Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

ÖĞRENCİLİK HAYATINDA MİNİMALİZM

ÖĞRENCİLİK HAYATINDA MİNİMALİZM BLOG
ideal saat ikon 2021-06-12

ÖĞRENCİLİK HAYATINDA MİNİMALİZM

ÖĞRENCİLİK HAYATINDA MİNİMALİZM

Değişen ve gelişen dünyada her gün yeni bir yenilik ve bir hareketlilik mevcutken, birey durağan olarak kalamıyor. Dünya ile kendi de değişiklik gösteriyor. Sadece kendi değil, yaşam alanı, iş alanı ve vb. alanlarda da değişikliğe gidiyor. Günümüzün çoğunu sosyal medyada geçirdiğimiz için; “Kim ne yapmış? Nasıl giyinmiş? Giydiği kıyafetin markası ne? Gibi sorularla zihnimizi meşgul ediyoruz. Özellikle kendimize idol olarak seçtiğimiz kişilerin yaşamı gibi bir yaşam, giyimi gibi kıyafet tercihine gidiyoruz. “Onda varsa, bende neden olmasın, trendden geri kalmamalıyım” cümlelerini zihnimizden geçirerek, bu durum bizi kapitalist sistemde sürekli olarak bir tüketime yönlendiriyor yani doyumsuzluğa.

Şimdi minimalizm konusunun, öğrencilik hayatı ile ne ilgisi var diye düşünebilirsin. Hemen cevaplayalım: İçinde bulunduğumuz çağ ve çağın getirdiği özellikler ile bu dönemde üniversite hayatına adım atacaksın. Günümüzde üniversite okumak bile popüler bir hal almışken, üniversite yaşamının daha doğrusu öğrencilik hayatının ışıltısı göz ardı edilemez. Işıltısı ne kadar yüksek olursa üniversite okumak maliyetli ve zorlu bir süreç. Başkalarını memnun etmek adına ya da onlara ne kadar kusursuz bir hayatın olduğunu ispatlayabilmek için kendini hem maddi hem de manevi yorgunluğa sürüklemene neden oluyor. Aslında ‘ışıltı’ dediğimiz şey; insanın ruhunu yormaktan başka bir şey değil.  Bu sadece üniversite hayatı için geçerli değil, normal yaşamında bile durum böyle.

Gösterişten uzak, ruhu yormayan başkalarının hayatı ile kendi hayatımızı kıyaslamadığımız, tamamen kendimize odaklı bir yaşam felsefesi olan Minimalizm ‘in; yaşamımıza ve öğrencilik hayatına kattığı ayrıcalıkları ele aldık. Bakalım bu makaleden sonra ne hayatında ne gibi değişiklikler sağlayacaksın.

Minimalizm:

Richard Holloway’a göre Minimalizm;  “Sadelik, netlik, bekârlık: Bunlar, hayatımıza güç, canlılık ve neşe veren özelliklerdir, çünkü bunlar aynı zamanda büyük sanatın da işaretleri."  Şeklinde yorumlanırken, birçok yazarın bu konu hakkında farklı fikirleri mevcuttur. Aslında hepsi Minimalizm ’in özelliklerinden bahseden tanımlamalardır. Bize göre ise Minimalizm; özgürlüğü bulmanızda bir araçtır. Her konuda özgürlüğe kavuşabilmek ama daha çok tüketim kültürü dediğimiz örümcek ağından kurtulma özgürlüğü diyebiliriz.  İlk başlarda sanat akımında ‘Yalınlaşma’  olarak ortaya çıkan Minimalizm, günümüzde bir yaşam biçimi, felsefesi olarak karşımıza çıkar. Peki yaşam felsefesi olarak Minimalizm nedir?

  • Yaşam Felsefesi Olarak Minimalizm: Yaşamda Minimalizm az ve öz yaşamaktır. Genellikle 100’den az şeyle yaşamayı bilmek olarak nitelendirilir yani sadeliktir. Daha az ile daha çok yaşa. Az stresle, basit bir yaşam sürdürebilmektir. Ev dizaynından, kişisel eşyalarınıza kadar birçok konuda, az ve de her şeyi sade, tek renk seçmek önemlidir. Çünkü tek renk seçimi, gözü ve ruhu yormayan bir seçenektir. Hayatınızı basitleştirmek derken, düşünce olarak değil, araç ve gereçsel olarak basitleşmekten bahsediyoruz. Basit bir yaşam tarzına tabi ki entelektüel bir bakış açısı yakışır.
    Bu yaşam biçiminde birey, hayata bir mercek tutarak, kendisi için neyin önemli veya önemsiz olduğunu bilip, ona göre seçimler yapabilir. Yani hayatınızda neyin gerekli olduğunu belirleme ve gerisini ortadan kaldırma süreci olarak da tanımlayabiliriz. Normal bir yaşantıdan Minimalist bir yaşama geçmek biraz güç gibi görünse de, aslında sabır gerektiren bir süreç yönetimi çok önemlidir.

Minimalizm, materyalden çok, ruha, ilişkilere ve deneyime önem verir. Ruhunu doyuran mutluluğu arar ve kişinin sahip olduğu şeyleri görmesini sağlayıp, minnettar olmayı, şükretmeyi öğretir. Seçmiş olduğu iş alanı minimal olamasa bile, telaşlı bir yaşam içerisinde, gün boyu oradan oraya koşuşturmacalardan sonra eve gittiğinde dingin bir zaman geçirmeye olanak sağlayan minimalizm, huzuru bulmanıza olanak sağlar.

Hayatta Ne Gibi Değişiklikler Yaratır?

  • Hoşnutsuzluğu ortadan kaldırır.
  • Zamandan tasarruf sağlar, zamanı geri kazanırsın
  • Kalabalıktan uzaklaştırıp, anı yaşatır
  • Tutkularının peşinden götürür.
  • Görevlerinin farkına varmana yardımcı olur
  • Özgürlük soyut ama somut bir şekilde gerçek özgürlüğü yaşatır.
  • Tüketimi önler, üretim yönünü geliştirir. Yaratıcı yönünü keşfedersin.
  • Ruh ve beden sağlığına odaklanmanı sağlar.
  • Ruhu kalabalıktan arındırır.
  • Hayatta var olma amacını öğrenirsin.

Minimalistler mutluluğu nesnelerle değil, hayatın kendisiyle ararlar. Başkalarının ne yaptığına takıldığımız, 7/24 insanlara sosyal medyada hayatımızı hatta mahremimizi demek daha doğru, yayınladığımız zamanın,  fiziksel ve zihinsel tatminsizliklerin panzehridir diyebiliriz.

Peki böyle sade bir yaşam seçmek varken neden gösteriş meraklısı bir topluma dönüştük?

Cevabı çok basit.  Her şeyin daha fazlasını istememiz, ruhumuzun açlığını eşyalarla doldurmaya çalışmamız tabii bu fikri aklımıza yer edinmesini sağlayan sosyal medya. Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşmenin etkisi ile karşı karşıya olduğumuz bir dönemdeyiz. Her şeyin bir tık uzağımızda olduğu ve kapitalist sistemin pazar anlayışı ile rekabetin artmasıyla, ihtiyacımızın olmadığı bir şeyi ihtiyacımız varmış gibi davranıp, kenara bırakıyoruz. Oysa bu durum evimizde yer kaplamaktan başka bir şey değil. Başkasında olup, sizde olmayan bir şey gördüğünüzde, ‘sizde de olması lazım’ hissi, sizi birçok şeyi almaya, tüketmeye yöneltiyor. Ona sahip olmadığınız zaman negatif bir kişiliğe bürünebilir hatta stres olmanıza neden olur. Sizde ‘aşağılık kompleksi’ yarattığı için modern zamanda en büyük stres kaynağı sosyal medyadır.

Minimalist Nasıl Olunur?

Önce derin bir nefes al. Telefonunu uzaklaştır, sessizce etrafını incele. İçinde bulunduğun ortama bak, seni rahatsız eden neler var fark et. İşlevselliği önceliğe al ve sorgulamaya başla:  “Bu nesne ya da eşyayı ne kadar kullanıyorum, hangi ihtiyacımı karşılıyor, Benim için ne kadar gerekli?” şeklinde sorular sorarak, senin için o eşyanın önemliliğini öğren. Kısacası her şey eşyadan başlıyor. Eşya ile aramızda kurduğumuz duygusal bağ, kalabalığı oluşturuyor. Her şeyin bir anısı vardır diye ayrılan eşyaları,  kitaplıkta, duvarda ya da rafta tutulduğu takdirde, değerlendiği düşünülür. Aslında anısı olan eşyalar her daim saklanmalı ki, değeri kaybolmamalı.

Çizdiğin sınırlar doğrultusunda, karşındaki kişiyi kırmamak adına ‘evet’ dediğin zamanların çok olmuştur. Eğer Minimalist bir kişiliğe sahip olmak istiyorsan, yerinde ve seni rahatsız eden durumlarda ‘hayır’ diyebilmelisin. Çünkü karşındaki kişiyi kırmamak adına aslında en çok kendini yoruyorsun, bu da seni strese sokan nedenler arasında yer alıyor. Minimallik kişide kişiye değişkenlik de gösterebilir. Mesela bazı insanlar evde küçülmeye giderken bazı insanlar işlerinde butik yapıya gitmektedir.  Yani bu duruma alışmak için öncelikle kendini değiştirmekle başlamalısın. Ve aşağıdaki adımları takip etmelisin.  İnsanların minimal olmak için izlediği ortak adımlar şu şekilde:

  • Hangi alanda minimal olmak istiyorsun; ‘iş, sosyal yaşam, ev’ gibi seçenekler arasında önce bunu belirle. Belirlediğiniz alanda; şimdiki yaşadığın evden, ihtiyacını karşılayan daha küçük bir eve geçebilir, sana faydası olmayan, yoran insanları, iletişimini sonlandırarak, sadece bir, iki arkadaşa indirgeyebilir, çalıştığın işte az ve de öz kazanacağın bir butik anlayışı tercih edebilirsin.
  • Yeni bir sayfa aç: Kullanmadığın ve küçülen kıyafetlerinden başlayabilirsin. Müsait bir zamanda düzelteceğini ama bir türlü müsait zamanı yakalayamadığın için düzeltemediğin şeyleri atabilirsin. Çünkü o müsait zaman asla gelmeyecek. Yeni bir sayfa dediğimiz şey bu; en aza indirgeyerek, temizliğe gitmek.
  • Kullan ya da kaybet: Temizlik esnasında eline geçen eşyayı son altı ayda iki kere kullanmadığını biliyorsan, o eşya kalabalıktan başka bir şey değil. Artık onu atmanın zamanı gelmiş demektir. İhtiyacın olanı sakla, ilerde ihtiyacın olacağını düşündüğün şeyleri değil.
  • Eşyaları Kategorileştir: Minimallik uygulayacağın alanı iyi bir şekilde organize etmelisin. Bunun içinde elemiş olduğun ürünler haricine elinde kalan eşyaları kategorize etmek, bir düzen oluşturmanı sağlayacaktır. Dağınıklığı giderme ve düzenleme yöntemi olan kategorileştirmede; yüz havlularını bir alana, banyo havlularını bir tarafa katlayarak koyabilirsin. Ya da kıyafetlerinde, etek, ceket, bluz, pantolonları ayırarak, ferah bir ortam oluşturabilirsin.
  • Mantıksal Yaklaşın: Minimalizm aynı zamanda duygusallıktan arınmamıza yardımcı oluyor. En basit konu olan bir ögeyi atıp atmamak da karar verirken şu soruları yöneltmek her zaman mantıksal yaklaşmamızı sağlayacaktır.

Faydalı mı?

Sahip olduğum tek şey mi?

Bana neşe mi yoksa aşk mı getiriyor?

  • Birleşim Sağla: Evde kullandığın ama aynı zamanda tek parça halinde eşyaları, işlevsellik yönünde kategorileştirerek, birleştirebilirsin. Tırnak makasını, cımbız ve törpü ile küçük klips zincirler ile bir araya getirebilirsin. Böylelikle kaybolmasını önlerken aynı zamanda kullanım alanından tasarruf sağlamış olursunuz. ,
  • Alan Açın: Ofisinizde veya evde bulunan albümleri, tarayıcıya yüklemeniz, albümün kapladığı alanı boşa çıkaracaktır. Veya sürekli kullandığını kupaları raflara yerleştirmek yerine, aparatlı tel raflar alarak oraya asabilirsiniz. Çöp kovasını tezgâh üstüne değil de, tezgâh altı dolaplara aparatlar ile tutturmak, döküntüleri azaltacak ve boş alan elde edeceksiniz.

Alışılagelmiş yaşam tarzınızı değiştirmek oldukça güç bir durum. Hayatında yeni bir sayfa açmak için öncelikle kararlı olmalısın, ne kadar değişmek istiyorsun? Minimalizmi benimsediğin zaman yaşamının her alanında kullanmak isteyeceksin. Bunu yaşamı ne kadar erken yaşta deneyimlersen, ilerleyen zamanlarda da senin için kolaylık olacaktır. Mesela Konya’da kazandığın üniversite ve artık öğrenimin boyunca kalacağın yeni yaşam alanında bu yaşam felsefesini benimseyerek başlayabilirsin.

ÖĞRENCİLİK HAYATINDA OLUŞTURACAĞIN MİNİMALİST YAŞAM

18 yıldır yaşadığın aile evinden ayrılma zamanı geldi. Tabi uzakta olsalar bile her zaman yanında olduğunu söyleyen ailenden uzakta, tek başına kuracağın bir hayata adım atacaksın. Konya’da kuracağın bu hayatı, kendine göre şekillendirebilecek, hatta yeni yaşam felsefeleri keşfederek benimsemeye başlayabilirsin. Bizde Konya İdeal Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları olarak, kendi yaşam alanını Minimalist hale getirmenin, maddi ve manevi yönde sana yararı olacağını söylüyoruz. Özellikle senin için yüksek konforda dizayn ettiğimiz yaşam alanında, minimalliğin çok yakışacağını düşünüyoruz.

Öğrencilik döneminde yurtta kullanmak için yanına alıp, götürdüğün birçok eşya aslında senin odak noktanı sabitleyemez. İşte öğrencilik hayatında Minimalist bir yaşam seçmek, kariyerinde ve hayatında en başarılı olacağın dönemlerde, senin odak noktanı güçlendirmeni sağlayacaktır. Peki Minimalizmi hayatına nasıl dâhil edebilirsin?

  • Kişisel Eşyalar: Öncelikle kişisel olan eşyalarından başlamakta fayda var. Ailenle yaşadığın evden ayrılırken, yanına birçok eşyayı lazım olur diye alabilirsin. Bu durum seni yormaktan ve de valizinde, kalacağın odada yer kaplamaktan başka bir işe yaramayacak. Anısı var diye yanında götürdüğün eşyalar valizinde zarar görebilir veya kaybedebilirsin. Konya İdeal Kız Öğrenci Yurdu’nda kalarak ferah bir yaşam alanına sahip olabilirsin.
  • Kıyafetler: Valizini hazırlarken, Konya’nın iklimine göre düzenlemen, seni ağır bir yükten kurtaracak. Dolabını ve valizini kullanmadığın kıyafetlerle doldurmak, dolabında yer kaplamaktan başka bir şeye yaramayacak. Eylül ayında Konya’ya gideceğini varsayarsak, soğuğun başladığı dönem diyebiliriz. Bu dönemde yazlık kıyafetlerini götürmek doğru olmayacaktır. Çünkü yine ara tatillerde memleketine gittiğinde, mevsimsel olarak eşyalarını değiştirebilirsin.
  • Akıllı Ortam: Günümüzde internetin gelişmesiyle birlikte internet üzerinden alışveriş yapmak oldukça yaygınlaştı. Gün içinde aldığın indirim mesajları, mailler, belgeler hayatında da, elektronik eşyalarında da yer kaplamasın. Minimallik böyle bir şey, farkında değilsin ama okumadığın, kullanmadığın şeyler zihninde yer kaplıyor.
  • Çalışma Ortamı: Yurtta, kütüphanede veya herhangi bir yerde ilk olarak başlayacağın yer çalışma masasıdır. Ders çalışma masanda, dikkatinin dağılmaması gerekli. Renkli stickerlar, fosforlu kalemler göz yormaktan ve dikkat dağıtmaktan başka bir şey değil. Bu yüzden masanın üstünde kullanmadığın bloknot, bitmiş kalemler varsa kaldırmanı tavsiye ederiz. Böylelikle dikkatini daha iyi toplayabilirsin.

Temiz ve de ferah ortama sahip olan Konya İdeal Kız Öğrenci Yurtları olarak, yeni yaşam alanında seni bekleyen konfor ve vermiş olduğumuz tüyolarla, verimli bir öğrencilik hayatı geçirmen oldukça yüksek. Senin için sunduğumuz ayrıcalık ve konforu merak ediyorsan, web sitemizi gezebilir, 360 derece sanal gezinti ile odalarımızı dolaşabilirsin.

Unutma bu dünyada sınırlı bir zamanımız var, sağlıkla kal…

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok