Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Öğrencilik Hayatı

Öğrencilik Hayatı BLOG
ideal saat ikon 2021-06-30

Öğrencilik Hayatı

Öğrencilik Hayatı

Üniversite hayatı denilince akla ilk gelen şey, okul ve yurt arasında geçireceğin bir zaman dilimi oluyor. Ders çalışmaktan başka sorumluluğunun olmadığı bu dönemde, boş zamanlarında arkadaşların ile gezebileceğin veyahut kendini geliştirmek amaçlı katılacağın birçok aktivite ve kurslar, seminerler olabilir. Bunları öğrencilik hayatının belirli bir dönemine kadar yapabilir ve artık farklı şeyler yapmaya yönelebilirsin.

Okulu bitirmene yakın bir zamanda herkesin içini kaplayan o korku “Acaba iş bulabilecek miyim?”  şeklinde içinize yerleşecektir. Yeni çıkacağın bu yolculukta, bu blog yazısını heveslerini kırmak adına değil aksine sana bu korkuyu nasıl yeneceğini ve ileriki yaşamın için nasıl adımlar atman gerektiğini göstermek için yazdık. Şimdi gelelim asıl meselemize; üniversiteye başlamadan önce karşına çıkan birçok burs olanağı bulunabilir. Bazen devlet destekli almış olduğun burs bazen de vakıf veya kurum burslarından yararlanabilirsin. İlk başta şunu söylememiz gerekir; “Ayağını yorganına göre uzat” deyimi, üniversite yaşamında işe yaramamaktadır. Üniversite hayatı renkli ve de hareketli bir dönem olduğu için ailenin desteği, aldığın burs bir yere kadar seni idare edebilir.

İdeal Çalışma Alanları

İşte bu noktada Ankara’da bulunan özel yurtlardan biri olan İdeal Öğrenci Yurtları ailesi olarak sana tavsiyelerimiz var. Üniversite yaşamı kendi ayakların üstünde durduğun, sorumluluklarının farkında olduğun, kendi başına aldığın kararların olduğu bir yaşamdır. Aileler tarafından her ne kadar sizlerin iyi yerlere gelmesi için çabalasa da, bir yerden sonra onları masraflar ile yormaya başlayabilir. Bu yüzden öğrencilik döneminde çalışmak için çeşitli iş arayışlarına girişilebilirsin.  Bizlerde bu konuda siz değerli öğrencilerimizin hızlı bir başlangıç yapabilmesi ve okulu devam ettirebilmesi için çalışmanızın mümkün olduğu iş olanaklarından bahsedeceğiz.

Ele alacağımız iş alanlarında hem tecrübe kazanabilir hem de alanınıza yakın olanı seçerek staj konusunu da halledebilirsiniz. Böylelikle mezun olduğunuzda kendiniz için donanımlı bir CV oluşturabilirsiniz. Bu demek olmuyor ki; çalışmaya başladığın an, sosyal hayatın kısıtlanacak veya kendini geliştirebileceğin etkinliklere katılamayacaksın. Aksine çalışarak da bunları yapabilirsin. Bakalım bu iş alanları neler?

Okuyarak da Para Kazanabileceğin İş Alanları

Kim demiş okurken para kazanamazsın diye. Okurken hem kendini geliştirebilir hem eğlenebilir aynı zamanda çalışabilirsin de. Bunun için öncelikle alt yapını oluşturmalısın. Hangi alanda yetenekli olduğunu keşfedip, yeteneğini paraya dönüştürebilirsin. Böylece ailenin üzerindeki masrafları azaltabilir, kendi başına para kazanmanın yanı sıra özgüvenli bir birey olmaya adım atabilirsin.

  • İlgi Alanına Yönelik Blog Açabilirsin: İnsanlar artık birçok konuyu internetten araştırıp, konuya hakim oldukları için blog yazıları dikkat çekebilir. Kalemine güveniyorsan, kelime haznen geniş ise bugüne kadar hiç kimsenin düşünmediği ve senin hakim olduğun bir konu hakkında blog açabilirsin.  Bu çevrimiçi yapılan birçok işin ana üssüdür. Veya gündemi ele alarak, bu blog köşesinde yorumlayabilirsin.
  • Serbest Yazım Yapabilirsin: Birçok marka ve blog yazarları, kendi bünyelerinde mevcut olan markaların, dergi, katalog, broşür tasarımı için içerik yazısı isteyebilir. Bu alanlarda sıkı bir araştırma yaparak, kendi cümlelerini kurduğun, özgün bir yazı tekniği geliştirebilirsin. Sadece bu alanlarda değil, birçok markanın internet ortamında, kendini ön plana çıkarabilmek için yazdırmış olduğu SEO makalelerini de iletişime geçerek, talip olabilirsin.
  • İnternet Üzerinden Asistanlık Yapabilirsin: Her geçen gün popüler hale gelen sanal asistanlık, ülkemizde de oldukça yaygınlaşmaya başladı. Freelance olarak yapacağın sanal asistanlıkta, gelen e-postalara yanıt verme, temel yazı yazma ve organizasyon, araştırma görevleri gibi birçok görevi uzaktan, hallederek, zamanının belirli kısmında asistanlık yapabilirsin
  • Grafik Tasarım Yapabilirsin: Eğer iyi bir grafik tasarımcı isen veya tasarım alanında okuyorsan, yapmış olduğun tasarımları satabilirsin. Ya da piyasadaki markaların, web sitelerini ve çevrimiçi tasarımlarını özgün bir şekilde yaparak, kendine güzel bir portföy oluşturabilirsin.
  • Çevrimiçi Anketlere Katıl: Araştırma şirketlerinin, yeni bir ürün tanıtma ve piyasaya tutundurmak için yapmış olduğu anketlerle, ürünleri test etmeye, yeni üyeler topluyor. Birkaç dakikalık form doldurma işlemleri için para kazanabilirsin.
  • Bir Vlogger Olabilirsin:  Youtube’da kendi kanalını oluşturabilir, blog gibi uzman olduğun bir alanda içerik üreterek, insanların seni takip etmesini sağlayabilirsin. İçeriklere örnek verecek olursak; kamp, festival, makyaj, dizayn, giyim vb. şeklinde olabilir. Takipçin ne kadar çok olursa, Youtube’un senin için ödemiş olduğu tutar o kadar yükselecektir. Böylelikle ünlü olma ihtimalin varken, alanında uzman kişilerle tanışma fırsatın olacaktır.
  • Seslendirme Gerçekleştirebilirsin: Sesin farklı ise seslendirmenlik yapabilirsin. Okumuş olduğun üniversitenin kanalında, radyosunda veya bulunduğun şehirdeki kanallarda haber seslendirmesi yapabilirsin. Çok fazla teçhizata gerek yok eğer maddi imkânın yerinde ise basit bir mikrofon kurulumuna sahip olarak yapabilirsin. Yoksa da, dert etme gittiğin yerde birçok alternatif sana sunulacaktır.  Ayrıca sadece bulunduğun şehirle kısıtlı kalmayıp aynı zamanda, internet üzerinde araştırmalar yaparak, çeşitli çizgi filmlerde, animasyon seslendirme yapabilirsin.
  • Çevirmenlik Yapabilirsin:  Günümüzde artık neredeyse birçok işimizi uluslararası yapar hale geldik. Bir makale bile yazacak olsak, İngilizce veya başka dilde çeviri istenmeye başladı. Eğer yabancı dilin iyi bir seviyede ise bunu avantaja çevirebilirsin. Kitap, makale, film, sözleşme, dergi ve içerik gibi birçok benzer alandaki işleri yabancı dile veya Türkçe ’ye çevirerek para kazanabilirsin. Bulunduğun alandan veya internet ortamından böyle bir iş bulma imkanın yüksek.
  • Özel Ders Verebilirsin: Eğitim fakültesi öğrencisi isen veya daha önce sertifikanın olduğu herhangi bir alanda, halk eğitim merkezlerinde eğitim verebilir ya da birebir, yüz yüze özel ders verebilirsin. Yeter ki bu alanda uzman ve istekli ol.
  • Notlarını Satabilirsin: “Gece gündüz ders çalışıyorum, ön sırada oturuyorum, sınıfta kimsede olmayan notları bile tutuyorum” diyorsan, gerçekten senin güzel bir kazanç olabilir. Tutmuş olduğun notları, kendi başına kimse ile paylaşmadan, sadece kendi istediğin kişilere belirli bir ücret karşılığında vererek, para kazanabilirsin.
  • Podcast Yayını Yapabilirsin: Artık internet uyumlu radyo dediğimiz podcast yayını aslında radyodan farklı olarak, alanında uzman olduğun bir konu hakkında konuşma yaptığın, tavsiyelerde bulunduğun bir yayın çeşididir. Televizyonun görsel hali olmadan izlediğini düşün. Birçok insan aplikasyonlar sayesinde birçok podcast programları takip etmeye başladı. Bu yüzden kendi podcast kanalını oluşturabilirsin. Eğitici, eğlendiri veya içerik konusu tamamen sana kalmış.
  • Çektiğin Fotoğrafları Satabilirsin: Hobi olarak çektiğin fotoğrafları veya yaptığın fotoğrafçılığı, paraya çevirmenin tam zamanı. Bir gün işine yarayacağını bildiğin fotoğrafları, stok fotoğraf sitelerine koyarak, editör, tasarımcı, grafikerlerin veya herhangi bir şirketin kullanmasını bekleyeceksiniz. Yalnızca bu işin püf noktalarını bilmen gerekli yani belirli bir kategoriye göre fotoğraf çekimleri yapmaya başlayabilirsin.
  • Kullanmadığın Kıyafetleri Satabilirsin: İnternet üzerinde bulunan ve yaşadığımız bu çağda trend haline gelmeye başlayan birçok ikinci el aplikasyonlarında, kendine bir hesap açarak, kullanmadığın, dolabında yer kaplayan, küçülen, hoşuna gitmeyen eşyaları satarak para kazanabilirsin. Böylelikle yer tasarrufu da sağlamış olursun.
  • Oyun Ablalığı, Abiliği Yapabilirsin: Çocuk gelişim bölümü vb. bölümlerde öğrenci isen birçok özel kuruluşlarda ya da  özel olarak aile evlerinde yarı zamanlı olarak oyun ablalığı yapabilirsin. Bu yol ile de kendi alanında ilerleyebilir, deneyim kazanabilirsin.
  • Marka Yüzü Olabilirsin: Eğer yüksek takipçili bir internet siten, sosyal medyan veya Youtube kanalın varsa, birçok firmanın marka yüzü olarak para kazanabilirsin. Eğer sosyal medya hesaplarında yeteri kadar takipçi sayısına sahip değilsen, öncelikle sosyal medya hesaplarını canlandırarak bu işe başlayabilirsin.
  • Sosyal Medya Hesabı Yönetebilirsin: Kreatif bir kişiliğe sahipsen, gelişmekte olan küçük işletmelerin sosyal medyalarını yönetebilirsin. İnsanlar artık sosyal medyadan alışveriş ve önerilere başvurduğu için bu senin için iyi bir deneyim olacak. Sayende satılmış ürünler başına prim alabilirsin.

Değişen ve gelişen dünyada, ortaya çıkan birçok farklı meslek grupları ile artık yeteneğinin olduğu alanlarda kendini geliştirebilir ve para kazanabilirsin. Önemli olan senin yeniliklere açık olman ve onları yakından takip etmen. Artık iş yerlerine gitmeden, evden veya yeni yaşam alanın olan Ankara İdeal Öğrenci Yurtlarında yaşarken, oturduğun yerden, canının istediği zaman çalışarak para kazanabilirsin. Sana sunduğumuz bu iş olanakları ile hem kendini geliştirmeye zamanın hem de arkadaşlarınla eğlenmeye vaktin olacak.  Sıradan bir üniversite hayatı yaşamak yerine, bu yeni yaşamına böyle işlere atılım yaparak renk katabilirsin. İşte öğrenci iken para kazanmanın bunca yolu varken, hayat bu kadar hızlı ilerlerken, hala yerinde saymaya devam mı edeceksin?

Öğrenci iken çalışmanın sana katacağı artı yönlerini de ele alarak, nasıl yol kat ettiğini görmeni isteriz.

Öğrencilik Hayatında Çalışmanın Faydaları

  • Teoriği Pratiğe Çevirebilirsin:  Okul döneminde almış olduğun sözlü bilgileri yani teorik bilgileri, çalışarak uygulama fırsatına sahipsin. Okullarda bulunan uygulama alanlarının yeterli olmaması ile birlikte, pratik yapmanız zorlaştığı için bu sorundan iş hayatına erken atılarak kurtulabilirsin.
  • Kendini Tanıyabilirsin: Adım attığın iş sektöründe, aslında bir nevi kendini teste tabi tutmuş oluyorsun. Yaptığın işte neleri başardığını, neleri başaramadığını, neleri sevdiğini, neleri sevmediği ve en önemlisi seçtiğin bu alan senin için uygun mu? Bunu deneyimlemiş oluyorsun.
  • İyi Bir Zaman Planlayıcısı Olabilirsin: İş hayatında aslında zamanla yarışmayı öğrenmeye başlayacaksın. Zamanı verimli hale getirebilmek ve tasarruf sağlayabilmek için sürekli olarak zamanını planlamaya başlayacaksın. Aynı zamanda plan yapman, işlerde hızlanmanı sağlayacaktır. Ayrıca kendine de zaman ayrıma fırsatın olacak.
  • Para Kazanmaya Başlayacaksın: Ve en önemlisi ekonomik özgürlüğüne kavuşacaksın. Ailene yük olmadan, kendi ayakların üstünde durarak, kendi paranı kazanmaya başlayacaksın.
  • Referans Oluşturacaksın: Kendi alanınla ilgili bir bölümde çalışmasan bile sevdiğin bir işi yarı zamanlı yaparak, farklı ortamlar ve insanlar tanımaya başlıyorsun. Severek yaptığın için başarılı olduğun gibi etrafındaki insanlarında bu başarını fark etmesi senin için ayrı bir avantaj. İlerde bulunduğun iş girişimlerinde sizin için büyük referans olacak insanlarla tanışabilirsin. Kim bilir belki dönüm noktan bu referanstan sonra olacak?

İşte senin öğrencilik hayatını bu denli özel kılacak alternatifler mevcutken, seçeceğin yeni yaşam alanında da kendini güvende, konforlu ve ayrıcalıklı hissedeceğin Ankara İdeal Öğrenci Yurtlarında, alışılmış yurt hayatından farklı bir yurt yaşamı seni bekliyor. Bu zamana kadar 65 bine yakın öğrenciye ev sahipliği yapan İdeal Öğrenci Yurtlarında; “Üniversiteli olmak ayrıcalık, İdealli olmak bambaşka ayrıcalık” sözü ile 26 yıldır edindiği tecrübelerle, hizmet sektöründe, Türkiye’nin en büyük yurt zinciri haline geldiğini belirtmek doğru olacaktır. Sende Ankara İdeal ailesine katılmak istiyorsan, şu anda bulunduğun web sitesi ulaşabilir, şehir dışından gelmeden 360 derece sanal tur ile yurt ve odalarını seçebilirsin.

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok