İSTANBUL’DA BİR YABANCI OLMAK
Merhaba sevgili okuyucumuz! İstanbul kız öğrenci yurtları arasında da yerini alan İdeal Öğrenci Yurtları olarak; sizler için uçsuz bucaksız, her adımda buram buram tarih kokan İstanbul’dan birkaç mekân derlemesi yaptık. Kültürel yerler, pazarlar, kitapçılar, müzeler… Boş zamanlarınızda gezebileceğiniz ve maddi olarak da sizleri yormayacak yerlere gelin birlikte bir göz atalım. Keyifli okumalar!
İstanbul’un başlı başına bir tarih olduğunu söylememize gerek olmadığını düşünüyoruz. Güzelliği ve görkemi tüm Dünya’da dillere destan olmuş bu şehre yeni gelen öğrencilerin üniversite okumak için fevkalade bir tercih yaptığını söylesek hiç de yanılmış olmayız. Sokaklarında gezerken farkında bile olmadan geçmişe yolculuk yapabilir, belirli mekânları ziyaret ederek tarihi yeni baştan yaşayabilirsiniz. Bu gezintileri daha da anlamlandırmak için, bahsedeceğimiz yerlere gitmeden önce bu mekânların tarihsel hikâyelerini okuyabilir, böylece kendi kendinizin rehberi olabilirsiniz.
Kültürel Mekânlarda Geçmişe Yolculuk
Gezintinizi kolaylaştıracak ufak bir öneri ile başlamakta fayda var; bazı tarihi mekânlara girişler müze kartı ile sağlanmaktadır. Bir vesikalık fotoğraf, öğrenci belgesi ve 30 Türk Lirası karşılığında ziyaret edeceğiniz yerden kendinize bir müze kartı çıkartabilirsiniz. Bir yıl geçerliliği olan bu kartları sadece İstanbul’da değil diğer illerimizde de kullanabilirsiniz. Şimdi dilerseniz, İstanbul’u tanımaya en popüler kültürel mekânlarından başlayalım:
- Rumeli Hisarı: Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazdan gelebilecek saldırıları engellemek için, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir ve boğazın en dar noktasıdır.
- Topkapı Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.
- İstanbul Arkeoloji Müzesi: İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Aynı zamanda Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır.
- Ayasofya: Günümüz resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, eski zamanlarda Azize Sofya Kilisesi, bazilika, katedral ve uzun bir süre de müze olarak kullanılmıştır.
- Yerebatan Sarnıcı: Şehrin en büyük kapalı sarnıcıdır. Ayasofya binasının güneybatısındaki küçük bir binadan girilir. Sütun ormanı görünümündeki mekânın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur.
- Sabancı Müzesi: 2002 yılında ziyarete açılan, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran, düzenlediği geçici sergiler ile de birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir.
- Yıldız Sarayı: Sultan III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmıştır bir saraydır. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in tahtta olduğu dönemde Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılmıştır.
…gibi birçok yerde müze kart geçmektedir. Tabii müze kartsız fakat ücreti mukabilinde girebileceğiniz tarihi mekânlarda var. İstanbul; sarayları, müzeleri, kültürel mekânları, camileri, kiliseleri ve daha birçok görkemli yapısı ile keyifli gezintilerinizi öğrencilik hayatınıza sığdıramayacağınız bir şehirdir.
- Galata Kulesi: İstanbul'un Galata semtinde bulunan ve 528 yılında inşa edilen yapı, şehrin önemli sembolleri arasındadır. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmektedir. UNESCO, 2013'te Galata Kulesi’ni, Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil etmiştir.
- Kız Kulesi: Hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan ve her hikâyesini kesinlikle dinlemeniz gerektiğini düşündüğümüz, Üsküdar'ın sembolü haline gelen bir kuledir. Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
Bu iki tarihi yapıyı ayrıca vermek istedik çünkü İstanbul’a gidip de, Galata Kulesi’nde ve Kız Kulesi’nde birer fotoğraf çektirmemek elbette ki olur iş değil… “Tabii çekeceğim de sonra ne yapacağım?” diyorsanız, boğaz turlarını şiddetle tavsiye ediyoruz!
- Üsküdar
- Eminönü
- Ortaköy
…gibi noktalardan, çıkacağınız turlar için ilk hareket sağlanıyor.
Kültürel mekânlar kısmını bitirmeden, İstanbul’un simgesi haline gelen camilerden de ayrıca bahsetmeden geçmek olmaz. Avlusundan bir türlü eksik olmayan turist kafilesi ile Sultanahmet Cami, huzur ve maneviyat durağı sayılan Eyüp Sultan, muhteşem heybetiyle Süleymaniye Cami; İstanbul’un en popüler dini/kültürel miraslarıdır. Merak etmeyin buralara giriş ücretsizdir. (:
Sınavlar bittikten sonra evlerinize giderken “Ya hu adettendir!” deyip, yanınızda hediye de götürmek istiyorsanız; Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’ndaki toptancılara uğrayabilirsiniz. Her türlü bütçeye gör hediye bulabileceğinizden eminiz.
Popülerliği Azalmayan İstanbul Semt Pazarları
Öğrenci yaşamlarının olmazsa olmazları, aradığınız her şeyi ve daha fazlasını bulabileceğiniz, cebinize dost semt pazarlarından bahsetmemek olmaz. Malum artan fiyatlar karşısında alışveriş merkezlerinde bursunuzun yarısını bırakıp çıktığınız zamanlar oluyor. Bu semt pazarlarının sizler için güzel alternatifler olacağını düşünüyoruz. Hem sadece manav alışverişlerinizi değil, kıyafet alışverişlerinizi de rahatlıkla yapabilirsiniz. İstanbul pazarları; başka şehirlerde göremeyeceğiniz bir büyüklüğe sahiptir. Aynı zamanda ünlü markaların ürünlerini uygun fiyatlara alabileceğiniz, renkli ve ekonomik pazarlardır. Gelin biraz isim ve içeriklerinden bahsedelim.
- Kadıköy Salı Pazarı: Aklınızda olan olmayan her şeyi tezgâhlarında görebileceğiniz, Kadıköy’ün en rağbet edilen pazarıdır. Mağazalarda servet ödediğiniz markaların ürünlerini burada çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Meyve, sebze, ev eşyaları ve kıyafet alışverişinizin yanında ikinci el ürünlere de bakabileceğiniz tezgâhlar bulabilirsiniz.
- Fatih Çarşamba Pazarı: Kumaşları ile ünlü bu pazarda; farklı renklerde ve farklı desenlerde yüzlerce kumaş bulmanız mümkündür. Mutfak eşyaları, bornoz takımları gibi evinize veya kendinize almak isteyeceğiniz küçük ihtiyaçlara sahip bir pazardır.
- Beşiktaş Cumartesi Pazarı: En popüler pazarların başında yer alan, öğrenci semti olarak da nitelendirilen ve içerisinde her çeşit ürünü bulabileceğiniz iki katlı bir pazardır. Orijinal markaların ihraç fazlası ürünlerini, meyvesinden sebzesine kadar evinize, yurdunuza almak isteyeceğiniz küçük ihtiyaçları ve pazarda bulunabileceği aklınıza bile gelmeyecek nice malzemeyi tezgâhlarında görebileceğiniz bir pazardır. Buraya erken gitmenizde fayda var, yoksa mahşer yeri misali bir kalabalıkla karşılaşmanız olağandır.
Dipnot: İstanbul kız öğrenci yurtları bünyesinde de yer alan İdeal Öğrenci Yurtları 24. şubemiz konum olarak Beşiktaş’ta bulunmaktadır. Kız öğrencilerimiz için oldukça ilgi çekici olacağını düşündüğümüz bu pazara da yürüme mesafesindedir.
- Yeşilköy Çarşamba Pazarı: İstanbul’un sosyete pazarı olarak bilinen bu pazarda, ihraç fazlası ve orijinal ne kadar marka varsa bulabilirsiniz. Kız öğrencilerimizin İstanbul’a gelir gelmez uğrak noktası olacağından eminiz. Çeşit çeşit markaların ürünlerini burada uygun fiyata bulabileceğiniz gibi uçuk rakamlarla da karşılaşabilirsiniz. Moda sahnelerini aratmayan bu pazar, diğer semt pazarlarımıza göre biraz daha elite kaçıyor diyebiliriz.
Semt pazarlarından bahsetmişken, ikinci el eşya satan pazarlarımızdan da bahsetmeden geçmek istemedik. Eskiye, ikinci ele, antikaya merakı olan kız / erkek tüm öğrencilerimiz için Dolapdere Bit Pazarı’nı ve Feriköy Antika Pazarı’nı önerebiliriz. Biz biraz içeriklerinden bahsedelim; tabii gitmek size kalmış. (:
- Dolapdere Bit Pazarı: İkinci el olarak aklınıza ne gelirse bu pazar da mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Yere serilmiş örtüler üzerinde; tabloları, avizeleri, elektronik aletleri, kitapları, ayakkabıları ve daha nicelerini bulabilirsiniz. Bu pazarlarda her zaman “Erken gelen en iyisini alır.” mantığı vardır. Senelerini vermiş tezgâhtarlarla konuşup, birçok antika eşyayı 4-5 Türk Lirası gibi hiç fiyatlara satın alacağınız bir pazardır.
- Feriköy Antika Pazarı: Dolapdere’deki uygun fiyatları burada bulamayabilirsiniz. Burası daha değerli eşyalara ve fiyatlara sahip olan bir pazar. Eski plaklardan tutun da, duvarlarınızı süsleyecek geyik büstleri, değerli kitaplar, kasetler, dergiler, müzik çalarlar, pikaplar ve tablolara kadar her türlü kıymetli eşyaya burada rastlayabilirsiniz. Yıllanmış usta tezgâhtarlar ile muhabbet edip kendinizi oldukça eğlenceli ve fantastik bir gezi içerisinde bulabilirsiniz.
Uygun Fiyatlara Kitap Satın Alabileceğiniz Yerler
Esasen öğrencilik demek kitaplar arasında yıllarca kaybolmak demektir. Malum artan fiyatlar öğrenciler için de aileler için de cepleri yakmaya başladı. Bir de hukuk ve tıp gibi bölümlerin kitap fiyatları oldukça fahiş sayılarla öğrencileri karşılamaya başlayınca, ikinci el kitaplar birçok öğrencinin çıkış yolu haline geldi. İstanbul’da uygun fiyata kitap satın alabileceğiniz birçok nokta var. Her üniversitenin kampüsü içerisinde ya da yakınlarında kırtasiyeler bulunmakta fakat çoğaltılan kitaplar olduğu gibi çoğaltılamayan ve alınmak zorunda kalınan kitaplar da oluyor. Üzülmeyin! Hemen aşağıda sizlere İstanbul’da okuyacak öğrenciler için birçok kitapçı seçeneği sunacağız.
- Kadıköy Akmar Pasajı: Kadıköy’ün en işlek mekânlarından biri olan, her türlü kitabı içerisinde bulabileceğiniz bir pasajdır. Birçoğunu ikinci el olarak alıp, hatta aldığınız ikinci el kitapları da yarı fiyatına geri onlara satabileceğiniz ender adreslerden biridir. Eylül ayının başlarında içerisine girdiğinizde “Bu ne kalabalık ya hu?” dedirtecek kadar kalabalık bir pasajdan bahsediyoruz. Yolunuz düşerse; pazarlık yapmayı unutmayın!
- Beyazıt Sahaflar Çarşısı: Beyazıt Camii’nin hemen arka tarafına düşen bu çarşı, hem kitapseverler, hem öğrenciler için bir başka duraktır. Okuldan istenilen kitapları yine uygun fiyata bulmak isteyen öğrencilerimiz rahatlıkla bu çarşıyı adımlayabilirler. Çarşı içerisinde bulmak istediğiniz bir kitabı sorduğunuzda; kapı numaralarına göre dükkânlara yönlendirmeler yapılıyor. Aradığınız kitabı bir türlü bulamadıysanız, burada işiniz oldukça kolay olacaktır.
- Kitapçılar Köprüsü–Bakırköy: Bakırköy’de açık alanda bulunan bu sahaflarda ikinci el kitapları çok uygun fiyatlara bulabileceğiniz gibi yeni çıkan kitapları da diğer yerlere nazaran uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Diğer kitapçılardan farklı bir artı olarak belirtmemiz gerekir ki; burada eski kitaplarınızı okumak istediğiniz yeni kitaplarla ücretsiz takas etmek gibi bir şansınız var. (:
- Aslıhan Çarşısı–Beyoğlu: Beyoğlu’nda iki katlı bir binada hizmet vermekte olan bu çarşının içerisinde neredeyse 30 tane dükkân bulunmaktadır. Bu çarşıda; ikinci el kitap, ilk baskı 45’lik plaklar, kartpostallar ve her alandan romanlar bulmanız mümkündür. YKS, ALES ve KPSS kitapları ise ne yazık ki mevcut değildir.
Müzelerde: Biraz Nostalji, Biraz Gariplik
İdeal Öğrenci Yurtları ve tabii İdeal ailesi olarak biraz sanat havası koklamanın, biraz da sanatın garip arka planlarını incelemenin herkese iyi geleceğini düşünüyoruz. Bahsedeceğimiz müzelerde hem kültürlenin, hem kafa dağıtın! Çünkü öğrencilerimizin sosyal ve kültürel alanda kendilerini geliştirmelerini, aynı zamanda da eğlenceli vakitler geçirmelerini en çok biz isteriz.
- Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi: Araba tutkunları için kaçırılmayacak bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Her bir arabanın enerjisini ayrı ayrı hissedeceğiniz ve hayran kalacağınız, tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz bir müzedir. Sadece cumartesi günleri açıktır, planınızı bu bilgiye göre yapmakta fayda var. Altmıştan fazla otomobilin yer aldığı bu müzede öğrenci giriş ücreti yalnızca 5 Türk Lirası’dır.
- Rahmi Koç Müzesi: Burada; klasik arabalar, uçaklar, otomobiller, çeşitli oyuncaklar, Atatürk ve Latife Hanımın kıyafetleri gibi birçok büyüleyici koleksiyonun yanında, değerli eşyalar sergilenmektedir. Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olarak da bilinen bu müzeyi, keyifle ve incelikleriyle gezebilmeniz için bir gününüzü ayırmanız gerektiğini söylersek yanılmış olmayız.
- Masumiyet Müzesi: Orhan Pamuk’un romanında anlattığı hikâye ve eşyaların burada yansımalarını görüyoruz. Burada anlamını ve duygusunu bilmediğiniz eşyalara göz gezdirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu sebeple kitabı okumadan gitmemenizi öneririz. Siz sigara izmaritleri ile donatılmış duvara bakıp “Bu ne şimdi?” derken okuyan bir kişi; o duvarda kahramanın sevdiği kadının içmiş olduğu izmaritleri biriktirdiğini görecektir.
İstanbul’da bizim seçip yazımıza aldığımız bu üç müze haricinde, sayıları 300’e yakın farklı müze bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki her birinden kısaca da olsa bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle araştırmacı yönünüzü ortaya çıkarmak için diğer müze keşiflerini kendiniz yapabilirsiniz… İstanbul’da geçireceğiniz tüm öğrencilik hayatınız için, kız / erkek tüm öğrencilerimize sağlıklı, başarılı ve eğlenceli seneler dileriz!
Konya'dan yola çıkıp, Ankara ve İstanbul'da da yerini alan, İdeal Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları olarak siz öğrencilerimiz için 26 yılı aşkın bir süredir hizmet serüvenimize devam etmekteyiz. Sağlıklı, rahat ve konforlu bir öğrencilik hayatı için bizleri tercih edebilirsiniz. Öğrencilerimiz için yazmış olduğumuz farklı içerikli yazılarımızı da okumak isterseniz; sitemizin haberler bölümünden blog butonuna tıklayabilir, yurtlarımızı oturduğunuz yerden gezmek için sanal tur uygulamamızı kullanabilirsiniz.