Üniversite Hayatına Nasıl Uyum Sağlanır?
Eğitim hayatımızın en başından beri hep o üniversite dönemine odaklanırız. Tüm hayallerimiz ve motivasyonumuz adeta o özel döneme ilişkindir. Bizler için bir anlamda hayallerimize kavuşacağımız zirve noktasıdır. Aslında ilkokuldan itibaren bütün çalışmalarımızın temelinde iyi bir üniversitede, iyi bir bölümde eğitim görmeye hak kazanmak yatar. Bunu hak etmek ve buna sahip olmak adına didinip dururuz. Üniversite sadece doğru ve etkili bir mesleki eğitim alacağımız yer değildir. Bu aynı zamanda çoğumuzun hayatında bir kırılma noktası yaratır. İlk kez yaşadığımız şehirden, ailemizden, sevdiklerimizden uzaklaşıp kendi ayaklarımızın üzerinde var olmaya çalışırız. Bizi yepyeni ilişki biçimleri, yepyeni sosyal ağlar, etkinlikler, aktiviteler, ilgi alanları, dersler, arkadaşlar bekler. En önemlisi yepyeni bir şehir, yepyeni bir ev. Öğrenciler için ev demek, güvenilir bir yurt demektir.
Devlet yurtlarında ya da özel yurtlarda, hem üniversite sürecine hem de yeni bir şehrin ekonomik koşullarına adapte olmaya çalışırız. Konya şehrine üniversitede okumak için gelen öğrencilerin bu konuda epey şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Konya hem üniversiteliler adına çok ideal bir şehir hem de konaklama açısından zengin opsiyonlar barındırır. Konya erkek öğrenci yurtları, kampüs alanına çok yakın bir noktada konuşlanmıştır. Bu da öğrenciler için çok önemli bir konu olan konaklama ve ulaşımı sorun olmaktan çıkarır. Türkiye’nin yükselişte olan şehirleri arasında gösterilen Konya, artan öğrenci nüfusu ile son yıllarda en çok tercih edilen eğitim bölgelerinden biri olduğunu kanıtlamıştır. Özellikle de kampüs ve çevresi, tam anlamıyla öğrenciler için dizayn edilmiştir. Öğrenciler bu çevrede tüm beklentilerine kolayca yanıt bulabilmektedir.
Konya Şehrinde Yaşam Nasıldır?
Şehir tercihi en az üniversite tercihi kadar önemli bir konudur. Üniversiteyi nasıl bir Anadolu şehrinde okumayı tercih ederseniz, eğitim kaliteniz de bu ölçüde belirlenir. Sadece eğitim kalitesi değil, aynı zamanda üniversite yaşamı ve deneyimi için de çok kıymetlidir. Şehir, üniversite ve bölüm birbirinden ayrılmayan bir bütünü oluşturur. Şehrin tam anlamıyla bir üniversite kenti olması, öğrencilere ulaşımdan kent yaşamına, gezilecek yerlerden aktivite ve etkinliklere, yeme içmeden konaklamaya kadar çok sayıda alternatif sunar. Türkiye’de üniversiteye göre şekil alan, üniversite ile beraber büyüyen, üniversitenin bir ekonomi yarattığı bazı şehirler vardır. Konya işte tam olarak bu şehirlerden biri durumundadır. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya, Türkiye’nin 7. büyük şehridir. Bu hem nüfus hem de gelişmişlik düzeyi baz alınarak elde edilmiş bir sıralamadır. Son dönemde yapılan yatırımlar Konya’nın önemini bir kat daha artırmıştır. Bu da Konya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerin sayısına yansımıştır. Konya şehrinin en önemli özelliği Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri olmasıdır. Burada bulunan her bir ilçe adeta bir şehir büyüklüğündedir. Dolayısıyla Konya’da okuduğunuz süre boyunca keşfedecek yerleri gezmekle bitiremeyeceksiniz. Mevlana ruhunu her parçasında yaşatan bu özel şehir, aynı zamanda çok sayıda şehirle sınır komşusudur. Gerek ulaşım ve konaklama avantajı, gerek şehrin gelişmişlik düzeyi, gerekse de üniversite öğrencilerine verilen önemden dolayı Konya üniversite eğitimi için son derece ideal bir şehirdir.
Üniversiteye İlk Adım
Üniversite deneyimi son derece özeldir. Bu deneyimi yaşamak için hayaller kurar ve sınavlara sıkı bir şekilde çalışırız. Üniversiteye o büyük ve ilk adımı atmaya hazırlandığınız dönemde, sizi pek çok sürprizin beklediğini bilmelisiniz. Üniversiteye ilk adımı Konya şehri özelinde aktarmaya çalışalım.
Konya modernleşen ve gelişen yapısıyla üniversite öğrencileri için huzurlu ve güvenli bir yer. Peki Konya’ya üniversite okumak için gelen öğrenciler nelerle karşılaşacak? Hayallerimizi süsleyen üniversite konusunda hayal kırıklığı yaşamamak adına tercihlerimizi oldukça dikkatli şekilde yapmalıyız. Tercih yapacağınız şehri her yönüyle ele almalı ve kapsamlı şekilde araştırmalısınız.
- Okulunuzun bir kampüsü var mı, yoksa fakülteleri dağınık mı?
- Kaç yıllık bir üniversite ve teknik olanakları neler?
- Eğitim anlayışı nasıl ve hoca profili ne vadediyor?
- Üniversitenin potansiyel olanakları, sosyal etkinlikleri, aktiviteleri neler?
- Sosyal açıdan ya da kültürel açıdan kendinizi geliştirebilecek bir yere mi yoksa öz güveninizi düşürecek sizi köreltecek bir üniversiteye mi gidiyorsunuz?
İşte üniversiteye atacağınız ilk adımın sağlam olması tamamen bu sorulara bağlıdır. Konya erkek öğrenci yurtları üniversiteye başladığınız o kritik aşamada size destek sunmaktadır. Bu sayede daha hızlı adapte olup kendinizi evinizde hissedeceksiniz. Özellikle üniversiteyi yeni kazanmış bir öğrenci için yeni ortama ayak uydurmak, kendini oraya ait hissetmekle doğru orantılıdır. Derslere, arkadaşlara, sınavlara, sosyal yaşama, şehre adapte olmak adına kampüse oldukça yakın bir noktada hizmet veren yurt seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Üniversitede Dersler, Sınavlar ve Arkadaşlıklar
Konya şehrinde şu anda hem vakıf hem de devlet üniversiteleri bulunmaktadır. Tahmin edileceği üzere şehrin en büyük ve en eski üniversitesi Selçuk Üniversitesi’dir. Ülkenin dört bir yanından üniversiteli adayları tercihlerini bu yönde yapmaktadır. Konya erkek öğrenci yurtları üniversiteye giriş aşamasında halledilmesi gereken en önemli başlık olarak kabul edilebilir. Yurt ve konaklama konusunu özel bir başlık altında inceleyeceğiz, ancak dilerseniz şimdi Konya’da üniversite okumak isteyenlerin ders, sınavlar ve arkadaşlıklar konusunda nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsedelim.
Eğer tercihinizi Selçuk Üniversitesi ya da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden yana kullandıysanız bir devlet üniversitesinde okuyacaksınız. Bu da doğal olarak temel masraflarınızın biraz daha düşük olmasını sağlayacak. Özellikle Selçuk Üniversitesi 90 bine yakın bir öğrencinin eğitim aldığı, dev bir kampüs olduğu için arkadaşlık ilişkileriniz önemli ölçüde ilerleyecektir. Her bölümden, her yetenekten arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Özellikle de ilk sene arkadaş çevrenizi geniş tutmanız sizin adınıza oldukça değerlidir. Bu sizin mesleki kariyeriniz ve sosyal ilişkileriniz açısından çok önemlidir. Üniversite sadece belli bir alanda özel ve yoğun eğitim alacağınız kapalı bir mekan değildir. Üniversite sizin en büyük aydınlanma çağınızdır. Bunun kıymetini bilen ve bu fırsatı doğru değerlendiren öğrenciler 4 yılın sonunda kendilerini ciddi anlamda geliştirme şansı bulur. Üniversite değer yargılarınızı değiştirmek, bakış açınızı farklılaştırmak adına fırsatlar sunar. Dünya görüşünüzü önemli ölçüde etkileyecek yapısıyla üniversite, belki de hayatınızın en özel dönemi olarak hatırlanacaktır.
Üniversitede dersler genelde amfi adı verilen büyük sınıflarda gerçekleşir. Burada bazı dersler ortak şekilde yapılır. Kimi blok derslerin tahmin edilenden çok daha uzun süreceğini hatırlatmak isteriz. Fakat derslerde çok daha esnek ve rahat olabilirsiniz. Lisedeki kalıpları ve baskı ortamını tamamen arkanızda bırakın. Hocalarınızla herhangi bir konuda artık çok daha özgür bir ortamda tanışacaksınız. Okul ve ders ortamı size bu güveni aşılayacaktır. Her dönem vize ve final adı verilen önemli sınavlara girersiniz. Bu sınavlar doğrudan notlarınızı belirler, ancak sınavların içeriği hocadan hocaya göre değişir. Bir anlamda o klasik sınav algısını unutabilirsiniz.
Konya'da Üniversitelilerin Yapacağı Etkinlik ve Aktiviteler
Konya Selçuk Üniversitesi’nde şu anda toplamda 16 ayrı fakülte bulunmaktadır. Enstitüler, meslek yüksekokulları, kütüphaneler ve araştırma merkezlerini de işin içine kattığımız zaman mesleki yeteneklerinizi ortaya çıkartabilmek için bütün şartların oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Tabii üniversitede dersler ve sosyal yaşamınız arasında belli bir dengeye ihtiyacınız olacaktır. Her daim keyif alabileceğiniz bir etkinlik ile karşılaşmanız mümkün. Bu biraz da sizin girişiminiz ve ilginizle ilgili bir durumdur. Araştırma ve uygulama merkezleri, spor salonları, gösteri alanları, tiyatro salonları, konferanslar, paneller, dinletiler, konserler, dans gösterileri etkinliklerin başında gelir. Bu noktada en önemli detay üniversitedeki kulüplerdir. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, KTO Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi gibi bütün üniversitelerde farklı farklı kulüpler yer almaktadır. İlgi alanınızı yansıtan kulüplere katılmanız sosyal hayatınıza önemli katkılar sunacaktır.
Konya'da Kampüs Hayatı
Konya şehrindeki üniversiteleri tek bir üniversiteye indirgemek diğer üniversitelerin emeğine haksızlık olur. Konya’da 2010 sonrasında çok modern ve etkili vakıf üniversiteleri inşa edildi. Yüz ölçümü açısından büyük bir yer olduğu için üniversite öğrencilerinin hayatında ulaşım ve kampüs yaşamı oldukça önemli bir kriterdir. Bu nedenle Konya erkek öğrenci yurtları genelde ilgili kampüse yakın bir noktaya konuşlanır. Şehir kuşbakışı incelendiği zaman aslında Selçuk Üniversitesi’nin şehrin kenar kısmında kaldığı görülür. Yani sanılanın aksine merkeze çok da yakın bir konumda değildir. Bunun dışında kalan üniversiteler ise şehir merkezinde Karatay adı verilen bölgede toplanmıştır. Selçuk Üniversitesi şehrin biraz dışında kalsa da kampüsü çok büyük olduğu için adeta kendi yaşam alanını oluşturmuştur. Öğrenciler ihtiyaç duydukları her şeyi bu çevrede rahatça bulabilmektedir. Selçuk Üniversitesi’nin ana kampüsü Alaaddin Keykubat Kampüsü olarak geçer. İçinde aynı zamanda Gökkuşağı adında büyük bir AVM vardır. Diğer taraftan Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin halihazırdaki kampüsüne eklenmek üzere, yeni yerleşkelerin inşaatı da devam etmektedir.
Konya'da Yurt Olanakları
Her üniversite öğrencisi için konaklama başlı başına özel bir konudur. Özellikle üniversite okumak için uzak şehirlerden gelen ve ilk kez şehir dışı deneyimi yaşayan kişiler için ısınma, beslenme, konaklama ve sağlık gibi konular oldukça hassastır. Evden sizi çok uzaklarda hissettirmeyecek olan yurtlar, bu anlamda uyum sağlamanızı kolaylaştırır.
Yurtların önemli bir kısmı Selçuklu ilçesinde toplanmış durumdadır. Öğrencilerin çoğu zaman bu durumdan şikayetçi oldukları söylenebilir. Özellikle Selçuk Üniversitesi'nden farklı bir üniversitede okuyan öğrenciler için bu durum zorlayıcı olabilmektedir. Karatay öğrencilerin konaklama sorununu çözmekte zorlanan eski bir ilçedir. Burada öğrenciler ev sorununa dahi çözüm bulmakta zorlanmaktadır. Yeni bina sayısının azlığı da bu durumu etkilemektedir. Tercih ettiği erkek öğrenci yurdu, okuduğu yerden uzakta olan öğrenciler ciddi bir dezavantaj ile karşılaşmaktadır. Devlet yurtlarındaki yer sorunu kadar verimlilik sorunu da öğrencileri özel yurtlara teşvik etmektedir.
Erkek Öğrenciler İçin En İyi Özel Yurtlar
Konya erkek öğrenci yurtları denilince akla gelen ilk yurtlardan biri olan İdeal Öğrenci Yurtları, Konya şehrine gelen öğrencilere özel bir deneyim vadeder. 24 saat kesintisiz internet, eşsiz yemekler, spor alanları, sağlık desteği, ulaşım kolaylığı ve konforlu yapısı ile hemen fark yaratmayı başarır. Konya’nın en güvenli ve rahat yurtları arasında gösterilen İdeal Öğrenci Yurtları, size adeta bir aile sıcaklığı ve samimiyeti sunar. Öğrencilere hem derslerinde başarılı olmaları hem de sosyal yönden gelişmeleri adına çok önemli katkılar sağlar. Bir yurttan tüm beklentilerinize cevap veren İdeal Öğrenci Yurtları’nı kolayca keşfedebilirsiniz. İdeal Öğrenci Yurtları'nın halka ilişkiler birimi merkezde, binası ise Meram bölgesindedir. Meram ilçesinin pek çok yere yakın olması, Konya’daki erkek öğrencileri rahatlatan bir özelliktir. Konya erkek öğrenci yurtları ve diğer konularda destek almak adına dilediğiniz zaman İdeal Öğrenci Yurtları ile iletişime geçebilirsiniz.