Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol
ideal yurtları whatsapp

İdeal Yaşam: İdeal Renkler

İdeal Yaşam: İdeal Renkler BLOG
ideal saat ikon 2021-07-26

İdeal Yaşam: İdeal Renkler

İdeal Yaşam: İdeal Renkler

Renkler, biz farkında olsak da olmasak da hayatımızın her köşesinde mevcutlar ve insanların psikolojisini etkilediği kanıtlanmış bir gerçektir. Örneğin sarı giydiğinizde karşınızdakine geçicilik hissi gönderdiğinizi veya kahverengi bir ceketle iş görüşmesine gittiğinizde karşınızdakine güvensiz bir ifade yansıttığınızı biliyor muydunuz? Kırmızı bilindiği gibi gençliği, dinamikliği ve hareketi temsil ediyor, gri ve lacivert tonları ise resmiyeti çağrıştırıyor. Siz siz olun, önemli görüşmeler öncesinde veya yarın bir gün okulunuzdan çıkıp gittiğinizde kendi yaşam alanlarınızı tasarlarken renklerin anlamlarına bakmayı unutmayın! Giydiğiniz yanlış bir renk karşınızdakine yanlış bir mesaj gönderebilir! (: Bu nedenle renklerin anlamları hakkında bilgi sahibi olmanız hayati bir mesele olmasa da gerekli bir meseledir. İşte günlük hayatta sıkça kullandığımız renklerin anlamları:

KIRMIZI

            Kırmızı renk sıklıkla tansiyonu yükseltmesi, iştah açması ve kan akşını hızlandırması ile bilinir. Bu nedenle yemek markalarının logolarında genelde kırmızı renk hâkimdir. Gençliğe hitap eden ürünlerde de çoğu zaman kırmızı renk kullanılır. Reklama sebep olabileceğinden marka örneği vermek istemiyoruz fakat bir alışveriş merkezine girdiğinizde gerek yemek markalarının, gerekse giyim markalarının logo renklerinde bahsettiğimiz görüntü ile karşılaşacaksınızdır. Daha önce dikkat etmiyordunuz fakat artık edeceksiniz ve bunun farkındalığı sizi biraz daha mantıklı düşündürecek. (:

            Spor arabalarda, gece kulüplerinde, barlarda, acil yardım araçlarında hep kırmızı renkler görürüz. Peki, kırmızı neden hız ve adrenalin ile bağdaştırılır? Çünkü kırmızı, doğa içerisinde diğer renklere göre çok daha çabuk fark edilebilen bir renktir ancak uzaktan baktığınızda ayırt ediciliği oldukça zorlaşabilir. Bu nedenle; Batı’da, gökdelenlerin ve yüksek noktaların belirteçlerinde mavi işaretler kullanılmıştır, ancak tüm bunlar bilimsel kabul edildiği halde Türkiye’de ısrarla gökdelenlerde kırmızı renk kullanılmaktadır. (: Polis otolarının lambalarının neden yarısı kırmızı yarısı mavidir, hiç düşündünüz mü? Bunun nedeni; kırmızı yakından mavi ise uzaktan kolayca seçilebilir bir renktir.

            İnsanlar kırmızı ve turuncu ağırlıklı loş mekânlarda zaman kavramını genelde unutuyorlar. Bu yüzden gece kulüplerinde ve barlarda kırmızı renk hâkimdir. Bunun anlamı çok etik olmasa da, ticari zekâ ile: “Zamanı unutun! Daha çok için! Daha çok harcayın!” demektir.

BEYAZ

            Beyaz bazı ülkeler için iyiliği, saflığı ve temizliği ifade eder. Savaşlarda beyaz bayrak sallamak da beyazın bu özelliği ile doğrudan alakalıdır. Beyaz bayrak burada güven ve barışı simgeleyen bir pekiştireçtir. Yine beyaz güvercinin özgürlük ve huzurla ilişkilendirilmesi de diğer güvercinlerden farklı bir özelliği oluşundan falan değil, yalnızca beyaz oluşundandır. (: Beyaz nadiren de olsa bazı ülkelerde, dul kalmış veya kötü olduğu düşünülen kadınlar ile özdeşleştirilir.  Bunun sebebinin giyim tarzlarından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bir Boğa’nın kırmızı renge alıştırılması gibi bu milletler de beyazın kötü yansımalarına alıştırılmışlardır.

            Son olarak; Japonya’da beyaz, ölümü temsil etmektedir fakat bazı kaynaklara göre bu temsilin mahiyeti onlar için dışarıdan göründüğü kadar kötü değildir. Çünkü ölümden sonra onları güzel bir hayatın beklediğine inanan Japonlar için beyaz-ölüm, daha güzel bir hayatta devamlılık ve istikrar anlamlarına gelmektedir. İş görüşmesinde beyaz giymeniz kalıcı ve düzenli bir hava yaratacaktır. Bu nedenle hem iş görüşmelerinizde hem de ilk görüşmelerinizde dolabınızda bir adet ütülü beyaz bulundurabilirsiniz. (:

PEMBE

            İnsanları sakinleştirdiği düşünüldüğü için psikolojik tedavi merkezlerinde sıkça tercih edilen bir renktir. Aşkın rengi olarak da bilinir. Pembe dekorlarla süslenmiş bir ortam, insanı sakinleştirip daha huzurlu bir şekilde uyumasını sağlar. Geçmişten bu güne türlü cinsiyet rolleri ile özdeşleştirilmiş ve artık kadınları illallah ettirmiş bir renk olmasına karşın geçmişte karşı tarafa rahatlık hissi gönderir; mutluluğun ve neşenin temsilcisidir.

YEŞİL

            Yeşil vejeteryanlığı ve bir tık üstü olduğuna inanılan veganlığı temsil eder, kasaplar bu nedenle yeşil rengi pek kullanmazlar. Yeşil doğanın kendisidir ve bir kasapta ağırlıklı yeşil renk görmek midenizi alt üst edebilir. (: Kendinizi çok başka şeyler düşünürken bulabilirsiniz. Kırmızı onlar için çok daha ideal bir renktir. Ayrıca yeşil rengin insanlar üzerinde güven veren bir yansıması vardır; o yüzden banka logolarında genelde yeşil ve mavi renkler kullanılır. Batı’da otellerin mutfakları yeşille donatılmıştır, çünkü yaratıcılığı körükler. Hastaneler de logo ve iç tasarımlarında yeşili tercih eder çünkü rahatlatıcı ve sakinleştiricidir.

            Yeşil rengin ağırlıklı olduğu ortamlarda insanların daha az mide ağrısı çektiği tespit edilmiştir. Bazı renklerin, gözdeki bazı sinir hücrelerini kısa süreliğine devre dışı bıraktığı tespit edilmiştir. Yeşil de onlardan biridir. Yeşile uzun süre bakıldığında gözdeki iki hücreyi öldürdüğü söylenir, başka tarafa baktığınız takdirde kısa süreliğine hiçbir rengi algılayamama sebebiniz de bu hücrelerin ölümüne bağlanıyor. (: O yüzden yeşil rengin araba göstergelerinde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Gece göstergeye baktığınızda kısa süreliğine sürüş sağlığınız bozulabilmektedir. Bilimsel araştırmaya göre insan gözünün uzun süre bakamadığı ve bir süre sonra gözlerinin fiziksel olarak acıdığını söylediği bir diğer renk ise mavidir.

GRİ

            Yaratıcılığı öldürdüğü düşünülen, diplomatik ve ağır bir renktir. Ayrıca gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. Hareketsizliği yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Silahlı kuvvetlerde ve devletin genel kurumlarında her yer griye boyanmıştır. Bunun sebebi insanların ciddiyetle çalışmalarını sağlamak ve farklı içeriklere odak kaymasını engellemektir.

MAVİ

            Freud, maviyi okyanusa benzetir, sakin diye betimlemiştir. Faber Birren ise mavinin tansiyonu düşürdüğünü söyler. Araplar ise mavi taşların, özellikle de firuze taşının kan akışını yavaşlattığına inanır. İnanıştan inanışa değişse de nazar boncuğu genel inanca göre bu yüzden mavi taşlıdır. (: Mavi huzur veren ve sakinleştirici bir renktir. İnsanlar mavi renge bakarken kötü düşünceler barındıramazlar. Batı’da mavinin sakinleştirici etkisinden dolayı intiharları azaltmak için köprü korkuluklarını maviye boyamaktadırlar. Amerika’da bir ilkokulda, duvarların rengini beyaz ve turuncudan, maviye çevirdiklerinde çocukların notlarının yükseldiği ve yaramazlıklarının da azaldığı gözlemlenmiştir.

            Mavi açık tonlardan koyu tonlara farklılıklar göstermektedir. Özellikle lacivert verimliliği, otoriteyi ve sonsuzluğu ifade etmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bankaların logolarında en çok kullandıkları renk yeşil ve mavidir. Mavi ile sonsuzluklarını, yeşil ile de güvenilirliklerini vurgularlar. (: Mavi yemek yeme isteğini azaltan bir renktir, bu nedenle fastfood zincirlerinde mavi rengi hiçbir şeyde kullanmazlar. Tüm diyet ürünlerinde ve sağlıklı olduğu söylenen tüketim gereçlerinde mavi renkler veya mavi logo kullanımı gözlemlenir. Marie Claire dergisinin yaptığı araştırmada, mavi basılan kapaklarının en çok satan sayılar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Mavinin en önemli özelliği çok uzaktan bile fark edilebilmesidir.

TURUNCU

            Turuncu, oldukça dikkat çeken renkler arasındadır. Eğer bir üründe, markada veya mekânda bu rengi tercih ederseniz; insanlara bu ürünün herkes için olduğu imajını vermiş olursunuz. İnsanlar turuncu rengin hâkim olduğu alanlara daha rahat girerler. Çünkü turuncu insan hayatında geçmişten bu yana cinsiyet ayrımı gözetilmesine gerek duyulmamış, sınıflandırılmamış bir renktir. Elbette ki hiçbir yerde, hiçbir mekânda veya hiçbir üründe cinsiyet ayrımı gözetilmemelidir fakat insanların zihninde farklı renk tonları için buna sebep olmuş bir hikâye bir gelişimsel süreç elbette ki vardır. Boş bir zamanınızda sizin için araştırmaya değer bir konu bırakıp turuncunun başka bir özelliğinden bahsedelim. (: Bu rengin bulunduğu grubu sayıca çok gösterme gibi bir özelliği vardır. Milli takım futbolcusu Ernest Happell çıktıkları bir maçın ardından; “Bu turuncu formalarla biz sahada rakip takımdan daha fazla görünüyoruz.” sözlerini sarf etmiştir. Yani diyeceğimiz odur ki; kalabalık görünmeniz gereken bir yere giderken turuncu giyinmeyi aman unutmayın! (:

MOR

            Mor rengin insanların bilinçaltlarındaki korkuyu açığa çıkarttığı tespit edilmiştir. İlginçtir ki birçok intihar vakasında intihar edenlerin tüm eşyalarının mor olduğu gözlemlenmiştir. Bu renk genellikle iç çatışmaları simgeler. Aslında hepimiz severiz moru az biraz da olsa fakat kaç tane mor eşyanız olduğunu bir düşünün. Bu tehlikede olup olmadığınızı size gösterecektir. (: Moru uzaktan sevenlerdenseniz bir sıkıntı yok fakat baya iç içeyseniz, hayatınızı bir değerlendirme vaktidir. (: Özellikle de dürtülerinize odaklandığınızda sükûnet arayışı veya hükmedicilik arzusu arasında çatışma yaşadığınızı görebilirsiniz. Moru ve tonlarını ilk sıralarda tercih eden kimseler mistik ve büyüsel arayışlar içindedirler. Hayal dünyaları oldukça geniştir. Moru genellikle son sıralarda tercih edenler ise olgunlaşmış bir yapıya, gerçeklerle yüzleşebilen bir kişiliğe ve mantığı her daim isteklerinin önünde tutabilme gücüne işaret eder.

SARI

            Sarı geçiciliği ve çekiciliği temsil eden bir renktir. Doğru renklerle bir arada kullanıldığında hemen hemen her yerde dikkat çeker. Tüm dünyada taksilerin sarı olmasının nedeni hem dikkat çekmesi, hem de geçici olduğunun bilinmesi içindir. Sarı geçiciliği ve ölümü hatırlatır. Sarı renge boyanmış odalarda çocukların daha çok ağladığı ve yetişkinlerin sinirli oldukları belirlenmiştir. İlginç bir bilgi de, hayvanlar sinirlendiklerini göstermek için kırmızı renge değil sarı renge dönüşürler. En az pigmente sahip renk olduğu için en çok rastlanan renklerden de biridir.

KAHVERENGİ

                Kansas’ta yapılan bir araştırmada, sanat müzesinin duvarlarını değiştirilebilir renklerden yapmışlar. Duvarlar beyazken insanların yavaş hareket ettiği daha sonra duvarları kahverengi ile değiştirdiklerinde ise insanların daha hızlı hareket ettikleri gözlemlenmiştir. Kısacası kahverengi, insanların hızlı hareket etmelerini sağlıyormuş. Bu nedenle fastfood restoranlarının genelinde masalar, sandalyeler, duvarlardaki süslemeler kahverengi ağırlıklıdır. Örneğin; Londra’daki MC Donalds’tan Amerika’dakilere kadar hepsinin duvar resimleri kahverengidir. Bunun anlamı: “Çabuk tüketin! Çabuk gidin!”dir. Bir gün çalışanlarını olursa şayet, onları iş yerinde daha fazla tutmak istiyorsanız bürolarda kahverengi mobilyalardan kaçınabilirsiniz. (: Batıda kahverengi için; “Toprak rengidir ve diğer insanlar arasında kaybolup gidersiniz.” deniliyor. Bu nedenle iş görüşmelerinde ve profesyonel toplantılarda toprak rengini kesinlikle seçmemenizi tavsiye ederiz. Bunların akabinde bir de işlevselliğinden bahsedelim; karşınızdaki kişinin resmiyetten uzak, size daha rahat açılmasını istiyorsanız kahverengi giyebilirsiniz. (:

SİYAH

            Kimine göre en asil renk olduğu söylenen, kimine göre ise bir renk bile olmadığı söylenen gariban siyah… Hala muallakta olduğun yerler var. Siyaha ölüm mü yakışıyor yoksa kutlama mı dünyaca bir ortak kanıya varamadık. (: Fakat siyahın hırsı, gücü ve tutkuyu temsil ettiği de bir gerçektir. İş görüşmelerinde: “ Şirketimizde işe başladığınızda size araba verecek olsak hangi rengi tercih edersiniz?” diye sorduklarında siyah cevabını verirseniz; şirket sizi hırslı ve yükselmeyi isteyen bir elaman diye düşünür. Bizde ve batıda, siyah matemi simgelerken Japonya’da mutluluğun simgesidir. Fonda siyah renk kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırır. Siyah konsantrasyonu en çok getiren renktir hatta Einstein yoğunlaşmak için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girer ve öyle düşünürmüş.

            Ankara Özel İdeal Öğrenci Yurtları’nda: Kız ve Erkek Öğrencilerimiz İçin Tek Kişilik, Çift Kişilik, Üç, Dört, Beş, Altı Kişilik Odalarda Konaklama Fırsatları (:

            Ankara’da bulunan üniversite yerleşkelerinin hemen hepsine tek araçlık mesafelerde; tamamı ile öğrencilerimizin rahatı ve konforu düşünülerek konumlandırılmış yurtlarımız bulunmaktadır. Yurt formatımız ve imkânlarımız her şubemizde aynı olmasına karşın; bulunduğu yere ve konuma aynı zamanda seçeceğiniz odadaki kişi sayısına göre fiyatlarımız değişkenlik göstermektedir. Kız ve erkek öğrencilerimiz için tüm şubelerimizde tek kişilik, iki kişilik, üç, dört, beş ve altı kişilik oda seçeneklerimiz bulunmaktadır. “Ben kimseyle birlikte kalamam.” diyorsanız şayet, tek kişilik oda seçeneklerimiz tam da sizler için konaklamanıza sunulmuştur. Fakat “Ben tek başıma kalamam.” diyorsanız da bahsettiğimiz gibi tek kişilik odalarımızdan altı kişilik odalarımıza konaklama seçenekleriniz mevcuttur. Kendinize en uygun oda tipini seçmeniz, yurt odalarımızı gönül rahatlığı ile keşfedebilmeniz ve muhteşem bir öğrencilik hayatı geçirebilmeniz için sizleri de yurtlarımıza bekleriz. İçinde bulunduğumuz pandemi ve karantina dönemlerinde, “Yurtlarınıza gelecek imkânım yok, olsa da yer değiştirmeyi tercih etmiyorum.” diyorsanız; idealyurtlari.com web sitemiz üzerinden galeri bölümüne gelerek, 360 derece sanal tur uygulamamızı kullanabilir, yurtlarımızı evinizden de içerisindeymiş gibi rahatlıkla gezebilirsiniz. (:

TÜM SAYFALARI GÖR
Tumblr
Pinterest
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
VK
Telegram