;

Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

İDEAL SORUMLULUKLAR SENİ BEKLİYOR

İDEAL SORUMLULUKLAR SENİ BEKLİYOR BLOG
ideal saat ikon 2021-05-28

İDEAL SORUMLULUKLAR SENİ BEKLİYOR

İDEAL SORUMLULUKLAR SENİ BEKLİYOR

Erkek öğrencilerin hayatını kolaylaştıran yurt hayatı diyoruz çünkü kız öğrenciye oranla erkek öğrenci için üniversite hayatı ve de seçeceği yeni yaşam alanının sorumluluklar biraz ağır gelebilir. Aile evinde iken bulaşık, ütü, yemek, temizlik gibi sorumlulukları bulunmayan erkek öğrenciler genellikle üniversite hayatında da aile evi gibi rahat bir yaşam alanı seçmeyi tercih edeceklerdir. Aynı şekilde ailelerde sadece derslerle ilgilenip, kendini geliştirmesi için böyle uğraş verici işlerin olmadığı yerler seçeceklerdir.

Sorumluluk denildiği zaman insanın gözünde aşılması zor bir dağ beliriveriyor. Bu hayatı öğrenmemiz ve yaşamı anlamlı kılan ayrıca kişinin de olgunlaşmasını sağlayan şey sorumluluklardır. Sorumluluğu ne kadar üstlendiğimiz ve altından kalkmaya çalışırken, bulmuş olduğunuz çözümlerde size farklı bakış açıları katacaktır. Bu yaşta sorumluluk almayı öğrenen kişi, ilerleyen zamanlarda da sorumluluğunun farkına varıp, kaçmayacaktır. Bu makaleyi aslında öğrenci açısından korku verici olan bu sorumlulukları eğlenceli hale getirerek, öğrenmelerini sağlamak amaçlı yazdık. Çünkü bu sorumluluklar şimdi olmasa bile başka bir zamanda başka bir yerde tekrardan karşısını çıkabilir.

SORUMLULUK NEDİR?

Öncelikle sorumluluğun ne demek olduğunu, kişiye neler kazandırdığından bahsedelim: Toplumun yapı taşı olan bireyin, içerisinde bulunduğu toplumda yaşadığı süre boyunca, edinmesi gereken görevlere, edinmiş olduğu bu görevlerin olumlu veya olumsuz sonuçlarını üstlenmesidir. Sorumluluklar tek taraflı düşünülmemeli, toplumda yer alan diğer bireylerinde size ve topluma karşı almış olduğu sorumluluklar var. Sorumluluk, insanlığa ve içinde bulunduğu devlete karşı olan yükümlülükler olarak da nitelendirilebilir. Sorumluluğun çokluğundan ziyade ne kadar yerine getirildiği önemlidir. Kişinin her alanda almış olduğu sorumluluk ve çeşitleri vardır bunlar; “Sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk, kişisel sorumluluk, ekonomik sorumluluk” şeklindedir.

Kişinin her yaşta ve her dönemde almış olduğu sorumluluklar farklılaşır. Tıpkı şu anda başlayacağın yeni hayatında alacağın sorumluluklar gibi… Sorumluluk almak, bireyin bilincinin oluşmasına ve nerede nasıl davranacağını bilmesini sağlar aynı zamanda kişi kendi sınırlarını belirler.

Sorumluluğunu yerine getiren bireylerde görülen özellikler aşağıdaki gibidir.

  • Aldığı sorumluluğu yerine getiren kişinin, özgüveni artar.
  • Başkaları tarafından sorumluluğunu bilen, güvenilir kişi olarak anılır.
  • Bireye mutluluk verir.
  • Daha sonraki alacağı sorumluluklardan kaçmak yerine, o sorumluluğu almak için cesaret toplar.
  • Her şeyden önce düzenli bir hayat kurmaya yardımcı olur.
  • Başarılı insanların başarısının ardında aldığı sorumluluğu zamanında yerine getirmek vardır.
  • Geçmişten ders alarak, gelecekte atacağı adımı hesap etmesine olanak sağlar.
  • Görevlerini zamanında yerine getirdikleri için hayatının her alanında düzen sahibidirler ve de zamandan tasarruf etmeyi bilirler.
  • Başkalarının sınırlarını geçmemeyi, onlarla empati kurabilme yeteneğini geliştirmektedir.
  • Bahane üretmezler, üretenleri de sevmezler.
  • Şikâyet etmezler.
  • Maddiyat açısından kendilerini akıllıca yönetirler. Neye ihtiyaçları olup, olmadığını bilirler ve ona göre harcama yaparlar. Gereksiz harcamadan kaçınırlar.
  • Birçok şeyin bilincinde oldukları için kendini açıklama gereksinimde bulunmazlar. Yaptıkları şeylerin doğru ve yanlış olduklarını bilirler.
  • Ertelemekten kaçınırlar, verilen görevleri ya da çoğunlukla işlerini verildiği anda yapmayı severler. Çünkü bilirler ki, görevlerin çoğalması onları yormaktan ve de zaman kaybından başka bir şey değildir.

Dünya’da başarılı ve düzgün kararlar alan insanların bu özelliklerinin doğuştan olduğu düşünülür ama bu düşünce doğru değildir. Sorumluluk bilinci doğuştan değil, sonradan kazanılan ve de geliştirilebilen bir duygudur. Tabi bu noktada ailelere de büyük sorumluluklar düşmektedir. Küçük yaşta çocuklarının sorumluluk almalarını engellememeli, onlara kılavuz olmalıdır. İşte bizde erkek öğrencilerin üniversite hayatında ve seçeceği yeni yaşam alanında alacağı sorumluklardan bahsetmeden önce sorumluluk sahibi nasıl olunur, bu konuda sana yardımcı olmak için bu makalede ‘sorumluluk’ konusunu ele aldık.

Sorumluluk Sahibi Nasıl Olunur?

Öncelikle her şeyden önce kendini tanımalısın. Nelerden hoşlandığını, hoşlanmadığını, yapabileceğini, yapamayacağını bilmelisin. Kısacası içindeki gücü keşfetmelisin, ne kadar gücün var ölçmelisin. Sorumluluk almak gözünü korkutabilir ama korkma! Kendini tanıdıktan sonra alacağın sorumluluklarında farkına varacaksın. Çok fazla sorumluluk alarak, kendini yorabilir ve sorumluluğu yerine getirmede başarısız olabilirsin hatta bu yüzden sorumluluk almak istemeyebilir, kaçabilirsin. Öncelikle ilk aldığın sorumluluğun üzerinde çalışarak, alışkanlık haline getirebilirsin. Etrafına ve de kendine verdiğin sözleri tutmaktan başla. Değerini bil, değerli hissettir, önem ver.

  • Dağınık Olma: Sorumluluk almaya öncelikle kendini değiştirmekle başla. İşlerini bitirdikten sonra etrafını toplamayı ihmal etme. Düzenli olmaya çalış, annen ya da bir başkası gelip dağınıklığını toplamayacak. Artık ailenin evinde olmadığını unutma ve empati kurmaya çalış. Başkasının dağınıklığını senin topladığını düşün en basit, hoş olmayan bir davranış değil mi?
  • Her Şeyin Bir Yeri Olsun: Eşyalarını aldığın gibi yerine bırakmak, işini kolaylaştıracaktır. Anahtarını anahtarlığa, ayakkabını ayakkabılığa vb. şekilde yerinde olursa, aradığın zaman arayarak zaman kaybetmeyeceksindir. Böylelikle düzenini de sağlamış olursun.
  • Başkasını Demesini Bekleme:  Karşındaki kişiye verdiğin değeri göstermek için sorumluluğun haricindeki işleri başkası demeden ya da istemeden yapabilirsin. Hem karşıdaki kişinin güvenini kazanmış olacaksın hem de kendini iyi hissetmeni sağlayacaktır.
  • Başkalarının İhtiyaçlarını Göz Ardı Etme: Sorumluluk almak demek, sadece kendi sorumluluklarını yerine getirmek değil diye bahsetmiştik. Başkalarına karşı sorumluluğun olduğunu da unutmamalısın. Bu kendini ikinci plana atmak değil, karşıdaki kişiye ne kadar önem verdiğinin göstergesidir.
  • Disiplinli Ol: Sorumluluklarını yerine getirebilmek için kendine plan oluşturmalısın. Çünkü sorumluluk sahibi olmak, disiplinli olmaktan geçmektedir. İstikrarını kaybetmemen, hem sorumluluğunu yerine getirmene hem de hayallerine kavuşmana yardımcı olacaktır. Bu sadece kişisel sorumluluklarında oluşturacağın bir disiplin anlayışı olmamalı, iş hayatında da seni tercih etmeleri için disiplin ve istikrar her şeyden önce gelmelidir.
  • Doğrudan Şaşma: Sorumluluğu üstlenmeyi ne kadar istiyorsun? Eğer istemeyip de başkası ile rekabet etmek amaçlı sorumluluk almak istiyorsan, bunu önce kendine itiraf et. Çünkü kendine ve karşındaki kişiye yalan söylemek, sorumluluğu doğru bir şekilde yerine getirmene yardımcı olmayacaktır. Seni o alanda başarısız kılacak ve güven kaybına neden olacaktır.
  • Çözüm Üret: Almış olduğun sorumluluğun sonucunda kararın hatalı ya da hatasız olsa dahi, vermiş olduğun kararın sonucundan korkma. Çünkü birçok şeyi hata yaparak öğrenebilirsin ki hata yapmak ilerde aynı hataya düşmemeni sağlayacaktır. Sonuç kötü de olsa, suçu başkalarına atmadan  ‘ben yaptım, benim kararım’ diyebilmelisin. Bunu diyebilmek büyük bir erdemliliktir. Başka çözümler üreterek, sorunu ortadan kaldırmalısın.
  • Empati Yeteneğini Geliştir:  Günümüzde insanların sorumluluklarını yerine getirmede başarısız olmalarına sebep olan bir diğer konu ise empatidir. Karşıdaki kişilerin düşünce ve görüşlerine önem vermemek, kendini onun yerine koymadan hareket etmek her şeyden önce karşıdaki kişinin kırılmasına sebep olacaktır. Bu da başkalarının kurallarının ve de sınırlarının ihlal edilmesi demek. Sadece beş dakikalığına kendini onun yerine koyarak düşünmek, hata yapmamana, sorumluluğunu yerine getirirken başkalarını kırmamana yardımcı bir iletişim becerisidir.
  • Her şeyden Önce Sorumluluğun: Planlı bir şekilde hareket edersen, zamanından tasarruf sağlamış olacaksın. Sorumluluklarını belirli bir plan dahilinde yerine getirmeye çalışmalısın, böylelikle eğlenceye ve de farklı aktivitelere katılmaya fırsat bulacaksın.
  • Şefkatli Olmanıza Yardımcı: Sorumluluk sahibi olmak, başkalarının ihtiyaçlarına da cevap vermek demektir. Sizi güvenilir biri olarak gören aile, arkadaşlarınıza yardımcı olmak, onları el üstünde tuttuğunuzun göstergesidir.
  • Harcamalarında Dikkatli Ol: Gider gelir hesaplamaları yapman senin birikim yapmana yardımcı olacaktır. Çok para harcamak zenginlik göstergesi değildir, ihtiyacın dışında aldıkların ve  harcadığın para israftan başka bir şey değildir. Sorumluluğun farkında olan bireyler, geleceği de hesaba katarak adım atarlar.

Bu adımları takip ederek, planlı ve bilinçli bir sorumluluk sahibi olabilirsiniz. Ayrıca size farklı bir konum ve de bakış açısı sağlamaya yardımcı olacaktır. Mesela şu an bu makaleyi aile evinde okumaya başladıysan, nereden baksan oradan ayrılmana bir ay kadar zaman var. Annenden temizliğin sırlarını, yemeğin püf noktalarının öğrenebilirsin. Hatta bu konuda da sana yardımcı olalım.

Erkek Öğrenci Sorumlulukları

  • Yemek Listeni Oluştur: Evdeki malzemeleri tüketene kadar yeni ürünler almamaya özen göstermelisin bu yüzden evinde bulunan malzemeler ile ne yapacağına karar ver ve de ona göre liste oluştur. Olduğundan farklı gösterme kendini, öğrenci evindesin unutma, gidip en pahalı, ismini bile duymadığın şeyler alma. Öğrenci evinin olmazsa olmaz malzemelerinden neler yapabileceğinden bahsedelim.

Makarna; kesinlikle makarnanın her çeşidi denemelisin. Peynirli, salçalı, sebzeli, kremalı vb. Çünkü makarna özellikle erkek öğrencinin kurtarıcısıdır, pratik ve de hızlı yapımından dolayı.

Patates Kızartması; Aile evinde her zaman yediğin patates kızartmasını, okul döneminde sadece hafta sonları yeme imkanın oluyor. Sabahları erken saatte derse yetişeceğin için uğraşma imkanın olmuyor ama seni yine de evinden patatesi evinde bulundurmamayı ihmal etme. Ayrıca patatesi sadece kızartmada değil, başka yemek çeşitlerinde de kullanmaya başlayacaksın.

Hazır Çorba; Doyuruculuğu ve de hızlı yapımı sayesinde dolabında kesinlikle bulundurman gerek bir yemek türü.

  • Çamaşır Yıkama: Öğrenci evinde iken yıkadığın çamaşırların ne yaparsan yap, annenin yıkadığı çamaşırlar gibi olmadığını göreceksin. Anne eli bir başka… Özellikle beyaz çamaşırlarda bu durumu fark edeceksin. İstediğin kadar yüksek derecede yıka ama o beyaz rengin beyaz kalmadığını hatta yüksek derecede yıkadığın için küçülmüş bir vaziyette olduğunu göreceksin. Bu yüzden beyaz, renkli ve siyah çamaşırlarının deterjanlarını ayrı olarak almalısın. Çamaşırları makineye atmadan önce renkli, siyah ve beyaz olarak da ayırt etmelisin, böylelikle kıyafetlerinin rengini korumuş olursun.
  • Rutin Temizlik: Bugüne kadar eline temizlik bezi bile almadığını biliyoruz. Temizliğin nasıl yapıldığına dair bir bilgin olmadığının da farkındayız. Öncelikli olarak yapacağın ilk iş temizlik bezleri ve temizleyiciler bulman. Tabi her yerin temizleyicisi ayrı bunu ayırt etmelisin, zemin yüzeyinin, mutfak dolaplarının, lavabo vs. yerler için farklı kir odaklarını yok etmek için, ayrı temizlik malzemeleri almalısın.

Sorumluluğun İdeal Olanı

Daha bunları yapmadan yoruldun değil mi? Hepsinin ayrı bir sorumluluk gerektirdiğinin farkına vardın. Yeni alacağın sorumlulukların çokluğundan ziyade aldığın sorumluluğu layıkıyla yapabilmen önemli demiştik. Önceden bunları yapmadığını varsayarak, bu sorumlulukları bir anda hepsini yetişmeye çalışman başarısız olmana ve kendini kötü hissetmene neden olabilir. İşte bu noktada Ankara İdeal Erkek Öğrenci Yurdu ailesi, bu sorumluluklarını hafifletmek için sana ayrıcalıklar tanıyor.

Ankara İdeal Erkek Öğrenci Yurtları olarak, bu makale ile sorumluluğumuzun bilincinde olup, sizleri bilgilendirme görevini yerine getirmiş bulunmaktayız. Tabi öncelikli olarak senin için ‘sorumluluğun ne demek olduğunu bilmen ve de sorumlu bir kişi nasıl olmalı’ sorularının cevabını vererek bu işe başladık. Ankara İdeal Öğrenci Yurtları olarak, 26 yıl önce Konya’da ilk şubemizi açarak, siz öğrencilerin sorunsuz bir üniversite hayatı yaşaması için birçok sorumluluğu yerine getirmek adına bu sektöre adım attık.  1994 yılında çıktığımız bu yolda, bu zamana 65 bine yakın öğrencinin ihtiyacına cevap verirken aynı zamanda başka alanlarda sorumluluk alarak, sorumlu bir birey olmalarına da desteklemek adına birçok faaliyet gerçekleştirdik. Senin için ‘aile evi konforuna’ sahip olan Ankara İdeal Erkek Öğrenci Yurdu hakkında bilgi sahibi olmak istersen, web sitemizden, detaylı bilgilere ulaşabilir, 360 derece sanal tur ile uzaktan gezinti yapabilirsin.

İdealsin, İdeallisin, İdealdesin.

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok