Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol
ideal yurtları whatsapp

Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin?

Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin? BLOG
ideal saat ikon 0000-00-00

Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin?

Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin?

Meslek seçimi insan yaşamını pek çok açıdan şekillendiriyor. Meslek seçiminiz alışkanlıklarınızı, çevrenizi, yaşam tarzınızı etkileyen bir faktör. Mesleğine karar verdin mi? Bugün seninle hayatına yön verecek bir kararla ilgili konuşacağız. Hayatınla ilgili bu önemli kararı vermekte çok zorlanmış olmalısın. Sana birkaç tüyo vererek işini biraz daha kolaylaştırabiliriz.

 

Doğru Meslek Seçimi İçin Önce Kendini Tanı

Önce dur ve kendine kulak ver! Kendini tanıyan, sınırlarını bilen kişiler hayatta ve meslek seçiminde daha isabetli kararlar verip mutlu olabilirler.

Doğru bir meslek seçimi için dikkat edilmesi gereken 3 temel faktörü ele almak yerinde olacaktır;

  • İlgi duyduğun şeyler
  • Yeteneklerin
  • Değerlerin

Peki, bu yetenek, ilgi ve değerlerimizin nasıl farkına varacak, nasıl karar vereceğiz? Aşağıdaki sorulara cevap vererek bunları bulabilirsin.

  • Neleri yapmaktan hoşlanırsın?
  • ​Hangi alanlarda yeteneklerin var? Güçlü ve zayıf yönlerin neler?
  • Hayatta senin için neler önemlidir?

Seçeceğin Mesleği Tanı

Kendinizi tanıdıktan ve yöneleceğiniz meslek hakkında fikir sahibi olduktan sonra bu mesleğin sizin için doğru bir meslek seçimi olup olmadığını anlamak için aşağıdaki etmenlere dikkat etmeniz gerekir;

  • Meleğin gerektirdiği yetenekler,
  • Mesleğin gerektirdiği eğitim,
  • Mesleğin çalışma ortam ve koşulları,
  • Sektörde iş bulma olanakları,
  • Meslekte gelişme ve yükselme fırsatları 

Diğer yandan ailemizin imkân ve koşulları da seçimlerimizi etkileyen faktörlerden biridir. Ailemizin ekonomik koşullarını, bizden beklentilerini ve çevresel etmenleri de göz önünde bulundurmamız gerçekçi kararlar almamıza yardımcı olacaktır.

 

Sorun mesleklerde değil, mesleğin kişiye uygun olup olmamasındadır. Meslek seçimi yaparken, seçeceğimiz mesleğin değerlerimizi destekleyecek özelliklere sahip olması,  işimizi yaparken daha fazla verim almamızı ve mutlu olmamızı sağlayacaktır. Örneğin; açık havada, özgür ve bağımsız çalışmayı seven bir kişi, kapalı bir mekanda, masa başında, dosyalar arasında çalışmaktan ne kadar mutlu olacaktır sence? Ya da tam tersini düşünelim. Kapalı bir mekânda, masa başında, dosyalar arasında çalışmaktan hoşlanan bir kişi, açık havada, özgür ve bağımsız çalışmaktan ne kadar mutlu olacaktır?​

 

Hayatındaki tüm seçimler senin tercihin olacak, sonuçlarına sen katlanacaksın. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için; kendini tanıma yani yeteneklerinin farkında olma, ilgi ve değerlerini sahiplenme ve bu doğrultuda geleceği planlamak gereklidir.

 

Şimdi aynaya bak ve kendine sor. Ben kimim ve hayatta ne olmak istiyorum… Hangi meslek beni mutlu eder? Etraflıca düşün ve yukarıda saydığımız faktörleri göz önünde bulundurarak seni mutlu edecek mesleği seç.

 

İdeal Ailesi olarak sana bu önemli seçiminde ve hayatında başarılar dileriz.

 

TÜM SAYFALARI GÖR
Tumblr
Pinterest
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
VK
Telegram