

Neden Yurtdışı Eğitimi? Neden Erasmus?
İdeal Öğrenci Yurtları ve tabii İdeal ailesi olarak sizler için düşündük ki, 2015 yılından beri; Türkiye’de üniversitelerdeki öğrenciler için hem yer hem de iş sıkıntısı oluşmaktadır. Türkiye’deki özel üniversitelerde yükseköğrenim ücretlerinin yüksek oluşu ve bu miktarların yurtdışındaki eğitim maliyetleriyle karşılaştırıldığında yurt dışında okumanın Türkiye’de bir özel üniversite okumakla hemen hemen aynı maliyete geldiği aşikâr. Ekonomik büyüme ile birlikte, maddi açıdan orta sınıf nüfus ve onlardan daha iyi durumda olan üst sınıf nüfus, uluslararası eğitim seçeneklerine daha olumlu bakmaya başlamıştır. Türk hükümetinin, yurtdışında öğrenim görmek isteyen öğrenciler için çeşitli burslar sağlaması da, öğrencilerimizin belli bir kısmının yurtdışında eğitim görmeyi tercih etmelerinde büyük bir etken olmuştur. Yurt dışı eğitimi denilince tüm üniversite hayatınızı orada geçirmeyi düşünüyor olabilirsiniz elbette fakat bu oldukça cesaret gerektiren bir karardır. Bunu yapabileceğinizden emin değilseniz veya yalnızca kısa bir süre böyle bir maceraya atılmak istiyorsanız “Erasmus” gibi bir seçeneğiniz mevcut. Gelin bu yazımızda da biraz erasmus nedir ve nasıl yapılır sorularını cevaplayalım.
“Senelerce Yurtdışında Kalamam!” diyenler için: Erasmus
Sevgili öğrenciler; Erasmus programı belli bir dönem boyunca (3-6-12 ay olabilir) Avrupa’da okumanızı ve yaşamanızı sağlayan güzeller güzeli bir programdır. Herkesin üniversite hayatında muhakkak bir kez tatması gerektiği kanısındayız. Mesela sizlere desek ki; “Avrupa’ya gideceksiniz, şehir şehir gezeceksiniz, kariyeriniz için artı bir deneyiminiz olacak, üzerine bir de cep harçlığınızı verecekler.”, “Hakikaten mi ya hu? Piyango mu vurdu?” diyebilirsiniz. Üniversite okuyorsanız, işte bu piyangovari imkâna Erasmus diyorlar ve bu şans, sizin en doğal haklarınızdan biri... O yüzden, bir erasmus da siz alır mıydınız? (:
İnsanların dilinden düşürmediği, gitmeye yetecek kadar dil öğrenmek için de kendilerini paraladığı şey, yani Erasmus; aslında öğrenciler arasında “gezerek ve eğlenerek öğrenmek” anlamına da gelebilecek bir programdır. Kendimizi çok daha yakından tanıyarak sınırlarımızı ölçmek, ön yargılarımızdan arınmak, yeni insanları tanımanın heyecanını bambaşka bir şekilde yaşamak ve yeni yerler keşfetmek için büyük bir fırsat, harikulade bir deneyimdir. Peki, bu harikulade sistem nasıl işler? Gelin biraz da sistemin işleyişine göz atalım. Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Bir ülkede eğitim gören öğrenci ve akademisyenler, yine eğitim amacı ile başka ülkelere giderler ve bir süreliğine bu yeni ülkelerde eğitimlerine devam ederler.
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirebilmeleri ve kısa süreli öğrenci/personel değişimi yapabilmeleri için devletler tarafından karşılıksız maddi destekler sağlamaktadır. Yani, Türkiye’de okuyan Aylin, Almanya’ya gidip oradaki bir üniversitede okuyabildiği gibi; Almanya’daki Michael da Türkiye’ye gelip buradaki bir üniversitede okuyabilir. Elbette ki bu eğitim süreçleri Erasmus programı kapsamında gerçekleştirildiği için belirli sürelerle sınırlıdır. Erasmus programı; üniversiteleri ülkeler arası işbirliğine teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlamaktadır. Başka ülke piyasalarını, yaşayışlarını ve derslerini gören mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha iyi cevap veren bireyler olacaklardır.
“Erasmus” kimdir?
Erasmus Programı ismini, Rönesans Hümanizmi’nin önemli temsilcilerinden biri olan ve Hümanizmin Babası olarak anılan Hollandalı felsefe adamı Desiderius Erasmus Roterodamus’tan (1465–1536) almıştır. Desiderius Erasmus, hayatı boyunca Avrupa'nın değişik ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş ve bir gezgin gibi yaşamıştır. Aslında bir din adamı (rahip) olmasına rağmen kilisenin bağnazlığına karşı çıkmış, her zaman insan için iyi olanı ve aklın özgürlüğünü savunmuştur. Barbarlığın ve şiddetin her türüne karşı yazdığı yazılar ile savaşmıştır. Güzel sanatların ve bilimin tüm dünyaya yayılmasını, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşmesini amaçlamıştır. Kendisi sahip olduğu hümanist anlayıştan ve çağının eğitim felsefesine yaptığı katkılardan dolayı, bu değişim programına uygun bir isim olarak düşünülmüştür.
Dipnot: Erasmus’un en önemli eseri olan "Deliliğe Övgü” günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktadır.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren “Hayat Boyu Öğrenme Programı” kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri; 2014-2020 yılları arasında “Erasmus+ (Erasmus Plus) Programı” adı altında devam ettirilmeye başlanıldı. Kısaca belirtmek gerekirse önceden, sadece Erasmus dediğimiz program, 2014 yılından itibaren Erasmus Plus olarak anılmaya başlamıştır. Erasmus Plus Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması amaçlanmaktadır.
Erasmus kimler içindir?
Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülkeye mensup bir kurumda okuması şartı aranmaktadır. Anlayacağınız öyle her üniversite, her bölüm veya her kişi gerekli şartları yerine getirmeden Erasmus Plus’a dâhil olamıyor. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; YÖK web sitesi üzerinden, Erasmus+ araştırmaları yapabilirsiniz. Öğrenci staj (Erasmus stajı) hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların “Genişletilmiş EÜB (Extended EUC)” alması gerekmektedir. Bu belgeleri aldıktan sonra, Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler listesi arasına girmeye hak kazanırlar.
Peki, EÜB sahibi kurumların Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak bireylerin hangi şartlara uygun olması beklenmektedir? Hemen bunu da aktaralım. (:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da, başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’de bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda veya yetişkin eğitimi veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda, ilgili yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları veya Türkiye’de yaşıyor olmaları da yeterli olabilmektedir.
Erasmus+ Programında Yer Alan Ülkeler
12,000’den fazla Türk öğrenci, Amerikan kolejleri ve üniversitelerinde lisansüstü düzeyde eğitim görmektedir. Amerika’daki Türk öğrenciler için en popüler öğrenim görme alanları mühendislik, işletme, yönetim ve sosyal bilimlerdir. Amerika için vize bilgileri; Türk öğrenciler istenilen seyahat tarihinden en az 6-8 hafta önce öğrenci vizesine başvurmalıdırlar. ABD elçilikleri vize sonucunu başvuru günü açıklamaktadırlar ve sonuçları 1 hafta içerisinde öğrencinin bıraktığı adrese göndermektedirler. Erasmus+ Programı ile birlikte, işbirliği kurulacak ülkelerin sayısı ve coğrafyası günden güne genişliyor. Buna göre, yeni dönemde her faaliyet türü için değişiklik göstermekle birlikte, aşağıdaki ülkeler ile işbirliği yapılması mümkün olabilecek… Bahsedeceğimiz ülkelerin en popüler olanlarının yanına, Erasmus fırsatı yakalamış öğrencilerimizin fikirlerini dikkate alarak birkaç bilgilendirme ekledik.
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Almanya: Almanya, büyük bir Türk nüfusuna sahip olması nedeniyle Türk öğrenciler için de favori bir yer olmuştur ve Almanya’daki çoğu devlet üniversitesi ücretsizdir. Almanya’da eğitim almaya karar veren Türk öğrenciler, mezun olduktan sonra farklı istihdam olanaklarından yararlanabilirler. Almanya için vize bilgileri; Türk öğrenciler, üniversite programının başlangıcından en az üç ay önce Alman vizesine başvurmalıdır. Almanya vize sonuçlanma süresi 3 ila 5 hafta sürebilmektedir.
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Avusturalya: Avustralya, kozmopolit ortamı ile ünlüdür ve gerek Türk öğrenciler, gerekse diğer yabancılar çeşitli üniversitelerdeki farklı eğlence etkinlikleriyle mükemmel bir şekilde ülkeye uyum sağlama şansına sahiptirler. Avustralya’da, merkezi yerlerde sosyalleşip eğlenirken hayal edebileceğiniz her tür sporu yapmak için de harika yerler bulabilirsiniz. Avustralya Türk öğrencilere çevrimiçi vize uygulaması imkânı da sunmaktadır.
- Belçika
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda: İrlanda, hem turistler için hem de yabancı öğrenciler için dünyadaki en davetkâr ülkelerden biridir. Son zamanlarda, İrlanda’ya gelmeyi planlayan öğrenciler için vize başvurusu oldukça kolay hale gelmiştir ve bu durum ülkeyi Türk öğrenciler için daha cazip bir hale getirmiştir. İrlanda, 2011 yılından beri, İngilizce dil kursu için başvurulan öğrenci vizelerinin sadece üç iş günü içinde işlenmesini sağlayan yeni bir sistemle çalışmaya başlamıştır. Yani İrlanda’ya gidecekseniz haftalar öncesinden plan yapmanıza gerek yok.
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
- İngiltere: İngiltere’de öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler, İngilizce dil becerilerini geliştirme amacı ile uluslararası koşullarda öğrenim görme imkânından yararlanmaktadır. İngiltere, dünyanın birçok saygın üniversitesine sahiptir, bunların birçoğu tüm uluslararası üniversite sıralamalarında ilk sıralarda yer almaktadır ve ülkeyi Türk öğrenciler de dâhil olmak üzere tüm dünya için son derece cazip bir hale getirmektedir. İngiltere için vize bilgileri; Türk öğrencilerin eğitim programları başlamadan 3 ay önce öğrenci vizesine başvurmaları tavsiye edilir. Vize sonuçlarının çıkması takribi 1 ayı bulabilir.
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Polonya
- Malta: Malta, konaklama yerlerine yakın bir yaz okulu, İngilizce dil kursunu ve güzel bir tatil deneyimini birleştirmek isteyen Türk öğrenciler için giderek daha ilgi çekici hale gelmiştir. Malta, ilgi çekici dil programları, güzel turistik mekânları ve gelişen gece hayatı sunan dil okulları ile ünlüdür. İstatistiklere göre son yıllarda Malta’daki dil okullarında, uluslararası öğrenci sayısında artış olduğu görülmektedir.
- Slovenya
- Yunanistan
- Norveç
- Makedonya
- Kanada: Kanada, özellikle İngilizce konuşulan bir ülke olması ve çok sayıda İngiliz öğretmene sahip olması açısından; Türk öğrenciler için önde gelen bir eğitim merkezidir. Kanada’daki dil okulu merkezleri, İngilizce öğrenmek isteyen ve dil kursuna ilgi duyan Türkleri kendine çekmeye çalışmaktadır. Bu sebeple Kanada’da bulunan eğitim kurumları ve üst düzey yerel okullar, Türkiye’den hükumet temsilcileri ile görüşmeler yapmaktadır.
- İzlanda
- Lihtenştayn
- Türkiye
…olarak sıralanabilirler.
Erasmus+ İçin “Hibe” Kavramı
YÖK web sitesi üzerinden Erasmus+ araştırmalarınızı yaptığınızı, gerekli şartları okuduğunuzu ve yerine getirdiğinizi varsayarsak; sınava girdiniz. Erasmus sınav sonuçları açıklandı ve nihayet sınavı kazandınız hatta tercihlerinizi de yaptınız. Sırada, gideceğiniz ülkeye göre, alacağınız hibe rakamları var. (: Evet, farklı ülkelerde bu hibeler elbette ki değişiklik gösteriyor fakat daha yüksek hibe verilen yerler elbette ki yaşamın da daha pahalı olduğu yerler. O zaman gelin biraz da “Erasmus hibe nedir? Hangi ülkeler için ne kadardır?” sorularına cevap vermeye çalışalım.
Hibe; kayıtlı olduğunuz kurum tarafından size ödenen burs (bağış) bedelidir. Her ay hesabınıza aşağıdaki ülke isimlerine göre, Euro olarak para yatar. Yani program her ay size bir nevi maaş vermektedir; bu hibe rakamı iade edilmez. Keyfinize göre harcarsınız ve yukarıda da söylediğimiz gibi ülkelere göre miktarları değişkenlik gösterir. Erasmus hibe miktarları, Erasmus’a başladığınız tarihten itibaren size gönderilir ve bu miktarlar ortalama şu şekildedir:
Grup Program Ülkeleri (500 EURO): Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık
Grup Program Ülkeleri (400 EURO): Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye
Grup Program Ülkeleri (300 EURO): Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya
Dipnot: Evet, Norveç’e giderseniz 500 Euro hibe alırsınız ama bilin ki, Norveç çok ama çok pahalı bir ülkedir. Bu nedenle, gitmeden önce her bir ülkeyi çok iyi araştırmak gerekir. Türk öğrenciler, genellikle İtalya, Polonya, Baltık ülkeleri ve Balkan ülkelerini seçerler çünkü İskandinav ülkeleri Türklerin geneli için oldukça pahalı yerlerdir. (:
İdeal Öğrenci Yurtları
Konya, Ankara ve İstanbul – İdeal Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları’nda ekonomik, sağlıklı ve konforlu bir konaklama imkânı için sizleri de aramıza bekleriz. Konya’da 17, Ankara’da 3, İstanbul’da 1 olmak üzere toplamda 21 şube ile 26 senedir sizlerleyiz. Yanınızda ve dahi arkanızdayız. Bizimle başlayacağınız her yolculuğun keyifle sonlanmasını temenni ederiz. Sağlıklı günler dileriz! (:
Öğrenci yurtları ile ilgili her türlü bilgi ve iletişim için: “https://www.idealyurtlari.com/” adresinden Konya, Ankara ve İstanbul için detaylı bilgi alabilirsiniz.