Online Kayıt

Ön kayıt formu ile kayıt ol, iletişime geçelim.

Kayıt Ol
ideal yurtları whatsapp

30 Yıl İçerisinde Değişen Meslekler ve Çalışma Anlayışı

30 Yıl İçerisinde Değişen Meslekler ve Çalışma Anlayışı BLOG
ideal saat ikon 2021-12-13

30 Yıl İçerisinde Değişen Meslekler ve Çalışma Anlayışı

30 Yıl İçerisinde Değişen Meslekler ve Çalışma Anlayışı

Başlıktan da anlaşılacağı üzere dinamik bir süreç ve bu sürecin getirdiği yenilikleri ele alarak, geleceği ve geleceği şekillendirecek bölümlerle yolumuza devam edeceğiz.

Teknolojinin evrimi ile başlayan Milenyum Çağı’nda, internet ve mobil cihazların artık su ve yemek gibi birer ihtiyaç haline gelmesi gözle görülür bir durumda ilerlemekte ve kullanmaktayız. Önceleri telefonun yanımızda taşınabilir bir boyutta olacağını ve internetin böyle küçük bir şeyin içine girerek, bizleri dünyanın öbür ucundaki insanlarla bir araya getireceği söylendiğinde, gelecek tüm değişikliklerin hayatımızı nasıl etkileyeceği merak konusu olmuştu. Şimdi ise artık bu duruma ayak uydurabiliyor ve bunlar olmadan yaşayabileceğimizi düşünemez hale geldik.

Konya Kız Öğrenci Yurtları olarak, sizlere ve sizden sonraki gelecek olan üniversiteli arkadaşlarımız için hazırladığımız bu yazımızda; teknolojinin hayatımıza bu denli yer edinmesi ile birlikte değişen meslekler hakkında bilgilere yer verdik.

Değişim Noktası: Milenyum Çağ

Üniversite sınavlarına hazırlanırken etrafımızdaki insanlardan veya ailemizden her zaman  “Bitirince hemen mesleğinin başına geçebileceğin bir bölüm seçsen daha iyi” vb. tercihlerimizi etkileyen söylemler duyarız. Bu durum sadece etrafımızdaki insanlar ve ailemizle sınırlı kalmaz, okulda bizleri eğitimli birer birey haline getiren öğretmenlerimizden de duyarız. Bu durum karşısında bizim de Konya Kız Öğrenci Yurtları olarak sana söyleyeceğimiz şey; Çağa ayak uydur, yeniliği takip et ve istediğin mesleği yap.

Endüstri 4.0 ya da Sanayi Devrimi dediğimiz bu sistemler bütününde, emek piyasası üzerinde derin bir etkiye sahip. Bu sistemde bazı meslekler yok olurken bazı meslekler değer görmeye başlayacak hatta adını duymadığımız meslek grupları bile ortaya çıkacak. Değişen sistemde, sizlerden sisteme ayak uydurabilecek,  yönetebilecek bilgi ve birikime sahip nitelikler aranacak.  Kısacası; 21. Yüzyılda en çok aranan yetenek ve becerilerden birkaçını saymak gerekirse ‘karmaşık problemleri çözme, eleştirel düşünme ve duygusal zekâ, yaratıcılık, insan ilişkileri, disiplinler arası bilgi’ şeklinde becerilere sahip olmak önemli hale gelecek. Gelecekte robotların ve değer üreticilerin mesleğini elinden almasını istemiyorsan bu becerilere sahip olman, sürekli kendini yenilemen, güncel olanı takip etmen ve uygulayabilmen önemli.

Unutmamalısın ki; teknoloji ile sadece meslekler değil, iletişim şekli de değişiyor. Bugün yetenek olarak görülen özelliklerin, yarın hangilerinin geçerli olabileceğini görmek hepimiz için farklı bir tanıklık olacak.

Aranan Nitelikler

Milenyum Çağı’nda doğmuş olmak, teknoloji ile iç içe olmak ve onunla büyümek anlamına geliyor. Bu çağda doğan bireyler meslek seçimlerinde de seçici davranıyor. Bu yüzden seçeceği mesleğe giden yolda göreceği eğitim için de titizlikle araştırmalar yapıyor. Göreceği eğitim alanında “kullanılan teknolojinin ve akademik kadronun kendi öğrenim ihtiyacına karşılayabilecek mi?” şeklinde sorularla yola çıkıyor.

Şu anda bir eğitim görüyorsanız bu, sizde bir ikilem yaratabilir. Hükümetler ve akademi camiası günümüzdeki tüm işlerin yüzde 30 ve yüzde 50’sinin yerini teknolojinin alacağını tahmin ediyor. Zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe adını duymadığımız teknolojilerle ve yapay zekâ kavramları ile karşı karşıya kalmaya başladık. Ve beraberinde bu teknoloji ile bütünleşerek ortaya konulan cihazlarla karşılaşıyoruz.

Bu cihazları ve teknolojiyi büyük bir beceriklilikle kullanabilmek için bu sürece paralel bir eğitim görmek önemli bir konu. Sonuçta bizleri “toplumun faydalı ve üretken üyeleri” olmaya hazırlayan şey budur; eğitim. Fakat iş piyasası değişmeye devam ettiği sürece, insanları teknolojiyi iyi bir şekilde kullanabilmeleri ve 20, 30, 40 ve hatta 50 yıl sonra işlere hazırlamak için eğitimin - bazı durumlarda on yıllar sonra - daha da ileri gitmesi gerekiyor.  Her şey bir yana tüm bunlardan çıkan sonuç, eğitim endüstrisinin öğrencileri değişen bir dünyaya hazırlayan sert ve yumuşak beceriler müfredatı geliştirmesi gerektiğidir. Bu da ancak kendi literatürünü oluşturarak gerçekleşir.  Ancak genellikle eğitim sektörü, teknoloji eğrisinin en az bir veya iki nesil gerisindedir. Bu eğri ise katlanarak artan bir eğri olarak karşımıza çıkıyor.  Katlanan eğri, eğitimin içeriğini uyarlayarak, iyileştirerek düzenlenebilir

Eğitim Alanında Bilgiye Erişim

Rol tabanlı bir toplumda yaşadığımız gerçeği, teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte gerçek olmaktan çıktı. Çünkü hepimiz yakın gelecekte işsiz kalma durumu ile karşı karşıya kalacağız. Bu yüzden bu gerçeğin değişmesi gerekmektedir neticede hepimizin yeni beceriler öğrenmemesi için hiçbir neden yok.

Yeni eğitim anlayışında, Dünya’daki herkese ulaşma ve içeriğe erişim noktasında 3 alan mevcut. Bunlar:

Küratörlük: Teknoloji hayatımıza bu denli yer edinmemişken, öğretilen içeriklerin hepsi standart hale getirilerek, kullanılan materyaller, yetenek ve öğrenme stilinden bağımsız olarak herkese aynı şekilde iletildi. İletilen bu bilgileri bazı kişiler alıp, ilerlerken yapmayanlar ise geride kaldı. Şimdi teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte ders kitapları ve ders içeriği materyalleri dijital hale gelerek ‘e-kitap’  vb. uygulamalara dönüştü. Böylelikle eğitim sektörünün kademeli de olsa dijitalleşmesi, bir dönüm noktası haline gelmiştir.
 Artık dijital formda, malzemeler herkes ve her şey için erişilebilir durumda - insanlar ve makineler - ve sonuç olarak akıllı hale gelebilirler.

Materyallerin küratör hale gelmesi, 2030 yılına kadar yapay zeka ile donatılmış ve bulutun bilişim kaynaklarına sınırsız erişimine sahip beraberinde müfredata iyi bilen, uyumlu makineler, zengin verilere dayalı ve de özel olarak uyarlanmasını sağlayacaktır. Böylece her bir öğrencinin de ihtiyaçları ve öğrenme stilleri değişecektir.

Dağıtım: Eskiden öğrencilerin içeriğe ve bilgiye ulaşması için sınıflarda olması gerekiyordu. Materyaller kollayıcı hale gelmeye başladığı bu süre içerisinde (Covid 19 sürecinde buna birebir şahit olduk) çevrimiçi eğitimlerle artık dağıtım, öğrenim ve öğretim şeklide değişmiş oldu.

Teknolojinin gelişmesi ve şu an içinde bulunduğumuz bu Covid-19 sürecinde meslekler ve çalışma koşulları da değişti, değişmeye, evrilmeye devam edecek. Önceden internet denilen teknolojinin var olacağını duyduğumuzda verdiğimiz tepkinin aynısı şu an geleceğin meslekleri için de verilebilir bir noktaya geldi.

Geleceğin Meslekleri Neler ve Eğitimi Hangi Üniversitelerde Var?

2030 yılına kadar insanın yaptığı işlerin yerini artık yine insan tarafında üretilen yapa zekâya bırakacağına aşina olduk bu makalemizde. Oxford Üniversitesi’nin de yaptığı araştırmalar sonucunda; 10 yıla kadar birçok iş otomatik olarak gerçekleşecek.

Kiminiz bu bölümlere ilgi duyup, bu alanlarda ilerlemek isteyeceksiniz. Peki, Türkiye’de hangi üniversitede geleceğin mesleklerine dair çalışmalar ve bölümler var? Veya Türkiye’de kaç üniversitede istediğiniz bölümler var?

·         Yapay Zekâ Mühendisliği: Teknolojinin ve bilimin bir araya gelmesini sağlayan bu alanda, insan gibi davranışlar ve hareketler sergileyen makineler ve cihazlar olarak ortaya çıkıyor.  Makinelerin insan beyni gibi çalışması için programlama yapan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan ve bu alanda gerekli tüm çalışmalardan sorumlu olan kişilere yapay zekâ mühendisi denir. Dünya genelinde yeni yeni eğitimi verilmeye başlanan bu bölümün ülkemizde, Hacettepe Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde eğitimi verilmektedir.

·         Robotik Mühendisliği: Mekatronik Mühendisliği karıştırılan bu bölümde, robot ve robotik sistemler geliştirmeye yönelik çalışmaların yapıldığı, ‘Robotik, robotların tasarımı, yapımı, işletimi ve kullanımı ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır.’  Okuduğunuz üniversitede bu alan yer almıyorsa, Mekatronik ve Elektrik Mühendisliği okuyarak da bu alanda ilerleyebilirsiniz. Ülkemizde; Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde bulunmaktadır.

·         Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanlığı: Bireylerin veya çalıştığı kurumun, işletmenin (özel- kamu fark etmeksizin) ağ, program, cihazın ve verilerin güvenliğini saldırılara karşı güvenliğini sağlayan kişidir.  Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir. Bu bölümde okumak ve çalışmak isteyenler; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ),  Süleyman Demirel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi’ni tercih edebilirler.

·         Yazılım ve Uygulama Geliştiricisi: “ İş ihtiyacı ve hedefleri doğrultusunda çeşitli yazılım ve uygulamaları tasarlamak ve geliştirmekle sorumludur. Mevcut uygulama veya sistemlerin performanslarını iyileştirme ve takip etme işlemlerini yürütür.”  Ülkemizde birçok üniversitede ‘Yazılım Mühendisliği’ adı altında eğitimi verilmektedir.

·         Oyun Geliştirici: Şu an üniversitelerde ‘Dijital Oyun Tasarımı’ olarak geçen bu bölüm, bazı üniversitelerin iletişim fakülteleri bazı üniversitelerin ise güzel sanatlar fakültesinde yer alıyor. Dijital oyun tasarımı bölümü,  işin yalnızca yazılım ve kodlama kısmıyla ilgili değil, tasarım, hikâye ve pazarlama alanıyla da ilgilenir. Ülkemizde ilk defa ‘Bilgi Üniversitesi’nde’ açılmıştır. Ardından, İstinye Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Nişantaşı ve Beykent Üniversitesi gibi özel üniversite bünyelerinde de açılmıştır.

·         Sosyal Medya Uzmanlığı: Günümüzde medyanın dijitalleşmesi ile birlikte artan sosyal medya kullanımının (Instagram, Twitter, Facebook vb.)  doğru bir şekilde kullanılması noktasında ‘Sosyal Medya Uzmanına’ ihtiyaç vardır. Üniversitelerde şu an bunun için tam olarak ayrı bir bölüm açılmasa da, lisans ‘Yeni Medya’ ön lisans da ‘Sosyal Medya Yönetimi’ adı altında eğitimi görülmektedir. Uşak Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Gelişim Üniversitesi’nde yer almaktadır.

·         Veri Analistliği: Gün içerisinde birçok enformasyon akışı ile gerek kurum,  gerek bireysel olarak karşı karşıya kalmaktayız. Yapay zekânın ön plana çıkmasıyla birlikte veriler önemli bir konumda yer almaya başladı. Bu verilere ulaşıp, onlardan olumlu veya olumsuz sonuçlar çıkarıp, gerekli yerlere iletirken, çıkan sonuçlara göre fikir üreten ve yönlendiren kişidir.
Bu mesleğin bölümü ülkemizde herhangi bir üniversitede bulunmamaktadır. Fakat üniversitelerde yer alan, ‘yazılım mühendisliği, matematik bölümü, bilgisayar bilimi bölümü, istatistik bölümü ve ekonomi’ gibi bölümlerden mezun olup, bu bölümde çalışabilir.

Bu meslekler sadece tahmin edilebilir mesleklerdir. Fakat bir de bunun tahmin edemediğimiz, göremediğimiz, düşünemediğimiz versiyonu da mevcut olacak. Burada yer alan meslek grupları herkesin hemfikir olduğu meslekler olduğu için ismini biliyor ve duyuyoruz. Ama bir de ilerleyen süreçlerde, isminiz dahi duymadığımız meslekler de ortaya çıkacaktır.

Belirttiğimiz bu mesleklerin birçoğunun üniversitelerde eğitimi olmazken bazılarının ise üniversitelerde yeni oluşum halinde olduğu bilinmektedir. Sizler belki bu bölümlerin olduğu dönemde üniversite okuyamayabilir veyahut ucundan da olsa o döneme denk gelebilirsiniz. Ama sizden sonraki nesiller artık sizlerin bildiği bölümlerin adını dahi duymamış, duyduğunda ise yabancı kalacaktır. Bu nedenle her üniversitede bu bölümler olmasa dahi teknolojiyi yakından takip ederek, onun eğitimini almasanız bile haberdar olmanız, sizi geriye değil, ileriye götürecektir.

Değişen mesleklerle, değişen çalışma koşulları da oluşacaktır. Sabah 9 akşam 5 mesai saati kavramı ortadan kalkarak, evden çalışma (home office) modeline dönüşecektir. Bu çalışma şekli ile ev ve iş hayatı daha da yakınlaşarak, kişi dünyanın öbür ucuna dahi gitse işlerini yapabilecek konuma gelecektir.

Aynı zamanda bu durum işveren açısından da avantaj sağlayacaktır. Böylelikle işveren çalışmadıkları alanlara boş yere kira, elektrik, ısıtma ve diğer giderler için para ödemeyerek, gelirine katkı sağlayacaktır. 

TÜM SAYFALARI GÖR
Tumblr
Pinterest
LinkedIn
Reddit
WhatsApp
VK
Telegram