Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol
ideal yurtları whatsapp

Konya: Zafer Çarşısı ve Yurt Çevremiz

Konya: Zafer Çarşısı ve Yurt Çevremiz BLOG
ideal saat ikon 2021-07-24

Konya: Zafer Çarşısı ve Yurt Çevremiz

Konya: Zafer Çarşısı ve Yurt Çevremiz

Daha önceki blog yazılarımızda sizler için bir seri başlatmaya karar vermiştik ve Konya’da yurtlarımızın konumlandırıldığı bölgelerde (Bosna Hersek Mahallesi, Meram İlçesi, Zafer Çarşısı) 18-24 yaş arası kitle için yapılabileceklerden, ilgi çekici yerlerden ve neyi nerede halledebileceğinizden bahsetmiştik. İşte bu serinin “Selçuk Üniversitesi – Bosna Hersek Mahallesi” ve “Necmettin Erbakan Üniversitesi – Meram İlçesi” içeriklerinden sonra “Zafer Çarşısı” içeriği ile karşınızdayız. Zafer Çarşısı’nda, Alâeddin Tepesi’nin etrafında konumlanan Özel İdeal Öğrenci Yurtları’ndan, yurtlarımızın çevresindeki muhteşem imkânlardan bahsedeceğiz; bu tatlı serimizin son yazısı olacak. Keyifli okumalar diliyoruz! Aileden ayrı, bir başına öğrenci olmanın en güzel yanlarından biri belki de daha önce hiç bilmediğiniz, görmediğiniz ve hatta duymadığınız bir şehri elbette ki derslerinizi ihmal etmeden karış karış gezebilmektir. Daha önce de söylemiştik fakat farklı içeriklerden bahsedeceğimiz için tekrar etmek isteriz: “Yaşadığınız şehrin her santimine ayak basın.” derdi üniversitede çok saygıdeğer bir hocamız. (: İşte bu sözü hayatınızın en’leri arasına koyun. Yabancılık kaygılanmanıza sebep olabilir fakat tanımak, bilmek, her koşulda huzur vericidir.

Zafer Çarşısı: Konya’nın kalbi, yüzyılların merkezi…

            Zafer Meydanı’nda öğrenci olmak öyle Bosna Hersek’te veya Meram’da öğrenci olmaya pek benzemez. Hatta yakınından dahi geçmez… Konya’da kampüsler daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi birbirinden çok ayrı yerlere kurulmuştur. Zafer Meydanı’nda bir üniversite yoktur, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi vardır aslında fakat bir kampüsten söz etmek mümkün değildir. Peki, yurtlarımızı neden mi bu konuma yerleştirdik? Görünce anlayacaksınız! Konya’da görmeniz gereken sadece mimari yapı, tarih, doğal güzellikler değildir. Ovaya yayılmış şehre her baktığınızda, havaya sinmiş olan ve sizi kucaklayan maneviyatı görmeniz mümkündür. Uçsuz bucaksızmış gibi görünen düz bir ova hayal edin ve yavaş yavaş o büyüleyici mimarileri yerleştirin bu düzlüğe… Ardından her ayrıntısı özenle planlanmış; modern, temiz, düzenli bir şehir düşünün. Caddeleri ferah olsun ama tarihine de dokunulmamış olsun, oldukça yüksek binalar yerleştirin ama gözünüzdeki o fevkalade uyumu da bozmayın, şehrin herhangi bir alanında şatafatı ile göze batmayan ama içerisinde her ihtiyacınızı da karşılayabileceğiniz devasa alışveriş merkezleri hayal edin. İşte orası Konya! (: Konya o kadar büyüktür ki, Konya’da her ilin bir merkezi vardır diyebiliriz fakat onca ilin de merkezi Zafer Meydanı’dır. Peki, bakalım Zafer’de neler var?

Alaeddin “Tepesi-Camisi-Kümbeti”

            Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Karatay’da yer alan 20 metre yüksekliğinde bir tepedir. Höyük olarak adlandırılan tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Alaeddin Tepesi, günümüzde tarihi değerinin yanı sıra bir mesire yeri olarak da işlev görür. Şehre hâkim bir konumda yer alan önemli yapılar ise tepenin kuzeyindeki Alaeddin Camii ve kümbetler olarak bilinir. Konya’da üniversite okuyacak, hele ki bir de Zafer Meydanı’nda bulunan yurtlarımızda kalacaksanız şehrin en yüksek noktalarından biri olan Alaeddin Tepesi’ni ziyaret etmemek olmayacaktır. Tepe şimdilerde yemyeşil, insanın baştan sona her çınarın altına çöküp şiir yazası geliyor. Yazı ayrı, kışı ayrı, bahaları apayrı güzel; umuyoruz her mevsim uğrama şansını yakalarsınız. Size ufak da bir tüyo verelim! (: Burada her çınarın altında manzara farklıdır. Bazen şehrin kalabalığına bakar, bazen ufak bir ormana; bazen ışıltılı mekânlara bakar, bazen de şehrin kasvetine... Bu güzel tepe dört mevsimin yanında kırk ruh haline de ev sahipliği yapar anlayacağınız.

Mevlana “Türbesi-Müzesi-Meydanı”

            Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlana Dergâhı’nın yeri eskiden Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesidir fakat daha sonraları Sultan Alâeddin Keykubat tarafından Mevlana Celalettin Rumi’nin babasına hediye edilmiştir. Sultânü'l-Ulemâ vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir. Bu defin gül bahçesine yapılan ilk defin olarak tarihe geçer. Sultânü'l-Ulemâ'nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlâna'ya danışarak babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlâna “Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur?” diyerek bu isteği reddetmiştir. Ancak kendisi vefat edince oğlu Sultan Veled, Mevlâna'nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine 130.000 Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırılmıştır. Bu tarihten sonra inşa faaliyetleri hiç bitmemiş 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam edilmiştir. Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında "Konya Âsâr-ı Âtîka Müzesi" adı altında müze olarak hizmete başlamıştır, daha sonraları ise adı “Mevlana Müzesi” olarak değiştirilmiştir.

Yemek Seni Çağırıyor!

            Tabii ki ne Zafer Meydanı, ne Mevlana Meydanı ne de Alaeddin Bulvarı bunlarla sınırlı değil. Nice kiliseler, nice camiler, nice meydanlar, nice müzeler barınır burada fakat kısmetse bir başka yazımızda bunlara ince ince değinelim. Şuan sizleri uyarmayı boynumuzun borcu bildiğimiz bir başka önemli konuya değinmek isteriz. “Ailem uzakta, ekmek elde su gölde değil, yemekleri nasıl acaba? Ne yenir, damak tadıma uyar mı?” ve benzeri sıkıntılardaysanız, burada çok kilo alacaksınız. (: Türkiye'deki en iyi yemek olduğuna inanılan fırın/tandır kebap, muhtemelen kendi boyunuzdan daha uzun çıtır çıtır etli ekmek ve belki de daha önce duymadığınız fakat Konya’da bir başka yapılan dondurmalı höşmerimden oluşan şeytan üçgeninde yemek sizi çağırıyor. Bizce Konya aç kalacağınız en son yerdir, kaldı ki Zafer’de yaşıyorsanız bunun hiçbir ihtimali yoktur. Çünkü 7/24 işlek bir çarşı düşünün, boydan boya sağlı sollu dilediğiniz her şeyi dilediğiniz fiyatlarda temin edip yiyebileceğiniz bir çarşı… Üstelik de çaylar esnaf ikramı! (: Konya mutfağı tüm güzellikleriyle size kilo aldırmayı bekliyor sevgili dostlar… Dikkatli olun!

Kalamadın Asosyal (:

            Sosyal hayat olarak Türkiye'de Konya'dan daha iyi durumda olan 10 vilayet saymak zordur. Konya'dan daha iyi durumda olan yerleri muhtemelen yazmışsınızdır, gelmemiştir. Konya geriye kalan 70 vilayetin hepsinden iyidir hadi bunu kabul edelim. O yüzden şimdiye kadar duyduğunuz ne varsa bir kenara bırakın ve birlikte Konya’yı yeniden tanıyalım. Kendi deneyimlerimizi edinelim, kendi fikirlerimizi oluşturalım, bu koskoca şehri sevip sevmediğimize kendimiz karar verelim. Zevkler ve renkler nasıl tartışılmıyorsa, Konya da dışarıdan bakıp kulaktan dolmalarla tartışılmayacak kadar çok yönlü bir şehirdir. (: Üniversite hayatınızı tamamlayıp öğrenciliğinizin bittiğini ve eve dönmek zorunda kaldığınızı anladığınızda, içinizdeki o tatlı hüzün size burayı sevdiğinizi söyleyecek, özleyeceksiniz… Şuan size oldukça şaşırtıcı geliyor olabilir ama burada o kadar güzel arkadaşlıklar edineceksiniz, o kadar çok güzel anı biriktireceksiniz ki; belki imkânınız varsa kalmak bile isteyeceksiniz. (: Konya kolay bir şehirdir sevgili dostlar, yormaz insanı, sarar, sarmalar.

“Ben Bu Şehre Nasıl Alışacağım?” diyorsanız…

            Eğer aileniz uzaktaysa ve ilk defa evden ayrılan biriyseniz başlarda oldukça zor ve sıkıcı olacaktır. Devamlı ailenizin yanına ya da "kendi" şehrinize gitmek için fırsat kollayacaksınızdır ama bu her şehirde böyledir. Eskişehir'de de okusanız, Ankara'da da okusanız ilk dönem sevmezsiniz kesinlikle okuduğunuz şehri, doğanın kanunu budur. İlk 5-6 aydan sonra çevrenize bakmaya başlarsınız bu insanlar nasıl zaman geçiriyor diye. “Teksas” ve “Kültürpark” adı verilen merkezi duraklara 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde olduğumuzu düşünürsek merkez yurtlarımızda kaldığınız süre boyunca muhtemelen Konya’nın her yerini karış karış gezme imkânınız eşantiyonumuz olacaktır. (: Yavaş yavaş kendinize uygun bir topluluk arayışına girer ve çevrenizi oturtursunuz. Çevreniz genişledikçe kafa dengi insanlarla karşılaşırsınız ve Konya’nın aslında sandığınız kadar yobaz bir şehir olmadığının farkına varırsınız. Konya’da üniversite dışında bile devamlı sizi oyalayabilecek kültürel aktiviteler vardır. Gelin Biraz da bunlardan bahsedelim.

Öğrenci Aktiviteleri

            En başta, Konya’da çok tatlı bir devlet tiyatrosu bulunmaktadır ve Konya’nın sıkı bir tiyatro izleyicisi olduğunu söylesek hiç de yanılmış olmayız. Aynı zamanda bu koca şehir, yeteri kadar para ve zaman yönünden fırsat bulduğunuzda içinden çıkması ne kadar zor olsa da; Ankara’ya 1,5 saat, Alanya’ya 4 saat, Eskişehir’e 2 saat uzaklıktadır. Zafer Meydanı’nda bir yurtta kalmak demek, hızlı trene 10 dakikada, otogara 20 dakikada ulaşmak demektir. (: Hava alanı öğrencilikte pek işlevsel bir mekân olmuyor… İmkân buldukça günübirlik ya da hafta sonu için süpersonik kaçamaklar planlayabilirsiniz. Aynı zamanda merkezde olmanın yine en büyük avantajlarından biri oyun salonlarına, alışveriş merkezlerine, Konya’da bulunan 5 adet üniversitenin her birine eş mesafede yer almaktır. Dilediğiniz kampüste eğlenme fırsatı sizi bekliyor. Selçuk Üniversitesi kampüsüne biraz uzak kalabilirsiniz, fakat üzülmeyin Konyalı öğrenciler de Selçuk Üniversitesi kampüsüne genelde biraz uzak zaten… (: Metafor yapmıyoruz. Gerçekten uzaklar. (: Müzik açısından doygun bir şehirdir, devamlı konser haberi almanız olasıdır. Örneğin her yıl gelenekselleşmiş olarak Konya rock günleri düzenlenir ve gayet de eğlenceli geçer.      

Konya’da Bir Kış Geçirmek

            Çok kuru olan havasından dolayı yazları susuz, kışları da kremsiz dışarı çıkamadığınız zamanlar olacaktır, aman ha o kremi unutmayın! Deliler gibi esen ve tabiri caizse iliklerinize bir iğne misali saplanan rüzgârı saymazsak çok tatlı bir havası vardır aslında. (: Mesela kar yağdığında İstanbul’da ki gibi her yer çamur balçık olmaz; şuan o tatlı hissi tarif etmek hiç mümkün değil, böyle kıtır-kıtır, üstüne bastıkça keyif alırsınız Konya’da karda yürürken. Kaldırımlar dizinize kadar karken ve hatta bazen bastığınız yerlerde belinize kadar kara sağlanabilirken, yolların ortası kurudur. (: Fizik kurallarına biraz aykırı olsa da görünce anlayacaksınız. Belki de Konyalılar can güvenlikleri için yolun ortasından yürümeye alışmışlardır, işte bunu hiç düşünmemiştiniz değil mi? Neyse! Bizler de yeni düşündük zaten. (: Bizler yalnızca biraz -birazdan oldukça fazla- sıkı giyinmenizi rica edeceğiz…         

Son olarak: Alışveriş merkezi de var, kitap sahafı da; sinema salonları da var, devlet tiyatrosu da; müzeleri, sanat evleri, kendinizi daha fazla geliştirebileceğiniz onlarca kurs... Kısacası her bir şey var. Kendinizi ve o güzelim öğrencilik yıllarınızı bir Picasso sergisinde veya bir operada hayal etmiyorsanız Konya sizin için oldukça ideal bir şehirdir. (: Konya’da öğrenci olmak başta sıkıcıdır, sizin bu şehri sevmek isteme oranınıza göre daha sonraları eğlenceli bir şehir halini alır veya almaz. Yani aslında her şey size bağlıdır. Vizontele’den bir alıntı ile sona gelelim: "…ama biz biliriz ki bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen, burası Dünya'nın en güzel yeridir ama Dünya'nın en güzel yerini sevmezsen, orası Dünya'nın en güzel yeri değildir..." (: Vizontele’den bu alıntı ile paylaşım yapan bir öğrencimiz şunları söylüyor; “Adam bu lafı Gevaş’ta söylemiş ya! Sokaklarında hala ineklerin gezdiği, 5 sene önce BİM’in bile olmadığı Gevaş'ta… Hani söylerken insana bi gülme gelmesi lazım ama gittim, gördüm, bir yıl yaşadım ve çok sevdim.”. Yani insan yerini sevdi mi sevilmeyecek yer yoktur sevgili öğrenciler. (:

Konya İdeal Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları: Zafer-Alâeddin

            Konya’da öğrenci yurdu işletmeciliğindeki 26. yılımızı, 17 adet şube ile geride bırakıyoruz. Bu 17 şubenin içerisinde; 3 adet kız öğrenci yurdu, 4 adet erkek öğrenci yurdu ile Alâeddin Tepesi etrafında ve Zafer Meydanı’nda bulunmaktayız.

            Özel İdeal Öğrenci Yurtları, kız öğrenci şubelerimiz 4. – 5. – 8. şube olmak üzere birbirlerine 5’er dakikalık mesafelerde konumlandırılmışlardır. KTO Karatay Üniversitesine 15-20 dakikalık bir yürüme mesafesinde olan yurtlarımız, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne tek vasıta ile 15-20 dakikalık mesafededirler. Bosna Hersek Mahallesi’nin Konyalılara da biraz uzak olduğunu söylemiştik, şehrin sonunda yer alıyor desek yeridir. Bu nedenle Selçuk Üniversitesi’ne tramvay hattı ile ortalama 1 saatlik bir mesafesi olduğunu belirtelim. (:

            Özel İdeal Öğrenci Yurtları, erkek öğrenci şubelerimiz 7. – 10. – 12. – 17. şube olmak üzere birbirlerine 5’er dakikalık mesafelerde konumlandırılmışlardır. KTO Karatay Üniversitesine 15-20 dakikalık bir yürüme mesafesinde olan yurtlarımız, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne tek vasıta ile 15-20 dakikalık mesafededirler. Bosna Hersek Mahallesi’nin Konyalılara da biraz uzak olduğunu söylemiştik, şehrin sonunda yer alıyor desek yeridir. Bu nedenle Selçuk Üniversitesi’ne tramvay hattı ile ortalama 1 saatlik bir mesafesi olduğunu erkek öğrencilerimiz için de ayrıca belirtelim. (:

Dipnot: Konyalılar için 1 saat hiçbir şeydir. Bir gün Konyalı olduğunuzda anlayacaksınız! (:

                                                                                                                     

TÜM SAYFALARI GÖR
Tumblr
Pinterest
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
VK
Telegram