;

Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol

Etkili Çalışma Metotları

Etkili Çalışma Metotları BLOG
ideal saat ikon 2022-02-25

Etkili Çalışma Metotları

Etkili Çalışma Metotları

Öğrencilerin sınav dönemlerinde ne kadar yorulduğunu herkes bilir. Bunun bilincinde olan İdeal Öğrenci Yurtları da öğrencilerin sınav öncesi ve sonrası dönemde yapabileceklerine ilişkin aktiviteler ve çözümler sunmaktadır. İdeal Öğrenci Yurtları, Konya, Ankara ve İstanbul’da yirmi yedi yılı aşkın bir süredir, Türkiye’nin en büyük ve en sosyal yurt zinciridir. İdeal Kız ve Erkek Yükseköğrenim Öğrenci Yurtları olarak tek kişilik odalardan altı kişilik odalara kadar çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Bu sayede yalnız yaşamak isteyen veya arkadaşları ile daha çok vakit geçirmek isteyen öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. İdeal Öğrenci Yurtları’nı detaylı incelemek için internet sağlayıcınıza “İdeal Öğrenci Yurtları” yazabilir, www.idealyurtlari.com adresimizi ziyaret edebilir ya da 444 23 66 numaralı hattımızdan bizleri arayarak yönlendirme talep edebilirsiniz. Dilerseniz artık yazımıza geçelim.

Herkes için tek bir çalışma yöntemi olmadığı gibi yöntem kelimesi bir disiplin ifadesi değildir. İdeal olan, esnekliğe sahip olmak ve sizin için en uygun yöntemi bulmaktır. Biraz istek, biraz çaba!

                Etkili bir çalışma yöntemi ve doğru konsantrasyon ortamı olmadan, bilgi yığınlarını hatırlamak karmaşık olabilir. Bu yüzden öğrenme sürecini hızlandırmak için hafıza becerilerini kullanabilirsiniz. Hafıza becerilerine dair bir bilgim yok diyorsanız bununla ilgili kitaplar edinebilir ya da internet araştırmaları yaparak işinize yarayan kısımlar için bir not defteri oluşturabilirsiniz. Çünkü hafıza becerilerine ve akademik tekniklere hâkim olmak öğrenciler için oldukça önemlidir. Her öğrenci hayatının bir döneminde tarihler, isimler ve kavramları içeren büyük bir haritayı ezberlemek zorunda kalmıştır/kalacaktır. Tam da bu yüzden gerek öğrenciler gerek akademisyenler gerekse bölümünün ilgilileri tarafından tarih boyunca birçok çalışma tekniği geliştirilmiştir. En eskisinden en yenisine, bu yazıda size basit ama etkili olan tekniklerden bazılarını sunmak istiyoruz. Bu teknikleri çalışmalarınıza uyguladığınızda beklediğinizden çok daha faydalı olduklarını göreceksiniz.

Loci Tekniği

                “Loci”, “yerler” anlamına gelen Latince bir kelime olup; çeşitli kaynaklara göre, antik Roma'nın birçok hatibi tarafından konuşma ezberlerini hatırlamak amacıyla kullanılmıştır. Loci tekniği hem günlük yaşamınızda hem de eğitim-öğretim hayatınızda, örneğin topluluk önünde bir konuşma yapmanız gerektiğinde, uygulamak için mükemmel bir yöntemdir.

İlk adım: Loci tekniğini uygulamak için öncelikle kafanızda çok net bir şekilde canlandırabileceğiniz bir yer veya güzergâh seçmeli ve düşünmelisiniz. Açık işaretlere sahip herhangi bir yer olabilir.

İkinci adım: Tanıdık yeri ve orada bulunan referans noktalarını kendinizce belirledikten sonra, hafızaya alınması için referans noktalarını bilgilerle ilişkilendirmeye devam etmeniz gerekecektir. Bilgi daha sonra "anahtar kelimelere" dönüştürülebilir.

Üçüncü adım: Bu teknikte hayal gücü her şeydir; ön işlemler tamamlandıktan sonra, kendinizi yolculuğun ilk bölümünde hayal edin ve onunla tanımlanan ilk anahtar kelimeyi ilişkilendirin. Diğer anahtar kelimeleri ilişkilendirmeye devam ederek tüm aşamalar için bu şekilde ilerleyin.

Son adım: Az önce çalıştığınız bölümü gözden geçirmeniz gerektiğinde veya değerlendirme sırasında sözlü bir sunuma geçtiğinizde, onlarla ilişkilendirdiğiniz anahtar kavramları hatırlayarak yolun tüm aşamalarını yeniden izlemelisiniz.

Cırt Cırtlı Kelimeler

                Sabit kelimeler olarak da adlandırılan cırt cırtlı kelime tekniği, iyi tanımlanmış bir sırayla hatırlanması gereken listeleri ezberlemek için kullanılabilir. Bu yöntem, iyi bildiğimiz ve unutamadığımız kavramları -örneğin, 1'den 20'ye kadar olan sayıları- bu belirli sırayla hatırlanacak yeni kavramlarla ilişkilendirmeyi içerir.

                Mesela gezegenleri Güneş'e yakınlık sırasına göre ezberlemek istersek:

  1. Merkür
  2. Venüs
  3. Dünya
  4. Mars
  5. Jüpiter
  6. Satürn
  7. Uranüs
  8. Neptün

…şeklinde hafızamızda tutmak “İlk Neptün sonra Mars mıydı? Yok, Neptün en sondaydı, galiba ilk Venüs’tü…” diye düşünüp yine yanlış sonuca varmaktan daha basit ve daha sağlıklıdır. (:

                Velcro, saklanacak bilgilerin eklenebileceği bir tür kancayı temsil eder. Cırt cırt veya mandal bu nedenle yeni kavramı hatırlamaya yardımcı olabilecek bir hatırlatıcıdır. Açıktır ki, yalnızca tek bir çalışma yöntemi yoktur ve bu katı disiplin gerektiren bir şey değildir; tam tersine, sizin için en uygun öğrenme yöntemini bulmak için belirli bir esnekliğe sahip olmak ideal olacaktır.

Derslerinize çalışırken hemen aşağıda vereceğimiz bilgilere de bir göz atmanız sizler için oldukça faydalı olacaktır.

Aktif dinleme: Bu çalışma yöntemi sadece asıl çalışma aşamasını içermekle kalmaz, derslerin dikkatlice dinlenmesiyle başlar. Kendinizi dersleri aktif olarak ve dikkatli bir biçimde dinlemeye adayın ve öğretmenlerinize sormak istediğiniz soruları o an fırsatınız olmasa bile bir kâğıda not alıp müsait bir zamanınızda mutlaka sorun. Bu “müsait zaman” kavramını da çok ertelememekte fayda var.

Not alın: Ders sırasında alacağınız notlar hem dinleme sürecinde aktif kalmanızı sağlayacak hem de öğrenmelerinizin kalıcılığını artıracaktır. Kafanızda, anlatılanlarla ilgili bir kavram haritası oluşturun ve ne kadar karmaşık görünürse görünsün sadece anahtar kelimeleri yazmaya gayret edin. Bu şekilde sınav anında önce kavram haritanız daha sonra yazdığınız anahtar kelimeler ve son olarak da öğretmeninizin o konuyu anlatırken neler söylediği zihninizde canlanacaktır.

Yüksek sesle tekrarlayın: Kendi kendinize çalışırken okuduklarınızı yüksek sesle tekrarlamak, kendinizi dinlemenize ve belirli kavramları gerçekten özümseyip özümsemediğinizi anlamanıza ve belki de beyninizin anlamını bilmediği için atladığı bir kelimeyi sorgulamanıza yardımcı olur.

Organizasyon ve planlama: Çalışılacak programı birkaç güne bölerek ve ardından her bir bölüme ayrılacak zamanı hesaplayarak (öngörülemeyen olayların sebep olabileceği vakit kaybını da hesaba katarak) öğrenmenizi iyi bir biçimde organize edin ve kendinizi boğmadan molalar verdiğinizden emin olun. Erken başlamak ve her gün biraz çalışmak, geç başlayıp tüm gününüzü çalışmaya ayırmaktan daha etkili bir yöntemdir.

                Tüm bunları yaparken zevk aldığınız aktivitelere zaman ayırarak eğlenmeyi de unutmayın. Arkadaşlarınızla vakit geçirebilir, doğada yürüyüşe çıkabilir, sinemaya gidebilir veya koşuya çıkabilirsiniz. Bunlar, daha güçlü bir motivasyon duygusuyla masanıza dönmenize yardımcı olacak aktivitelerdir!

TÜM SAYFALARI GÖR


Instagram
WhatsApp
LinkedIn
Tiktok