

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER
Üniversite hayatı, içerisinde ders ve eğitim dışında da çok fazla şey barındırır. Eğitime dair olduğu gibi hayata dair öğrenecekleriniz de sınırsızdır. İnsan elbette ki hiçbir zaman, her şeyi bilir bir konuma gelemez. Her zaman öğrenecek yeni şeyler, yaşayacak yeni anlar ve keşfedilecek yeni yerler vardır. Bu yüzden, özellikle Ankara gibi büyük bir şehirde ve tabii diğer büyük şehirlerimizde de birazdan vereceğimiz tavsiyelerin, üniversite hayatınız boyunca aklınızda bulunmasını temenni ederiz. Ankara İdeal Öğrenci Yurtları’ndan: Keyifli okumalar!
BÜTÇENİZİ KURTARACAK TÜYOLAR
Ankara Öğrenci Yurtları bünyesinde yer alan İdeal ailesi olarak; üniversite öğrencileri için finansal hayata dair kurtarıcı nitelikte tüyolar vereceğiz. Çünkü ilk defa ailenizden ayrı, kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmek için maddi kararlar vereceksiniz. Öyle hemen al-sat, borsaya atıl tavsiyeleri beklemeyin. Önce altını alabilmek için okuyalım, çalışalım, biriktirelim!
- Öncelikle hedef belirleyerek yaşayın!
Kendinize yıllık, haftalık ve aylık hedefler koyun. Hatta üniversiteye başladığınız ilk günden kendinize bir mezuniyet hedefi bile koyabilirsiniz. Günlerinizi planlayın demiyorum elbette, plansız yaşayın! Fakat her zaman kötü zamanlarınızda sizi motive eden, ipin ucunu kaçırdığınızda da sizi dizginleyen bir hedefiniz olsun. Belirlediğiniz hedefleri mutlaka bir kenara yazın. Örneğin; “Okulu dereceyle bitireceğim ve farklı sektörlerde yaz stajı yapacağım.“ gibi…
- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kredisine dikkat edin!
Eğitim için kredi kullanmanız gerekiyorsa şayet, bunu yerinde ve hesaplı kullanmaya özen gösterin. Fuzuli harcamalardan ve sizi mutlu etmeyecek girişimlerden kaçının. Unutmamanız gereken en önemli şey mezun olduktan sonra bu kredileri faiziyle geri ödeyecek olmanız. Bu zaten sizi ipin ucunu kaçırdığınız zamanlarda oldukça dizginleyecektir.
- Aslında kredi kartı limitiniz kadar paranız yok!
Bizce en önemli konulardan biridir bu, çünkü sen bir öğrencisin. Kredi kartları sanki elimizde bir karşılığı varmışçasına farkına varmadan kolayca harcadığımız fakat öderken gereksiz harcamalarımıza için de oldukça üzüldüğümüz kartlardır. Yani kredi kartına çok da ihtiyacınız yoksa banka kartı alıp, bankadaki paranızdan harcamanızı tavsiye ederiz.
- Bir bütçe arkadaşı edinebilirsiniz!
Okuldan bir arkadaşınızla anlaşabilir ve her ay için; yemek, ulaşım, kitap, okul, eğlence, telefon faturaları gibi nereye gittiğini bilmediğiniz ama sürekli cebinizden eksilten ufak tefek harcamalarınızı bir deftere yazabilirsiniz. Her kategoriye bir limit koymanız da sizin için işlevsel olacaktır. Örneğin; fuzuli masraflarınız için aylık 150 Türk Lirası’nı aşmamak ve benzeri... Ay sonlarında defterlerinizi açıp baktığınızda neye ne kadar harcadığınızı ve neyden ne kadar kısmanız gerektiğini görmüş olursunuz. Bunun için bir arkadaş bulmanız gerekmiyor elbette fakat birbirinize tetikleyici bir motivasyon olmanız açısından önemli bir stratejidir.
- Ne kadar az ve yavaş olursa olsun birikim yapın!
“Damlaya damlaya göl olur.” diye boşuna dememiş atalarımız. Yapmak istediğiniz şeyler için ne kadar çok bütçe gerekirse gereksin, umutsuz olmayın. Çünkü hayat, hepimizin de bildiği gibi küçücük bir adımla başlar. Bu adımları büyütmek sizlerin ve sabrınızın ellerinde; aynı zamanda disiplin ve istikrar da oldukça önemli tabii… Yapmaya başladığınız birikimler, ilk zor zamanınızı bu birikimlerle atlattığınızda, sizi daha da hevesli ve istekli bir hale getirecektir. İleriki zamanlar için de kenarda paranız olması hoşunuza gidecek ve tutumluluğunuz artacaktır.
- Arkadaş çevrenizi akıllı insanlardan seçin!
Akıllı insanlardan arkadaş seçin derken; elbette ki dersleri iyi olanlar, çok zeki olanlar falan demiyoruz. Öğrencilerde aradığımız finansal akıl için şartımız, okul kafeteryasında iki lira olan tostu, sadece daha güzel bir ortamda yer almak için beş liraya yemeyi tercih etmeyen arkadaşlar… Bu sayede, iki yerde de karnınızı güzelce doyurabileceğinizi fakat birinden maddi olarak elbette ki daha kârlı çıkabileceğinizi birlikte gözlemlemiş olursunuz.
- Üşengeçlikten kurtulun!
Kimi zaman, bir önceki maddede bahsettiğimiz konuda, akıllı arkadaş seçimlerini yapmış olsak dahi üşengeçlik sonucu kendimizi pahalı mekânlarda bulabiliyoruz. Öğrenci indirimi olan yerlerde yiyip, içip, gezmek yerine veya iki adım ötedeki daha ucuz bir mekâna gitmek yerine; “Aman! Bugün de böyle olsun.” diyebiliyoruz. Bu yüzden üşenmemeli ve her daim cebinizi düşünmelisiniz. Öğrenci kartınızı her zaman yanınızda taşıyabilir ve okul kitaplarını bir üst sınıftakilerden alabilirsiniz. Hatta dönem sonunda ihtiyacınız kalmadığında aynı şekilde sizden bir alt devrede okuyan öğrencilere daha düşük ücretlerle bu kitapları satabilirsiniz. Son olarak banka ATM’niz uzaktaysa, “Bu sefer de şuradan çekivereyim.” demek, fazladan yok yere ücret ödeyeceğiniz gereksiz bir hamledir.
- Borç almamaya ve her alış verişinizi yazmaya dikkat edin!
Az borca karşılık yapılan çok yatırım, sizlerin geleceğini ufak ufak da olsa güvence altına alacaktır. Bundan daha önceki başlıklarımızdan birinde de söz etmiştik. Burada sadece, çok zorunda kalmadıkça borç almamanızı ve almak veya vermek zorunda kaldığınız her şeyi yazmanızı söylemek yerinde olacaktır. Unutma! Yazılmayan şeyler uçar gider ve sen ay sonunda cüzdanını çıkarttığında nereye gittiklerini bilemezsin.
- Düzenli olmayı kendiniz için bir alışkanlık haline getirin!
Birikmiş borçlar, ödenmesi gereken fakat unutulmuş faturalar, plansız ortaya çıkan masraflar ve gereksiz faizler ödememek için kendinize düzenli ödemeniz gereken ücretler konusunda da bir defter tutabilirsiniz. Telefonunuza birkaç hatırlatıcı ekleyebilir veya dolabınızın üstüne, göz önünde bir yere bunları not edebilirsiniz.
- Sosyal çevreniz ve arkadaşlarınız dışında da bir çevre oluşturun!
Kariyeriniz ve geleceğiniz için gerekli ilişkileri, çevrenizde gördüğünüz başarılı kimselerle erkenden kurmaya başlayın. Çünkü genç yaşta katılım sağlayacağınız her türlü girişim, sizleri mezuniyet yaşınızdakilerden çok daha hızlı bir şekilde ileriye götürecektir. Bu sizin için geleceğe yönelik, hem başarılı bir öğrencilik hayatı hem de kariyer basamağı oluşturacaktır. Sosyal çevrelerinizin iş olanakları, kariyer geçmişleri, nereden nereye geldikleri ve bugün bulundukları yerlerdeki başarıları; sizler için büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır.
- İş hayatını gözlemleyin hatta imkânınız varsa içerisine katılın!
Hafta içi okulunuz olduğunu ve oldukça yoğun olduğunuzu biliyoruz. Fakat kendinize hafta sonları için belirli saat aralıklarında çalışabileceğiniz olanaklar araştırabilirsiniz. Emek vererek para kazanmayı hisseder ve bahsettiğimiz bütün bu konularda bizden çok daha fazla incelikli düşünüp karar verebilirsiniz. Ayrıca gönüllü programları da inceleyip katılmanız; bir taraftan sosyal çevre edinebilmeniz, bir taraftan da kişisel gelişim sağlayabilmeniz yönünde sizler için oldukça faydalı olacaktır.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TÜYOLARI
Ankara Öğrenci Yurtları bünyesinde yer alan İdeal ailesi olarak, bu bölümde ise sizler için verimli ders çalışma tüyoları derledik. Çoğumuz ders çalışmamız gereken vakitlerde sürekli başka ve genelde boş şeylerle uğraşırız, bir türlü masa başına oturamaz, oturduğumuzda da bir türlü dikkatimizi toparlayamayız… Hem zamanı iyi kullanmak hem de kullandığınız zaman zarfında kendiniz için en iyi sonucu alabilmek adına, işte sizler için derlediğimiz verimli ders çalışma tüyoları!
- Günün ilk ışıkları ile uyan!
Güne erken başlamak; günü enerjik bir şekilde geçirmenin en iyi yoludur. Uyumadan önce telefonunun alarmını biraz daha erken bir saate ayarlayabilir ve ders çalışma motivasyonu için hazırlıklarına geceden ufak bir giriş yapabilirsin. Sabahın hafif serinliğini ve sessizliğini sen de çok seveceksin.
- Kahvaltı olmazsa olmazdır!
Öğrenciler arasında kahvaltıya düşman gözüyle bakanlar da aramızdadır eminiz ama bu telefonunu yüzde yüze şarj etmek yerine sürekli yüzde beşte kullanmak gibidir. Kahvaltı gün boyu yapacağın aktiviteler için sana şarj niteliğindedir. Kahvaltı yapmayı daha eğlenceli hale getirmek için kendine eğlenceli bir müzik de açabilirsin.
- Gününü planlamayı unutma!
Tüm bir gününü nasıl ve ne şekilde geçireceğinin planlamasını yap. “Günümü planlasam ne olur, planlamasam ne?” diye düşünüyor olabilirsin. Cevap oldukça basit; o gün ne kadar çalışacağını bilirsin. Kafan karıştığında planlarına bakar ve hedefinden sapmazsın. Böylelikle ders çalışma rutinini kendin için fazlası ile kolaylaştırmış olursun.
- “Tek Şey”ini belirle!
İşte bu, verimliliği artıran en temel etkenlerden biridir. “Tek Şey” basitçe, o gün için yapmayı düşündüğün işlerin sayısını en aza indirgemektir. Şöyle bir baktığında yapacak çok işin var gibi görünür fakat aslında onlardan sadece bir tanesi seni hedeflerine ulaştıracak kadar önemlidir. Onu keşfetmeli ve onunla işe koyulmalısın.
- Yürü, koş, harekete geç!
Egzersiz dediğimizde aklına her gün bir saat antrenman gelmesin. Günün ilk ışıkları ile yapacağın 8-10 dakikalık esneme egzersizleri seni en azından ders çalışmaya ayırdığın süre boyunca dinç tutacaktır. Egzersiz yapmak en çok ihmal edilen fakat başarı ve verimliliği de bir o kadar etkileyen nadir şeylerdendir. Düzenli egzersizler ile zihnimiz daha berrak olur; daha rahat odaklanır, çabuk öğrenir ve kolay hatırlarız.
- Mola vermeyi atlama!
Verimli ders çalışma metotlarını uygulamaya devam ettikçe üretkenliğin artacak ve ders çalışmayı daha çok sevmeye başlayacaksın. Evet! Doğru okudun, gerçekten ders çalışmayı sevmekten bahsettik. İnsanın bir işteki başarısı, yaptığı işi seviyor oluşunun sonucudur aslında… Molasız çalıştığın günlerin zihnine “uzun ve yoğun tempolu, yorucu çalışmalar” olarak kazınmasını istemeyiz. Bu nedenle mola vermen gereken zamanları atlamamaya özen göster.
- Uykunu almış ol!
Yeteri kadar uyumak ve uykunuzu almış bir şekilde uyanmak başarının olmazsa olmazı kuşkusuz. Dört beş saatlik bir uyku ile dinlenemeyeceğinizi kabul etme vakti geldi. Az uykuyla günün geri kalanını uykulu ve dalgın bir şekilde geçirmektense; yeteri kadar uyuyup günü zinde ve verimli bir şekilde geçirmek takdir edersin ki çok daha yararlı olacaktır. Yani uykundan kısmak yerine önce uyanık olduğun saatleri en verimli şekilde değerlendirmeye odaklanmalısın. Uykunu aldığın takdirde algıların daha açık, çalışmaların daha verimli olacaktır.
- Reddetmeyi öğren!
Gün içinde “hayır” demek zorunda kalacağın çok fazla şeyle karşılaşacaksın ki bunlardan en önemlisi de kendine hayır diyebilmek. Aklına ilk başta arkadaşların gelmiş olabilir fakat öncelikli olarak yapman gereken şey kendine engel olabilmek. “Çok yoruldum biraz dinleneyim.”, “Ayşe/Ahmet çağırmış şimdi çıkayım da akşam çalışırım.” , “Biraz çıkıp dolanayım daha sonra devam ederim.” gibi ertelemelerin, zamansız molaların ve caydırıcı diğer seçeneklerin hepsine “Hayır.” diyebilmelisin yoksa bu disiplinsizlik senin için her zaman bir zaman kaybı olacaktır.
- Zamanı bloke et!
Zaman demişken; zamanı bloklama ders çalışma verimini iki ila üçe katlayabilecek bir tekniktir. Bu teknik ile her gün 5-6 saat boyunca oldukça verimli ders çalışma olanağı sağlayabilirsin. Zaman bloklama: Gününü önceden planlamak ve belirli görevleri gerçekleştirmek için, belirli zamanları ayırmak anlamına gelir. Kendine görevler belirle ve tabii bir de bu görevler için kendine bir zaman dilimi bloke et! Zamanla senin için keyifli günlere dönüşeceklerdir.
İşte kendine verimli bir çalışma rutini hazırlamak için tüm yapman gereken bunlardan ibaret… Başlarda çok sıkıcı ve zor gelebilir fakat alışmadığımız her şey başta zor gelir. Bu nedenle disiplinli ol ve bu rutinlere alışana kadar azminden asla vazgeçme…
Ankara İdeal Öğrenci Yurtları olarak, senin için hazırladığımız bu yazıya benzer yazılar için; Ankara’da bulunan öğrenci yurtlarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilmek ve Ankara’da kendine bir rota çizebilmek için sitemizde yer alan diğer blog yazılarımızı da okuyabilirsin. Sağlıkla kal!