Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Konya’da Seni Neler Bekliyor?

Konya’da Seni Neler Bekliyor? BLOG
ideal saat ikon 2021-05-13

Konya’da Seni Neler Bekliyor?

Konya’da Seni Neler Bekliyor?

Mevlana’nın “ne olursan ol, yine gel” dediği şehre öğrenci olarak gitmeye hazır mısın?

Lise sıralarında otururken, büyükşehirde okuma hayalini kurduğun üniversite hayatını, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip şehrini kazanarak gerçekleştirdin. Şehirde bulunan beş üniversite arasından; “Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi” hangisini kazandığını da merak etmiyor değiliz.  Ama hangisini kazanırsan kazan, bizim için değerlisin. Yaşamaya başlayacağın şehir hakkında, Konya’da gezeceğin yerlerden, Konya Öğrenci Yurtlarına kadar merak ettiğin şeylere dair bilgilere bu makaleden ulaşabilirsin. Şimdi arkana yaslan ve pür dikkat okumaya başla.

Coğrafya bilgilerimizi biraz tazeleyecek olursak, Türkiye haritasında en büyük yüz ölçümüne sahip olan Konya, gerek ulaşım açısından gerekse ucuzluk açısından öğrencilerin tercih ettiği Büyükşehirler arasında yer alıyor ve öğrencinin mütevazı bir üniversite hayatı yaşamasına olanak sağlıyor. Öncelikle işe, şehirde bulunan dört üniversite arasından, kazanmış olduğun üniversite hakkında bilgi sahibi olmakla başlayabilirsin.

Selçuk Üniversitesi

Şehrin en büyük ve köklü bir üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi, 1975 yılında, Konya Selçuklu bölgesinde kurulmuş olup, Türkiye’nin en büyük kampüs alanlarından birine sahip. İçerisinde 21 fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 6 Yüksekokul, 22 Meslek Yüksekokulu, 6 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır.  Kampüs alanı çok büyük olduğu için içerisinde Gökkuşağı AVM, çeşitli kafeler, kültür merkezi, kütüphane ve de öğrencinin ulaşımını kolaylaştırmak amaçlı kurulan yarı özel, devlet  (Cumhuriyet, Atatürk, Şems-i Tebriz’i ve Alaaddin ) yurtları vardır. Ayrıca kampüs içerisinden tramvay geçen tek üniversite olma özelliğine sahip olmakla birlikte çarşı tarafından gelen tramvayların, kampüs içerisinde ücretsiz olması, en çok soğuk kış günlerinde öğrencinin işine yarıyor.

Üniversiteden fazlası

İçerisinde bulunan Gökkuşağı AVM’de ders çıkışı arkadaşlarınızla yemek yemeye gidebilir, kırtasiyeden yemeğe kadar, ihtiyacınız olan her şeyi merkeze gitmeden halledebilirsiniz. Dönem içerisinde, Selçuk Üniversitesi’ne bağlı toplulukların etkinlik yaptığı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde, film festivallerine denk gelirseniz, birçok ünlüyü de yakından görebilirsiniz. Topluluk demişken Selçuk Üniversitesi’ne bağlı 138 adet topluluk arasından (doğa, çevre, havacılık, satranç, tiyatro…) kendine uygun topluluğu seçerek, organizasyon faaliyetlerinde görev alabilirsin. Gökkuşağı’nın hemen ilerisinde bulunan Prof.Dr. Erol Güngör kütüphanesi, normal zamanda bile tıpçıların evi haline getirdiği, başka bölümden öğrencilerin ise sadece sınavdan sınava uğradığı bir kütüphane olmakla birlikte içerisinde birçok kaynak bulundurmaktadır.  Ayrıca ÜNİTv adında kendi kanalı olan Selçuk Üniversitesi, birçok öğrencinin okurken kendini geliştirmesine yardımcı oluyor. Öğrencilerin günün belirli saatlerinde gündemden haberleri aktardığı haber programı ve de üniversite radyosu 24 saat yayın yapıyor.

Misafirperverliği ile bilinen Selçuk Üniversitesi, birçok yabancı uyruklu öğrenci tarafından da tercih edilen bir üniversite konumundadır. Özellikle Afrika Bölgesi’nden gelen öğrencilerin kurmuş olduğu Afro-Konya Topluluğu, dönem içerisinde kendi geleneklerini tanıtmak amaçlı yapmış olduğu çeşitli etkinliklere imza atıyor.

Konya geleneği olan, üç ayların gelmesiyle kutlanan Şivlilik zamanında, kampüs içerisinde yer alan Keykubat Köşkü’nde çeşitli kutlamalar ve Konya pilavı dağıtımı yapılır. Aynı zamanda mezuniyet programlarını Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde kutlamak istemeyen bölümler,  bu köşk önünde mezuniyet programı düzenliyor.

Selçuk Üniversitesi’ni kazandıysan dolu dolu bir üniversite hayatı seni bekliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Şehrin ikinci ve köklü üniversitesi olan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEU), 2010 yılında Konya’nın Meram bölgesinde kurulan devlet üniversitesidir. Bünyesinde 11 fakülte, 2 Yüksekokul, 4 Enstitü ve Devlet Konservatuvarından oluşmaktadır. Daha çok minibüs ve otobüs kullanımı olan Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne, şehir merkezinden ulaşım daha kolaydır. Yeni kurulan bir üniversite olduğu için Meram, Köyceğiz Merkez, Akyokuş Sağlık yerleşkesinde yer almakla birlikte geçici hizmet binaları da bulunmaktadır. 

Barınma olarak tam yerleşik bir noktası olmadığı için üniversiteye ait yurt bulunmamaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu ve de fakültelerinin yakınında bulunan özel yurtlar, öğrenciler için daha çok tercih edilmektedir. Yine aynı şekilde kendini geliştirebileceğin, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne bağlı 115 adet öğrenci topluluğu bulunup bugüne kadar bu topluluklar tarafından 558 adet sosyal ve kültürel etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram bölgesinde, Selçuk Üniversitesi Selçuklu bölgesinde olduğu için ikisi de şehrin iki ayrı uç noktalarında konumlandırılmıştır. Toplu taşıma araçlarıyla aralarında 1 saat 15 dakika kadar mesafe bulunmaktadır. Arkadaşlarınızla ortak buluşma noktanız, Zafer Meydanı olacaktır.

KTO Karatay Üniversitesi

Konya’da 2009 yılında Konya Ticaret Odası Eğitim Vakfı tarafından kurulan ilk vakıf üniversitesidir. Bünyesinde 6 fakülte, 3 meslek yüksekokulu 3 yüksekokul, 3 enstitü bulunmaktadır. Şehrin merkezi alanında kurulan Karatay Üniversitesi, Adliye Sarayı ile karşı karşıyadır. Ulaşım olarak hem tramvay hem de özel halk otobüsü ve minibüslerini tercih edebilirsiniz. Karatay Medresesi’nin devamı niteliğinde olduğu öne sürülmektedir. Fakat günümüzde daha çok sanayi ve ticaret alanındaki sorunlara çözüm üretecek araştırmalar yapmaktadır.

İçerisinde bulunan araştırma merkezleri ile yurtdışından Türkiye’ye okumak için gelen yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine yardımcı olmakta ve de ahilik ve Mevlevilik geleneğini günümüze aktarmak için çalışmalar yapılmaktadır. Buna ek olarak;  Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARÇEM), KTO Karatay Üniversitesi Liderlik ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARGİM), Karatay Teknoloji Transfer Ofisi (Karatay TTO), KTO Karatay Üniversitesi Yayıncılık ve Yapımcılık İktisadi İşletmesi (KARYAY) KTO Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (KARSEM) şeklinde araştırma merkezleri mevcut olup, 48 adet öğrenci topluluğu ile kendini sosyal ve kültürel alanda geliştirebilirsin.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi

Gıda ve tarım şehri olan Konya'nın ihtiyacı olan ve alanında uzman kişileri yetiştirmeyi hedefleyen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, 2013 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. Konum olarak merkezi bir bölgede olması, işinizi kolaylaştıracak ulaşımda konusunda her türlü aracı kullanabilirsiniz.  Daha çok laboratuvar ortamlarında Ar-Ge projeleri üzerine çalışmalar yapan ve dili İngilizce olan bir üniversitedir. Bölüm kazanarak değil, üniversiteyi tercih ettikten sonra ilk yılın ardından kendi isteğinize göre alan seçimi yapabiliyorsunuz.  

Konya Teknik Üniversitesi

Selçuk Üniversitesi bünyesinde 1970 yılında kurulup,  2018 yılında Selçuk Üniversitesi’nden ayrılıp, Konya Teknik Üniversitesi adı altında; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü şeklinde kurulmuştur. Selçuk Üniversitesi’ne yakın şekilde konumlandırılmış olup, Selçuk Üniversitesi ile ortak alan kullanımı yapılmaktadır. Tramvay ile yolculuk yaptığınızda, Bosna Hersek durağında inip, yürüme mesafesinde olduğunu göreceksiniz.

Anlatmış olduğumuz üniversiteler arasında herhangi bir üniversiteyi kazanmış olabilirsin. Umarım üniversitene dair merak ettiğin sorularına cevap verebilmişizdir.  Heyecanlı bir şekilde adım attığın üniversite hayatı hakkında önce bilmen ve tanıman gereken yer, yaşayacağın şehirdir. Hadi seninle ufak çaplı bir Konya turu yapalım.

Girişte bahsettiğim gibi ne olursan ol yine gel diyen Mevlana’dan başlayalım. Şehrin merkezinde yer alan Mevlana Türbesi eminim ki ailenle kayıt yaptırmaya ya da seni yerleştirmeye geldiklerinde uğrayacağınız yerler arasında.  Şehrin sembolü olan Mevlana Türbesi, tramvay hattında Alaaddin durağında inip 15 dakika arayla yürüme mesafesindedir. Tabi şehre ilk defa geldiğin için, Alaaddin durağında inip, adliye tramvayı ile geçebilirsin, seni hemen Mevlana Türbesi’nin girişinde indirecektir. Orayı gezdikten hemen sonra Konya’ya gelip de etli ekmek yememek olmaz. Karşı caddede yer alan lokantalarda, Konya mutfağına ait etli ekmek, bamya çorbası, fırın kebabı ve de tirit yiyebilirsin.

Okula başladığın dönemde, arkadaşlarınla yapacağın şehir gezisi hakkında öncelikli olarak bulunduğu ortamı öğrenmeni tavsiye ederiz. Selçuk Üniversitesi’ne yakın bir yer alan, çoğunlukla öğrencilerin yaşadığı konum Bosna Hersek’ten bahsedelim. Merkeze gitmeye eriniyorsan, senin için kurulmuş iki AVM ve de birçok kafeler ve eğlence mekânları mevcut. Bosna’da aile apartmanı daha doğrusu aile görmen minimum seviyededir. Ayrıca Selçuk Üniversitesi’ne 15 dakika yürüme mesafesindedir.  

Konya’nın Antik Kenti Sille…  Pazar günleri arkadaşların ile muhteşem bir köy kahvaltısı yapacağın, ardından orada bulunan Aya Elenia Kilisesi’ni, Şeytan Köprüsü’nü, Sille Barajı’nı gezebileceğin bir köy. Tarihe ışık tutan bir yer olmakla birlikte, burada tarihi kalıntılar görmen oldukça yüksek. Tabi buradan sonra Meram Bağlarına bir uğra deriz. Konya merkezine 10 dakika uzaklıkta olan Meram Bağları, doğal güzelliğiyle hafta içi ve ya hafta sonu arkadaşlarınla piknik yapıp, eğlenebileceğin bir yer. İlk geldiğiniz andan itibaren ‘hadi Alaeddin Tepesi’ne gidelim’ diyen çok olur etrafınızda, sizde bir süre sonra merak etmeye başlarsınız.  Tabi tepe denildiğinde hayalinizde, tırmanılacak, yüksek bir yer bekliyorsunuz fakat aradan bir saat geçtikten sonra yanılgıya düştüğünüzü göreceksiniz. Tramvayda Zafer durağında indiğinizde karşınızda duran yeşil alan Alaeddin Tepesi’dir. Daha çok belediye tarafından işletilen bir kafe olduğu için yaz akşamları en çok tercih edilen yerlerden biri olup, kafede oturmadan yeşil alanları da tercih edebilirsin.

Gezeceğin yerler hakkında çeşitli bilgi sahibi olacağın koskoca bir üniversite hayatı var karşında. Üniversiteye gitmeden önce kalacağın yeri ayarlama telaşı içerisindesin. Bu konuda da İdeal ailesi olarak sana yardımcı olmayı isteriz. İster kız ol, ister erkek okula başlamadan önce Konya Öğrenci Yurtları hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceksin. Konya’da yer alan öğrenci yurtlarından biri olan İdeal Öğrenci Yurtları, ailenden ilk defa ayrılacağın bu süreçte, aile sıcaklığını aratmayacak ayrıcalıklarıyla, yanında olmak ister.  

İdealli Olmaya Hazır mısın?

Konya Öğrenci Yurtları denildiğinde karşına çıkan bir sürü özel ve devlet yurtları sıralanacaktır. Devlet yurtlarında kalma olanağı farklı bir serüvenle tamamlandığı için kendine uygun özel yurtları araştırmaya başlamışsındır. Konya menşeli olan İdeal Öğrenci Yurtları, 1994 yılında kurmuş olduğu ilk yurt ile üniversiteliler için yurt hayatı algısını değiştirdi. Sunmuş olduğu konfor ve ayrıcalıklarla İdeal Öğrenci Yurtları, her şehirden birçok öğrencinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için şimdilerde; 17’si Konya’da, 3’ü Ankara’da ve 1’i İstanbul’da olmak üzere, öğrencilerin beklentilerine cevap vermeye devam etmektedir.

Bir yurttan fazlası olarak, ailenizin yanındaymış gibi hissettiren İdeal Öğrenci Yurtları, kendi hayatınızı kurma sürecinde sorumluluklarınızı hafifletmekle birlikte birçok ayrıcalıkla da sosyal ve kültürel anlamda kendini geliştirmene yardımcı oluyor.  Ayrıcalıklarımızı merak ediyorsan, web sitemizden bilgi sahibi olabilir, Konya’ya gelmeden önce de 360 derece İdeal sanal gezinti ile yurtlarımızı gezip, sana uygun olan şubelerimizi seçebilirsin. Ayrıca ‘Genç İdeal’ dergimizde, öğrencilerimizin görüşlerinin ve de dönem içerisinde yazmış olup, bizimle paylaştığı yazıları okuyabilir, dönem içerisinde yapılan etkinlikleri inceleyebilirsin. Seçeceğin yaşam alanı hakkında bilgi sahibi olmak bir tık uzağında.

Her zaman söylüyoruz, “üniversiteli olmak ayrıcalık,  İdealli olmak bambaşka ayrıcalık!”  

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok