuz? Hadi birlikte URAP ile öğrenelim! URAP'ın yayınladığı en iyi üniversiteler sıralaması, üniversitelerin bünyesinde bulunan öğretim üyeleri ve öğrencilerin makale, atıf, bilimsel doküman, doktora, öğretim üyesi ve öğrencilerin puanları göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Üniversitelerin her kategoride kaç puan aldığını detaylı bir şekilde görmek için https://newtr.urapcenter.org adresine göz atabilirsiniz. O halde TOP20 listesine bir bakalım!

Hacettepe Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında ilk sırada yer alan; 8 Temmuz 1967 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Üniversitesi'nin temelleri; 2 Şubat 1954 tarihinde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak Altındağ'ın Hacettepe semtinde kurulan “Çocuk Sağlığı Kürsüsü”ne dayanmaktadır. Profesör Doktor İhsan Doğramacı başkanlığında yönetilen bu kürsü, 1957 yılında “Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi” adını alarak bir sağlık kuruluşuna dönüştürülmüştür. 1958 yılına gelindiğinde ise, enstitü bünyesinde devam ettirilen araştırma ve tedavi çalışmalarına ek olarak, eğitim faaliyetlerine başlanmış ve Hacettepe Üniversitesi bugünkü resmi adını almıştır. Günümüzde merkez kampüsü Sıhhiye'de yer almakta olup, en büyük yerleşkesi Beytepe Kampüsü'dür ve toplamda beş farklı yerleşkesi bulunmaktadır.        

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında ikinci sırada yer alan; 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüs içerisinde yer almaktadır. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizce'dir.    
 

İstanbul Teknik Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında üçüncü sırada yer alan; kökleri 1773 yılında atılmış, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 1773 yılında “Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn” adı ile kurulmuş, III. Mustafa döneminde mühendislik eğitimi vermek için askeri bir okul olarak kullanılmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi bugün ana kampüsü İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasında olan toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır.   
 

İstanbul Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında dördüncü sırada yer alan; Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen, Darülfünun'un doğrudan devamı niteliğindedir. İstanbul Üniversitesi’nin bazı birimlerinin temelleri İstanbul'un fethinin ertesi günü, yani 30 Mayıs 1453'te, Fatih Sultan Mehmet'in emriyle atılmıştır. Bu sebeple üniversitenin kuruluşu Sahn-ı Seman medreselerine kadar dayandırılmaktadır. 1933 yılına kadar Darülfünun-ı Şahane, Darülfünun-ı Osmani ve İstanbul Darülfünunu adıyla eğitim veren kurum, 1 Ağustos 1933'te İstanbul Üniversitesi adını almıştır ve aynı yıl 18 Kasım'da Türkiye'deki ilk ve tek üniversite olarak eğitim hayatına başlamıştır.       

Koç Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında beşinci sırada yer alan; Merhum Vehbi Koç’un, “Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir; fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur…” sözlerinin ardından İstanbul'da kurulan ve 1993 yılında eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Diğer vakıf üniversiteleri arasında yıllık öğrenim ücretinin ve başarı oranının en yüksek olduğu üniversitelerden biridir.  İlk başlarda İstinye'de eğitim veren okul, 2000 yılında, Rumeli Feneri yolu üzerindeki kalıcı kampüsüne taşınmıştır ve faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve 5.130 öğrenciyle burada devam etmektedir.
 

Gazi Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında altıncı sırada yer alan; kuruluş merkezi Konya olup, günümüzde Ankara'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Ayrıca Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma unvanını da elinde bulundurmaktadır. Ankara’daki kuruluş hikâyesi, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Ankara'da bir enstitü kurma isteği ile başlamıştır. Kurulacak bu enstitünün temel amacı yeni Türkiye'nin öğretmen ihtiyacını karşılamaktır. 1924 yılında Ankara'da açılan Musiki Muallim Mektebi ve Gazi Erkek İlk Muallim Mektebi; 1926 yılında Konya'da açılan Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü ile birleştirilmiştir.    
 

Ankara Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında yedinci sırada yer alan; resmi kuruluşu 1946 yılına dayanan, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biridir. Fakat üniversitenin resmi kuruluşunun öncesinde, 1935 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi eğitime başlamış ardından Fen Fakültesi ve Tıp Fakültesi açılmıştır. Bu özellikleriyle cumhuriyetin ilk üniversitesi olma özelliğini taşısa da resmi hakkı elde edememiştir. Üniversitenin logosu olan “Güneş Kursu” yakın tarihlerde Alacahöyük’te bulunmuş ve üniversitenin sembolü olarak kabul edilmiştir. Hititlerden kalma eser güneşi, çoğalmayı ve hürriyeti temsil etmektedir.          
 

Gebze Teknik Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında sekizinci sırada yer alan; 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisidir. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verilmiştir. Üniversite logosu Gebze Teknik Üniversitesi akademik personelleri tarafından, idari personel ve öğrencilere sunulan bir anket ile 2015 yılında “Kelebek” figürü olarak belirlenmiştir.
 

Bilkent Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında dokuzuncu sırada yer alan; başkent Ankara'da 13.000 öğrenciye ev sahipliği yapan, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesidir. “Bilkent” ibaresi aslında “bilim kenti” sözlerinin kısaltması olarak açıklanmıştır. Resmi adı “İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi” olan kurum bizzat İhsan Doğramacı tarafından kurulmuştur. Eğitim düzeyi, bilimsel araştırma ve yayınları, kültür-sanat etkinlikleri, öğrenci ve mezunlarının başarıları açısından bakıldığında dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yerini almaktadır.          
 

Ege Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında onuncu sırada yer alan; 9 Mart 1956 tarihinde, Ege Bölgesi’nin ilk, Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olarak İzmir’de eğitim öğretim hayatına başlamış bir üniversitedir. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye’de ve dünyada birçok ilke imza atmıştır. En son teknoloji ile donatılmış modern bir kütüphanesi, sosyal tesisleri, açık ve kapalı yüzme havuzları, kapalı spor salonları, spor tesisleri, toplum merkezi, alışveriş merkezi, sergi alanları ve “Öğrenci Köyü” adını verdikleri bir yerleşim alanı bulunan 70.000 kişilik bir kampüs kenttir.  
 

Boğaziçi Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on birinci sırada yer alan; 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından, öncülü Robert Koleji olarak İstanbul'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Güney Kampüs, yüz yılı aşkın bir süre koleje bağlı olarak kullanıldıktan sonra üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi kurulmuştur. Günümüzde toplam 1.672.106 m2'lik alana sahip olan ve altı farklı yerleşkesi bulunan üniversite, İngilizce dilde eğitim vermektedir.   

Sabancı Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on ikinci sırada yer alan;  1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulma kararı alınmış ve Ekim 1999'da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başlamış bir vakıf üniversitesidir. Sabancı Üniversitesi, Türkiye'de liberal bilimler tarzı eğitim veren ilk yükseköğretim kurumu olarak bilinmektedir.          

Yıldız Teknik Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on üçüncü sırada yer alan; 1911’de Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla “Fen Memuru” (eski adıyla kondüktör, yeni adıyla tekniker) gereksinimlerini karşılamak amacıyla, Paris’teki “Ecol De Conducteur”ün müfredat programı esas alınarak kurulmuş bir üniversitedir. Mühendislik Fakültesi; elektrik-elektronik, inşaat, makine ve kimya-metalürji fakülteleri olarak 4 fakülteye ayrılmış ve yeniden yapılandırılmıştır. Ayrıca bünyesine bir de iktisadi ve idari bilimler fakültesi eklenmiştir. Üniversite bugün Beşiktaş Yıldız'da ve Esenler Davutpaşa'da olmak üzere 2 farklı yerleşkeye sahiptir. Atıl durumda bulunan Ayazağa yerleşkesi yeniden inşa sürecindedir. Yıldız ve Davutpaşa yerleşkelerinde Osmanlı döneminden beri eğitim yapıldığı bilinmektedir.

Atatürk Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on dördüncü sırada yer alan; 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin en eski yedinci üniversitesi olarak bilinmektedir. Erzurum kent merkezine 1,5-2 km mesafede bulunan Atatürk Üniversitesi kampüsü 6,5 milyon m²'lik açık alana, 1 milyon m²'lik kapalı alana sahiptir. Erzurum ovasının büyük bir kısmını kaplayan üniversite arazisi, Türkiye'nin en büyük ikinci kampüsü aynı zamanda Türkiye'nin ilk planlı kurulan kampüsü olma özelliğine sahiptir.     
Marmara Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on beşinci sırada yer alan; 16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak eğitim vermeye başlamış bir devlet üniversitesidir. Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitim vermeye başlamış olan Marmara Üniversitesi, ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de vermiştir.  21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedilmiştir. 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bugüne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmüştür. Bugün Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olup akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş farklı dilde eğitim verilmektedir.
 

İstanbul (Cerrahpaşa) Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on altıncı sırada yer alan; sekiz farklı yerleşkesi bulunan bir devlet üniversitesidir. Bazı fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulları İstanbul Üniversitesi’nden ayrılarak "İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa" adıyla kurulan yeni üniversitenin çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. İsmini İstanbul'daki Cerrahpaşa semtine de adını veren Cerrah Mehmed Paşa'dan almıştır. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde eğitim vermektedir. 26 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın, YÖK tarafından yükseköğretime çeşitliliği getiren “Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında belirlenen “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri”nden biri olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmiştir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on yedinci sırada yer alan; 20 Temmuz 1982 tarihinde İzmir'de kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Eğitim kurumlarıyla sağlıktan ekonomiye, sanattan mühendisliğe geniş bir yelpazede yetiştirdiği ve yetiştireceği beyin gücünü ülkemize kazandırarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaç edinen Dokuz Eylül Üniversitesi kurulurken; Ege Üniversitesi’nin sahip olduğu bölümlerin hemen hemen yarısını kendi bünyesine almıştır. 2019-2020 akademik yılında üniversitede 70.158 öğrenci eğitim görmüştür ve bu öğrencilerden 1.352'si 115 ülkeden gelen uluslararası öğrencidir.       

Erciyes Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on sekizinci sırada yer alan; 1978 yılında Kayseri Üniversitesi adı altında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan Gevher Nesibe Tıp Fakültesi ve 1977 yılında açılan Kayseri İşletme Fakültesi, Erciyes Üniversitesi’nin nüvesini/temellerini oluşturmuştur. Üniversite, Kayseri’deki diğer iki yükseköğretim kurumu olan; Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü’nü ilahiyat fakültesi ve Kayseri Mimarlık-Mühendislik Akademisi’ni de mühendislik fakültesi olarak bünyesine alarak 1982 yılında Erciyes Üniversitesi adını almıştır.

Selçuk Üniversitesi,    URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında on dokuzuncu sırada yer alan; 1955 yılında açılması gündeme gelen fakat resmi olarak 11 Nisan 1975’de açılan bir devlet üniversitesidir. 1955’de üniversite için TBMM'de kanun tasarısı hazırlanmıştır. Tasarı, milletvekillerinin yarısından fazlası tarafından imzalanmıştır ancak Milli Eğitim Komisyonu'ndan geçememiştir. 1962'de Konya, MEB'e bağlı Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksek İslâm Enstitüsü ile üniversiteye sahip olma yolunda ilk büyük adımını atmıştır. Daha sonra bu adımın güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için 1968 yılında Konya'da “Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği” kurulmuştur. Sonrasında ise nihayet bugünkü Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin nüvesini/temellerini teşkil eden Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu kurulmuştur. Binası, dershanesi, personeli ve bütçesi olmadığı halde Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği sayesinde 1970-1971 yılları arasında Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait bir binada (Gazi Lisesi) hizmet vermeye başlamıştır.    

Karadeniz Teknik Üniversitesi, URAP’ın en iyi üniversiteler sıralamasında yirminci sırada yer alan; Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 20 Mayıs 1955 tarihinde kabul edilmesi ile kurulan bir devlet üniversitesidir. Trabzon’da bulunan üniversitenin açılışı 20 Mayıs 1955 tarihinde dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olmasının yanı sıra kurulan ikinci teknik üniversitedir. Kökleri İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi gibi Osmanlı dönemine dayanmamaktadır fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin sıfırdan kurduğu ilk üniversite olma özelliğini taşır.

“Bir başka keyifli yazıda görüşmek dileği ile… Sağlıkla kalın!” İdeal Ailesi

 

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok