Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Neyi Nasıl Yapacağınızı Biliyor musunuz?

Neyi Nasıl Yapacağınızı Biliyor musunuz? BLOG
ideal saat ikon 2021-06-23

Neyi Nasıl Yapacağınızı Biliyor musunuz?

Neyi Nasıl Yapacağınızı Biliyor musunuz?

Hayatta hepimizin yapamadığı veya bir şeyin nasıl yapıldığı hakkında birçok soru aklımızı kurcalamıştır hatta ve hatta şu anda bile kurcalıyordur. Kaç yaşına gelirsek gelelim nerede olursak olalım, hayatta nasıl yapıldığını, ne işe yaradığını bilmediğimiz birçok şey mevcut. “Babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi” diye sorgulamaya başladığımızda aslında içgüdüsel olarak merakımızı harekete geçirmiş olduk. Merak denilen içgüdü aslında bu hayatta birçok şeyi öğrenmemizi sağlıyor, merak olmasa hiçbir şeyi bilmeden, bilgi sahibi olmadan yaşamaya devam ederiz. O zaman da herhangi bir bitkiden farkımız kalmaz.

İşte üniversite hayatı da, hayatında hiç bilmediğin, duymadığın ve görmediğin şeyleri öğrenmeni sağlayan bir hayat olacak. Konya Özel Yurtlar hakkında araştırma yaparken “böyle blog yazısı ne işime yarayacak” diye aklının ucundan geçirmiş olabilirsin. Evet, bunu düşünmen gayet normal fakat bu vereceğimiz bilgilerle, kendini geliştirebilir, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Kim bilir? Belki bir gün biri sana nasıl yapıldığını bildiğini sorar. O yüzden fazla bilgi göz çıkarmaz diyor, konumuza geçmeden önce Konya meşeli Ankara ve İstanbul’da da şubeleri bulunan Özel İdeal Öğrenci Yurtları hakkında bilgi verelim.

Sosyal Bir Yurt Yaşamı

Kendini keşfetmeye başlayacağın bu yolculukta, Konya Özel Yurtlar arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük yurt zinciri olan İdeal Öğrenci Yurtları, 26 yıl boyunca hizmet sektöründe, birçok öğrencinin barınma ihtiyacının yanı kendini geliştirmesine olanak sağlayacak faaliyetlerle de, sizlerin sosyal bir birey olmanıza yardımcı olmaktadır. Sizler için oluşturulan ferah, modern yaşam alanlarında yine sizler için oluşturulan konfor ve ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Öğrenciler için alışılagelmiş özel yurt mantığını değiştiren, Konya’da bulunan özel yurtlardan biri olan Konya İdeal Öğrenci Yurtları sayesinde yurt kavramı yeni bir boyut kazanmaya başladı. Konya, Ankara ve İstanbul’da şubeleri bulunan İdeal Öğrenci Yurtları hakkında detaylı bilgileri web sitesi üzerinden ulaşabilir, 360 derece sanal tur ile de Konya, Ankara ve İstanbul’a gelmeden, kalmak istediğiniz yurdu ve odaları seçebilirsiniz.

Şimdi de Ne Nasıl Yapılır bunlara odaklanalım.

Ne? Nasıl Yapılır?

  • Dolma Kalem Nasıl Yapılır?

Hazır konumuz eğitim iken eğitimin vazgeçilmezi, vazgeçecek bile olsak, zarifliğinden dolayı bırakamadığımız dolma kalemden başlayalım. Dolma kalem, su bazlı mürekkep haznesi olan uçlu bir kalem olup, halefi divite (hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazan) benzer ancak ondan farklı olarak mürekkep haznesine sahiptir ve mürekkebe batırılması gerekmez. Kalem mürekkebi hazneden bir kanal aracığıyla geçirerek uca ve de yer çekimi ve kılcallık sayesinde sayfaya yazar. Hazneyi mürekkep ile doldurmak, ya elle ya da piston işlevi gibi dâhili bir doldurma mekanizmasıyla emilerek sağlanmaktadır.

  • Kâğıt Nasıl Yapılıyor?

Hepimiz günlük hayatta en çok kullandığımız materyallerden biri olan kâğıdın, ağaçtan yapıldığını biliyoruz.  Ama nasıl olurda böyle incecik bir şeyin, kahverengi olmadığını, beyaz olduğunu merak etmiyor da değiliz. Kahverengi bir ağaç gövdesinden nasıl olurda, beyaz bir kâğıt elde edilebilmektedir. İşte bu merak bizi kâğıt yapımının nasıl gerçekleştiğine götürecek.

Kâğıdın ana maddesi bazı insanlar tarafından kâğıdın, ağacın ince ve esnek yapraklarından yapıldığı bilinmektedir. Ama aslında bu durum pek öyle değil. Kâğıdın ana maddesi; ağacın sert ve sağlam kütüklerinden yapılmasıdır. Çinlilerin yüzyıllar önce kullanmış olduğu teknik geride bırakılarak, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte kâğıt üretimi daha da verimli hale gelmiştir. Seri, hızlı ve aynı anda yüzlerce kâğıt edilmeye başlandı.

Öncelikle tomruklardan başlanan işlemle, tomrukların kabukları tambur şeklinde bir makine tarafından soyulur. Ardından tomruklar 2,5 cm’lik küpler halinde doğranarak bitki lifleri istenmeyen ligninden ayırılması için bir asit çözeltisinde kaynatılır. Bu işlem sonuncunda elde edilen kâğıt hamurunda sadece bitki lifleri kalmış olur. Daha sonra hamur suyla yıkanarak lignin atıklarından da arındırılır. İşte bu noktaya dikkat çekmek isteriz; kahverengi olmasını beklediğimiz kâğıdın beyaz olması bu işlemden sonra gerçekleşir. Kâğıda beyaz rengi veren de bu işlemdir.

Bu yüzden su burada önemli bir faktördür. 1 kg kâğıt üretebilmek için 100 litre su kullanılır. Suyun daha az sarf edilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bugün kullanılan suyun %90’ı dönüştürülerek yeniden kullanılmaktadır.

  • Kahve Üretimi Nasıl Gerçekleşmektedir?

Evet, öğrencilerin olmazsa olmaz besin değerlerinden ve de ihtiyaçlarından çıktığımız bu yazıda, yine aynı şekilde öğrencilerin ister günlük hayatta ister sınav zamanında mazotu haline gelen kahveyi ele aldık. Bakalım tükettiğimiz kahveler, bize gelene kadar nasıl bir süreçten geçiyor?

Kâğıdın tam tersi özellikleri taşıyan kahve, aslında ağaçta yetişirken kahverengi olarak yetişmemektedir. Bol yağışların ardından yılda iki veya üç kez bembeyaz çiçek açarak meydana gelir. Bu bembeyaz çiçeklerin kokusu kimi zaman yasemini kimi zaman portakal çiçeğinin kokusunu andırır. İşte bu güzel kokular yayan kahve ağacının, dallarında yılda 20-30 bin çiçek açtığı gözlemlenir. Amma velakin bu çiçeklerin kokusu pek uzun sürmez çünkü bu çiçekler yavaşça meyve olmak için solmaya başlarlar ve olgunlaşmak için hazırlanırlar. Kahve kirazı olarak da bilinen bu çiçeklerin içinde iki çekirdek bulunmaktadır. Çekirdeklerin birbirine bakan kısımları düz, dış tarafı yuvarlaktır. Dallarda bulunan her çiçeğin içerisinde aynı şekilde tohumlar bulunmaktadır işte bu tohumlar, kahve taneleridir. Tanenin düz yüzeyinde, içi sert bir besidokusu ile dolu olan, derin bir çizgi yer alır, Besidokusunun dış tabakası ince bir zarla kaplıdır. Zarın dışında ise daha sert bir kabuk vardır. Eğer kahve çekirdeği daha sonra tohum olarak kullanılacaksa çekirdek kabuktan ayrılmaz. Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar.

Bazen kahvelerin kokuları ve tatları farklıdır, bununda nedeni ise; Yengeç ve Oğlak dönencesi arasında tropikal iklime bölgelerde ağırlıklı olarak tarımı yapılmaktadır. Toprak, aldığı su, güneşlenme zamanı, nem kahvenin tadını ve aromasını değiştirmektedir. Eğer kahve yanardağın eteğinde yetiştiriliyorsa kül kokuyor. Muz ağaçlarının gölgesinde yetişiyorsa daha aromatik bir tadı oluyor.

  • Kibrit Nasıl Yapılır?

İnsanlık tarihinin ilk buluşu olan ateş, günümüzde artık pratik hale getirilerek kullanımı çoğaldı.  Ateş olmadan yemek yapamayız, üşüdüğümüzde ısınamayız vs. şeyler gerçekleşmez. İşte bizim bunları gerçekleştirmek için kullandığımız kibrit, ağaç dallarından yapılmıştır. Kesilen ağaç dalları yontularak kürdana benzetilip, başına sıvı yapışkan bir madde sürüldükten sonra üzerine fosfor içeren katı bir karışım konularak oluşturulan yanıcı maddedir. Kibrit çöpü; ağaçtan elde edilen ahşap materyalin kibrit çöpü boyutlarına getirilip yanmayı kolaylaştırmak için parafin emdirilmesi ile hazırlanır. Hazırlanan bu çöplere kükürt ve potasyum klorat karışımı tutkal yardımıyla tutturulur.

 

Kibrit kutusunun içinde bulunan 40 adet çöp ve bir kibritin tutuşturulması için gereken şey; kutunun sağ ve sol yüzeylerine şerit halinde birer bölgenin olması. Bir kibriti tutuşturmak için kibrit, kibrit kutusunda yer alan bu bölgeye sürtülür. Sürtünme yoluyla oluşan ısınma ve yanma reaksiyonu kibrit çöpünün uç kısmının alev almasını sağlar. Kibritin ucuna ise yapıştırılan maddeler ise; Kibrit ucu, kükürt (S) ve oksitleyici olarak potasyum klorattan (KClO3) oluşur. Potasyum klorat kükürtün yanmasını sağlayan oksijeni veren maddedir. Ayrıca sürtünmeyi arttırıcı çok ince cam tozu ve bu karışımı bir arada tutacak bağlayıcı olarak tutkal veya nişasta kullanılır.

  • Şeker Nasıl Yapılır ?

Çayda, kahvede ve içtiğimiz herhangi bir meşrubatta veya yiyeceklerde kullanılan şekerin kristalimsi görüntüsüne kavuşmadan, nasıl bir görüntüde olduğunu biliyor muydunuz?

Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise Güney Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Şeker, 1. yüzyılda Avrupa’da gıda olarak değil, ithal bir ilaç olarak kullanıldı. Şeker kamışları önceden taşınması zor olduğu için birçok insanın dikkatini çekmemiştir, ta ki kristal hale dönüştürülmesi bulunana kadar. Kristal hale dönüşümü bulununca, taşınması ve depolanması daha kolay hale gelmiştir. Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden birisi olmuş ve 18. yüzyılın sonuna kadar sadece şeker kamışından üretilmiştir. Şeker pancarı tarımı ve şeker pancarından şeker üretimi ise 19. yüzyılda başlamıştır. Dünyada üretilen şekerin yaklaşık %74,4’ü şeker kamışından, %25,6’sı ise şeker pancarından elde edilmektedir.

Yani eğer kristal hale dönüştürülmesi bulunmasaydı, belki bizlerde şu anda taşıması ağır geldiği için şeker diye bir şey kullanmayacaktık.

  • Kumaş Nasıl Yapılıyor?

Temel ihtiyacımız olan giyimde, kullanılan kumaşların nasıl yapıldığını bilmemiz için öncelikli olarak kumaşın hammaddesi ipliğin ne tür işlemlerden geçip de kumaş haline geldiğini bilmemiz lazım.

İplik; kenevir, kendir, yün, pamuk, ipek böceği kozası, keten ve naylon gibi bazı maddelerden bükülerek yapılıp, istenilen şekle ve inceliğe ulaşması için sürekli bükülerek elde edilen upuzun maddeye ip denir. Bu ipleri ister elde ister sık ve hızlı makinesel olan sistemde dokuyarak, Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile kumaşa dönüştürülür. Kullanılan ipin çeşidine göre de kumaşın karakteristiği belirlenir.

Bu arada ilk kumaş üretimi ketenden başlamıştır. Türkiye’de Konya ili Çumra kazasında 9 bin yıllık neolitik yerleşim alanı Çatalhöyük’te bebek iskeletine sarılmış dünyanın ilk, kendirden dokunmuş keten kumaş parçası bulunmuştur.

  • Asfalt Nasıl Yapılır?

Günümüzde aşılan yolları asfalt ile doldurarak düzeltmeye çalıştıklarını illa ki görmüşüzdür. Her ne kadar asfalt döküm aracı ve sesinden korksak da, yine de izlemekten kendimizi alıkoyamayız. O siyah maddenin yaydığı ısı ve o kötü kokusunun neyden kaynaklandığını da düşünmeden edememişizdir. Ona rağmen yine de asli görevimiz gibi onu izlemek bizlere büyük zevk vermektedir. İşte sıcak, kötü kokunun nedeni ise şundan kaynaklanmaktadır.

“Asfalt; dayanımlı akmaz halden katı hale kadar değişkenlik gösteren siyah ve kahverengi organik bir maddedir. Ana olarak bir hidrokarbon olan asfaltın, kimyasal bileşimi oldukça karışık ve değişken olup, petrolün destilasyonundan veya doğal yataklardan elde edilir. Bugün yaygın olarak kullanılan asfalt, petrolün rafinasyonundan elde edilen yan üründür. Maden kömürünün damıtılması aşamasında elde edilen siyah madde zifttir. Buna toprak ve/veya taş eklenir.” Asfalt genellikle petrolün oksidasyonu sonucunda ortaya çıkmıştır. Yani petrol kökenlidir. Çamur ve göl halinde (Bermudez kara gölünde ve Trinidad’daki kara gölde ) bulunduğu gibi, yer altında kaya aralarında sert halde de bulunur. Sert haldekiler yer altından maden çıkarılır gibi çıkarılır. Ayrıca kum taşlarında ve killer arasında da bulunur.

Bu bilgiler ışığında, herkesin ortak olarak merak ettiği şeyler üzerine odaklanarak bu blog yazısını sizler için hazırladık. Umarım bu bilgiler merak ettiğiniz şeylere yardımcı olabilmiştir.

Sağlıkla kalın…

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok